МНЗ предупреждава… че тази снимка е обработвана с фотошоп


50 депутати от френската управляващия Съюз на народно движение предлагат законопроект, според който дигитално обработваните снимки трябва да се публикуват заедно със специално предупреждение.

„Ретушираните фотографии променят човешката физика и създават стереотип, според който всички жени трябва да са млади и слаби. Това води до все по-чести случаи на анорексия“, мотивира се Валери Бойер от партията на президента Саркози, цитирана от „Дейли Телеграф“.

„Подобни снимки карат мнозина да вярват в една несъществуваща реалност и имат опасно влияние върху подрастващите. Много млади момичета не правят разлика между виртуално и реално и могат да развият сериозни комплекси за малоценност. Всичко това не е въпрос само на обществено здраве – това е и своеобразна защита на потребителя“, допълва Бойер.

Миналата седмица законопроектът мина на първо четене във френския парламент. Той предвижда предупредителни надписи в списания, вестници, билбордове, опаковки на продукти, както и дори при снимки за политически кампании.

Самият президент Никола Саркози също се е възползвал от услугите на фотошопа. Преди две години в списание Paris Match му отстраниха паласките, показвайки го да гребе с кану по време на почивка. Президентшата Карла Бруни пък е била дигитално обработвана стотици пъти в дългогодишната си кариера на модел.

Предвижданото в закона наказание е глоба от 40 000 евро или до 50% от бюджета на една кампания, използваща обработвани снимки без предупреждение.

„Това не е посегателство върху креативността на фотографите, а просто грижа за публиката – да знае дали вижда реалистичен образ или не“, допълва още Валери Бойер.

Още един пример за невъзможна талия, която съществува само в света на фотошоп – от пикториъл на Maxim Mexico

Бившата Мис Великобритания Даниел Лойд в сесия за американския Playboy: хубава чупка, нали?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s