За провалените концерти, промотърите и злорадството

на

„Хареса ли ви концерта на „Депеш Мод“? Не? Да не би да не е имало такъв? Следващия път пак бързайте да се редите на опашки още посред зима и да си купувате билети, сакън да не вземат да свършат.“

Горе-долу в този стил би трябвало да се изкаже някой, ако реши да имитира организаторите на несъстоялия се концерт Амебата и Фънки (на снимката). Те се държаха именно така преди 10 години, когато по независещи от конкурентни на тях промотъри причини беше отложен дългоочаквания концерт на „Продиджи“.

Сещам се за тези неща не без злорадство, защото тогава поведението на въпросните пичове беше далеч от джентълменското. Сега всичко се връща като бумеранг върху техните глави. Говори се, че са натрупали немалко дългове покрай отказа на „Депеш“ да свирят отново у нас. Стискам им палци да се справят с проблемите, но не мога да не си припомня събитията от близкото минало.

Началото на май 1999 г. Всичко около предстоящия концерт на „Продиджи“, които по онова време са в апогея на славата си, е уредено. Продадени са над 6 хиляди билета за зала „Фестивална“, сцената е построена, озвучаването е пристигнало.

Избухва обаче война в съседна Югославия. Англичаните умират от шубе някоя бомба да не им падне на главите, и отлагат концерта си.

Фънки и Амебата, които трудно са можели да преглътнат как една от водещите световни групи идва у нас не по тяхна покана, дават серия от интервюта (например в близкото до сърцето им тогавашно списание „Ритъм“), в които злорадстват относно несъстоялия се концерт. По онова време Интернет не е толкова масово явление и повечето меломани трудно могат да проверят какви са истинските причини за отлагането. Създава се усещането, че за всичко са виновни не „Продиджи“, а организаторите. Самите те са принудени да връщат пари за билети, както и да вадят пари от джоба си за всевъзможни разноски без никаква компенсация.

В края на август концертът на групата все пак се случва, и то вече на открито – на стадион „Академик“, с уникален саунд, който няма да забравя никога. Това е единственото шоу на „Продиджи“ в Европа за въпросната 1999-а. Присъстват около 10 хиляди души, а би трябвало да са поне с 50 на сто повече. Една от причините за недостатъчната публика е вече създалото се недоверие, че концертът ще се състои. Повечето фенове са на морето и после се скъсват от яд, че са изпуснали събитие, за което са пристигали зрители от цяла Европа. Промотърската агенция е пред фалит, а конкуренцията потрива доволно ръце.

Концертният бизнес е като банкерството – доверието на клиента е най-важното нещо. Ако една банка прави кампания срещу друга, един ден неминуемо това се обръща и срещу нея. Просто хората спират да вярват на цялата система. Сега Фънки и Амебата ще срещнат доста трудности, когато трябва да организират нов концерт. Колко хора ще отидат месеци по-рано на опашка, за да дадат по 50-100 лева за нещо, което не е сигурно, че ще се състои?

По принцип най-големият трик в бранша е именно този – да създадеш потребителска истерия още с пускането на билетите, да продадеш голяма част от тях за ден-два, и така да разполагаш със сериозна сума в аванс, която те прави независим от каквито и да било спонсори на събитието. Ако такава истерия няма и билетите се купуват в последния момент преди концерта, нещата за организаторите стават далеч по-сложни.

Вече упорито се говори, че шоуто на Мадона, за което десетки хиляди вече похарчиха средно по 200 лева, също може да бъде отменено. Събитията с „Депеш“ допълнително подхранват недоверието у публиката.

Какъв са изводите от всичко, което разказах дотук? Първо – ако си промоутър, никога не говори подигравателно за конкуренцията. Потърпевш от това рано или късно ще си и самият ти.

Второ – ако си фен на някоя група или певица, по-добре не се поддавай на излишна истерия с пускането на едни билети месеци преди концерта. Щом шоуто е на стадион с десетки хиляди места, а билетите са над 50 лева, просто няма как да не попаднеш вътре – в най-лошия случай срещу минимално доплащане на някой спекулант. То обаче ще ти спести не само чакането на опашка, но и най-вече разочарованието, каквото сега изпитват хиляди надъхани фенове на „Депеш“, кътали билетчета месеци наред.

И трето, леко встрани от темата – не гласувай за червените отново, защото при още един техен мандат държавата ни хептен ще го закъса, във всяко отношение. И тогава няма да видиш ни Мадона, ни Депеш, нито даже диджей Шантел.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s