За Страха, Айдъла и Виповете (2009)

на


Няколко дни след старта на новия риалити-сезон вече е време за първи по-сериозни отзиви. Честно казано, рейтингите от първата вечер (неделя, 1 март) ме изненадаха. И то не за друго, а защото bTV се задоволи само с ретроспекция на хитовете от предишния Music Idol, на което Нова тв противопостави доста силното „Дискусионно студио Страх“ с Ники Пънчев и Бриджит Бедро, както и първи реален епизод на шоуто.
Очевидно обаче добрата реклама на bTV (сутринта например Иван и Андрей се държаха по „Сблъсък“ така, сякаш вечерта ще ни покажат нещо невиждано), както и традиционната склонност на зрителите да предпочитат този канал, си казаха думата за пореден път. Рефлексът на публиката да включва на „втора програма“ ще бъде преборен много трудно – може би единствено от VIP Brother и предстоящия конкурс „Мис България 2009“.

Но да се върнем на самите шоута. „Страх“ е направено по-добре, отколкото лично аз очаквах. Каскадите по нищо не отстъпват на американските. Заснемането им също е на прилично, да не кажа на световно ниво. Похарчени са много, невъобразимо много пари за българските мащаби. Интересно докога в Нова ще имат този ентусиазъм да пръскат финикийски знаци и дали имат достатъчна възвращаемост на инвестициите си?

Разочарованията в „Страх“ са свързани най-вече с гласа и интонацията на диктора зад кадър (учудвам се, че Маги Халваджиян не усеща колко неподходящи са те), както и с избора на водещ. Колкото и симпатичен да изглежда Наско Михайлов, известен още като Наско Дупе №1, той не може да избяга от детинското си излъчване. Еуфорията му е смешно приповдигната, сякаш води предаване от типа „Бързи, смели, сръчни“ или „При нас е весело“. На моменти се чудиш окуражава ли участниците, подиграва ли им се или им завижда.

При един по-удачен избор на водещ (Ники Георгиев, ако можеше да бъде сменен от друг в „Ясновидци“, Асен Блатечки, ако не участваше във „Форд Бояр“, Захари Бахаров, Киро Скалата, а защо не и Коцето фолк-певеца), при друг глас зад кадър и при малко по-удачна рекламна и PR-кампания, „Страх“ със сигурност би имало поне с 50% по-висок рейтинг от сегашния и не би отстъпвало така катастрофално на Music Idol.

Не че не няма и други причини за това. Като изключим дразнещо меркантилния старт (само и само да се пусне нещо на първи март, каквото и да е то), първите дни на музикалното риалити са очаквано силни и перфектно продуцирани. И тази година имаме налице едно класическо guilty pleasure. Публиката инстинктивно усеща, че подигравката и експлоатацията на откровени откачалки е нещо неуместно и на моменти направо кощунствено, но въпреки това се кефи и иска още и още.

Колкото до най-коментираната личност от журито – Мария – да, наистина е прекалила със субстанцията в устните и да, наистина показва лошо възпитание и маниери в почти всяка конфликтна ситуация. Но именно заради всички тези неща тя е поредното добро кадрово решение. Очаквам тепърва да има сериозни конфликти между нея и Фънки, както и между нея и някои състезатели – някои спонтанни, други изцяло режисирани.

От чисто телевизионна гледна точка – сценарий, режисура, монтаж, реклама и PR – Music Idol 3 изглежда един почти съвършен продукт, който може да бъде съпоставян само с триумфалния последен сезон на Survivor по bTV, както и с легендарния предишен VIP Brother по Нова, където гледахме някои от сблъсъците на века (Венета срещу Азис, Венета срещу Катерина Евро, Катерина Евро срещу Христина, Сексислава срещу Христина и др.)

Прогноза за развитието на сезона? Не е особено трудна. Music Idol ще поддържа двойно по-висок рейтинг от „Страх“. Публиката ще гледа музикалното риалити, а когато може, ще си тегли шоуто на Нова от Интернет или ще го следи във VBox7.com.
Стартът на VIP Brother едва ли ще промени драстично ситуацията. И то най-вече заради шумно рекламирания „позитивизъм“. Той може и да донесе на Нова някои така желани корпоративни рекламодатели, но със сигурност ще се отрази негативно на рейтингите. На благотворителните и добронамерени каузи на виповете Иван и Андрей ще противопоставят хумор, режисирани и нережисирани скандали и щипка (каква ти щипка, на моменти цяла шепа) простотия, на които широките зрителски маси няма как да устоят.

Очаквам някъде по средата на VIP Brother, заради недостатъчен рейтинг, да има рязък завой в продуцентската стратегия на шоуто. Нищо чудно въпросният „позитивизъм“ постепенно да остане на заден план и да станем свидетели на поне 2-3 скандала, умело подпалени от най-големите майстори на жанра, каквито са Нико Тупарев и Ники Николов.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s