Сектор 9 – един от филмите на годината

on
Този филм – District 9 – е предназначен само за хора… които искат нещо повече от пукотевица с роботи и извънземни.

„Сектор 9“ е най-оригиналната продукция на годината – не само като произход (Южна Африка), режисьор (29-годишен дебютант от Канада, роден в ЮАР) и маркетингова кампания („Този филм е предназначен само за хора…“). Напълно възможно е да получи куп номинации „Оскар“, но даже и да не получи, ще се помни дълго.

Със скромен за жанра sci-fi бюджет от $30 милиона, но с ценната помощ на продуцент като Питър Джаксън (няма да се изпитваме кой е и какво е направил), младият Нийл Бломкамп е заобиколил всички възможни жанрови клишета. Оставайки забележително развлекателен, забавен, но и напрегнат от първата до последната минута, „Сектор 9“ същевременно е и анти-апартейд метафора, както и типично кафкианска алегория за метаморфозите. Накрая, освен всичко друго, този научно-фантастичен екшън е и красива любовна история.

Това е филм за чудовища, в който най-големите чудовища са хората. Самите извънземни не са като Е.Т. , будещи априори трогателни чувства, а приличат на гнусни гигантски скариди (след промоцията на филма ядохме също скариди, хитро хрумване, Ицо! – бел.ред.). Главният герой пък е всичко друго, но не и Уил Смит от „Денят на независимостта“. Въобще, тук нищо не е такова, каквото някой би очаквал, като чуе клишето „извънземни пристигат с огромна чиния и отказват да си тръгнат“.

Важното е, че накрая ще харесаш грозните скариди, ще стискаш палци да се доберат до кораба си, ще се радваш на пауъра от чуждопланетните оръжия и ще симпатизираш на невзрачния бюрократ Уикъс, който в един момент заприличва на нещо като Джеф Голдблум в „Мухата“. И най-готиното – по време на финалните надписи ще вярваш с една идея повече в любовта. Както вече казах, този филм е предназначен само за хора.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s