Алберт аут

на


Георги Коритаров е отстранен от Нова телевизия, стана ясно днес (подробности за уволнението – тук).

Журналистът от сутрешния блок, който преди това работеше и в bTV, е известен още като агент Алберт. В своите доноси до Държавна сигурност навремето той е рапортувал за всичко, свързано с начина на живот на свои колеги и състуденти – включително и за вицовете, които разказват в компания.
В по-ново време бившият репортер на кратко просъществувалия вестник „Демокрация 91“ нашумя с ироничните си интервюта със суетни и глуповати политици и бизнесмени, с които не пропускаше да се гаври, правейки се на толкова глупав, колкото са и те. С по-интелигентни и отракани гости в студиото схемата на Коритаров не бе така успешна, поради което бе и голяма рядкост да се види подобен негов събеседник.

Освен като тв водещ, журналистът е известен и като автор на политически коментари в някои вестници и уебсайтове. По традиция стилът „Коритаров“ в анализите представлява подреждане на общоизвестни или слабоизвестни факти плюс близки до ума заключения.

Разбира се, сега ще има всевъзможни реакции – включително и такива, че с уволнението му се погазва свободата на словото, че това е политически акт, че се защитават някакви олигархични интереси или др. п.

Истината според мен е, че Коритаров се задържа доста дълго в националния ефир – незаслужено дълго за човек със семпъл талант, чието единствено сериозно качество бе способността да се надсмива над посредствеността в българската политическа класа.

Друг интересен аспект от случая е, че уволнението е по повод публикация не къде да е, а във вестник „Уикенд“. Нито един от т.нар. „сериозни вестници“, което иначе обичат да се дистанцират от „жълтата преса“, не е публикувал новината за неосъществената далавера и скандала между Коритаров и шефа на „Лукойл“ Валентин Златев, който иначе е сред основните им рекламодатели.

Ето как добрият стар журналистически мързел и страх (или в случая – угодничество спрямо водещия от Нова тв) отново са влезли в ролята на авто-цензура, заради която тиражите на „сериозните вестници“ продължават стремително да падат. А после оправдават този спад с лъжите на „жълтите“. За лъжи като тази за Коритаров обаче не уволняват така светкавично, не мислите ли?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s