МНЗ предупреждава… че тази снимка е обработвана с фотошоп

на


50 депутати от френската управляващия Съюз на народно движение предлагат законопроект, според който дигитално обработваните снимки трябва да се публикуват заедно със специално предупреждение.

„Ретушираните фотографии променят човешката физика и създават стереотип, според който всички жени трябва да са млади и слаби. Това води до все по-чести случаи на анорексия“, мотивира се Валери Бойер от партията на президента Саркози, цитирана от „Дейли Телеграф“.

„Подобни снимки карат мнозина да вярват в една несъществуваща реалност и имат опасно влияние върху подрастващите. Много млади момичета не правят разлика между виртуално и реално и могат да развият сериозни комплекси за малоценност. Всичко това не е въпрос само на обществено здраве – това е и своеобразна защита на потребителя“, допълва Бойер.

Миналата седмица законопроектът мина на първо четене във френския парламент. Той предвижда предупредителни надписи в списания, вестници, билбордове, опаковки на продукти, както и дори при снимки за политически кампании.

Самият президент Никола Саркози също се е възползвал от услугите на фотошопа. Преди две години в списание Paris Match му отстраниха паласките, показвайки го да гребе с кану по време на почивка. Президентшата Карла Бруни пък е била дигитално обработвана стотици пъти в дългогодишната си кариера на модел.

Предвижданото в закона наказание е глоба от 40 000 евро или до 50% от бюджета на една кампания, използваща обработвани снимки без предупреждение.

„Това не е посегателство върху креативността на фотографите, а просто грижа за публиката – да знае дали вижда реалистичен образ или не“, допълва още Валери Бойер.

Още един пример за невъзможна талия, която съществува само в света на фотошоп – от пикториъл на Maxim Mexico

Бившата Мис Великобритания Даниел Лойд в сесия за американския Playboy: хубава чупка, нали?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s