За BG GQ, кризата и още нещо

на


GQ и Glamour влизат в България чрез гръцката медийна група Liberis и българския й партньор Спас Русев, писа „Капитал“ преди няколко месеца .
Редакторът на английския оригинал Дилън Джоунс пък написа (само)иронична статия по този повод, която вестник „Сега“ препечата.

Според най-прясната медийна клюка обаче, проектът GQ, чийто старт уж бе даден през ноември с бляскаво парти в „Кемпински“ с Брайън Фери, вече е официално замразен и това е било съобщено на екипа.
Все още не се знае какво ще бъде бъдещето у нас на Glamour и Men’s Health – други популярни издания от портфолиото на Liberis, за които също имало събрани екипи.

Формално оправданието е кризата в медийния и рекламния бранш, с която наскоро „Економедия“ пък мотивира спирането на своя безплатен „Граски вестник“. Може и така да е. Аз мога само да добавя (или по-скоро да припомня) нещо, което твърдя още от първите дни, след като се заговори за така наречената криза. Идват времената на реалните стойности – в бизнеса, в медиите, във всичко. Вече не може да имаш лошо замислени, структурирани, списвани и редактирани издания, и да печелиш луди пари от тях. Все по-трудно става да си некомпетентен и същевременно преуспяващ. Почти невъзможно ще стане да си мързелив или себичен журналист, който не вижда по-далеч от носа си, с мироглед не по-широк от кръгозора, и да продължаваш да хабиш хартията и мастилото на някоя печатница.

Колкото до проекта GQ – за него лично аз не знам почти нищо, освен че основното ядро и структура са били базирани на спряното EGO (през чиято редакция и аз „минах за кратко“, както обичат да се изразяват едни журналисти там). Ако наистина някой, в случая Спас Русев, е разчитал с подобен екип да направи успешно списание, за което читатели и рекламодатели биха давали сериозни пари – явно покрай кризата е почувствал – инстинктивно или не чак толкова инстинктивно – че се е заблуждавал.

Ако някой все още има илюзии, нека да се сбогува с тях час по-скоро. Отрезвяването на медийния пазар ще продължи. Очаква се спирането на още списания. Сергиите са отрупани със заглавия, които не стават за четене. Даже и за игра на фунийки не стават. Някои женски издания, особено тези, които стартираха през последните 2-3 години, вече започнаха да усещат, че интересът към безличните им корици и скучни статии драстично намалява. Снобеещи редакторки и стилистки, самозабравили се от шопинг и спа-процедури, не се уморяват да натрапват комплексите си в областта на модата, лайфстайла и шоубизнеса, но това няма да продължи още дълго.
При мъжките списания положението не е по-розово и това най-добре го знаят моите стари приятели от Гърция, издаващи Playboy и Maxim у нас.

Всичко това всъщност е една добра новина за читателите. Крайно време е да започнат да им искат парите за нещо стойностно. Ако това не се случи, просто доста журналисти и редактори ще се превърнат отново в това, в което са били доскоро – чукча-читатели. Ще се опитам и аз, живот и здраве, да помогна с каквото мога.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s