Здрач 2: Новолуние

на

Веднага ще кажа – очаквах повече от третия най-успешно стартирал филм в историята на Холивуд. Но да караме поред. Когато първата част – Twilight – излезе по екраните миналата година, това беше не просто изненада, а сензация. Един типично жанров, вампирско-романтичен филм, бе успял да докосне много повече хора от хард-феновете на този тип забавление. Дали благодарение на телевизията, където кръвопийските сериали вече бяха част от праймтайма, или на нещо друго, но факт – „Здрач“ се превърна в мания, а филмите с бледолики герои излязоха от ъндърграунда и станаха мейнстрийм.

Първите отзиви за „Новолуние“ не звучаха толкова обнадеждаващо, колкото се очакваше. Преобладаваше мнението, че широката публика може би ще остане разочарована от втората част, но поне хард-феновете на сагата от Стефани Майър и на жанра ще получат дозата, която са чакали цяла година.

За съжаление не е така. „Новолуние“ е разочарование даже за най-големите маниаци на тема Twilight. За случайните и неизкушени от тази митология зрители пък си е направо загуба на време.
Най-големият проблем е говоренето. Безкрайно, досадно, скучно. Повтарят се все едни и същи неща. Колко много Бела обича Едуард, колко много Едуард обича Бела, какви неща са готови да направят един за друг и т.н. Такива диалози са нацвъкани по цялата продължителност на филма. Даже и ако на някого му се наложи да отскочи до тоалетната, пак няма никаква опасност да пропусне този важен аспект от фабулата.

Друг силно преекспониран момент – копнежите и страданията на Бела след заминаването на Едуард. Всъщност, около 2/3 от филма са заети с тези два елемента – досаден диалог, в който се повтаря едно и също, и съзерцателни моменти, които не са заснети кой знае колко зрелищно.

Ок, има и няколко доста ефектни сцени, едната от които под вода. Схватките между върколаците също са атрактивни, но крайно недостатъчни като продължителност за филм с толкова голям бюджет и претенции.

Актьорската игра? Да кажем, че е ок. Във визуално отношение „Новолуние“ също не отстъпва на „Здрач“. Но с тези две неща достойнствата на филма се изчерпват. Недостатъчно задълбочен сюжет, слаб диалог, твърде малко хумор, недостатъчно екшън. Много шум за нищо.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s