Случка на паркинга

на


Реших да отскоча до кварталния мол. На паркинга пред нас един човек ми прави знаци да не бързам да потеглям. Виждам го че излиза от лъскаво черно ауди, спортен модел. По-късно разбирам, че е А5. „Колега, може ли да ми услужиш с ток от акумулатора?“. Мога, разбира се, стига да имаш кабел.

Оказва се, че баровското ауди не може да запали даже и след като сме свързали акумулатора му с моя. Прословутите диодни ивици от светлини ме заслепяват, но двигателят така и не зацепва, неясно защо.

Темата „Ауди“ ми е болна, и то не само защото това е най-фаворизираната марка в списания като Auto Bild. Един куп хора се прехласват пред нея и това много ме дразни. За мен това са коли, на които им се иска да бъдат мерцедеси, но винаги ще си останат едни фолксвагени, колкото и модерни технологии и дизайн да имат.
Разговарял съм с шофьори в „Пътна помощ“, според които Ауди е абсолютен лидер в класацията на най-често блокирали нови автомобили. Няма да стигам по-далеч с квалификации от типа „мечтата на селянина и футболиста“, но са ми на върха на езика. Но не се сдържам от коментар, докато човекът продължава опитите си да запали.

– Преди да я купиш, ти я хвалиха много, нали? Красиви, модерни… По-хубави от Мерцедес, БМВ и японските… Това е положението.
– Ох, мани, мани. Чисто нова е. Това ми е втора кола. Другата е… Ленд Круизър, Тойота.
– И…? – готов съм да чуя нещо лошо за японската машина и да влизам в спор.
– Ми нищо! С нея никога не съм имал никакъв проблем!
– И аз така. Тоест – имал съм, но по вина на шофьора, не на колата!

Затварям капака на невзрачния лексус и оставям човека на тъмния паркинг. Диодите на ниската „петица“ са угаснали и нищо не ме заслепява, когато давам заден.
И в двете платна на „Николай Коперник“ виждам щастливи собственици на нови аудита. Зад тях карат притежатели на старички фолксвагени. Басирам се, че мечтаят за любимата марка на Auto Bild, която редовно печели съпоставките с мерцедесите, беемветата и лексусите…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s