Моят черен списък от фирми

на


Кои са компаниите, организациите и марките, които заслужават не просто порицание, но понякога и публично заклеймяване заради отровната си роля в ежедневието ни? При всеки човек списъкът е различен, но със сигурност се открояват поне няколко фирми от “постоянното присъствие”, с които е добре да си имаш работа само в краен случай. Ето и моите лични фаворити в тази анти-класация, съставена през последните няколко години. По-нататък, за оправяне на настроението, ще пусна и “бял списък” от фирми, за които мога да кажа изцяло или предимно добри неща.

И така, начело в черния списък безспорно е…

1. ЧЕЗ – електрическата компания на западна България, от която са пропищели всички. Тук не става въпрос само за тарикатлъците им с отчитането на тока (пращат ти инкасатори веднъж на 3 месеца, но те карат да ходиш всеки месец на касите). Нито пък за това, че през последния месец, с изключение на коледно-новогодишния период, у нас токът спира ВСЕКИ БОЖИ ДЕН поне за по няколко минути (мога да се закълна в това, защото ежедневно ми се налага да пренастройвам часовника на цифровия тв приемник). В най-различни моменти от денонощието. Предполагам, че това става не само в скъпия ми квартал “Гео Милев”.

Впечатлява най-вече бездушието, или по-скоро алчността, с която от ЧЕЗ спират тока на всеки свой клиент без никакво предупреждение (sms, пощенска бележка или позвъняване от самия техник), даже и да е просрочил само с един ден плащането на няколко лева. Далеч по-малки и не така жизненоважни компании като кабелни телевизии, интернет-доставчици, банки и др.п. се отнасят с много по-голямо уважение към всеки гражданин, който е в дълг към тях, и прибягват до последния си коз само в краен случай. В случая с ЧЕЗ схемата е ясна – компанията печели доста пари именно от таксите за обратно включване, които клиентите плащат, след като си издължат стотинките към монополиста.

През последните месеци, доколкото съм информиран, държавата задължи компанията да предупреждава гражданите, преди да им спре тока, както и да премине отново към месечно отчитане на потреблението. Всичко това обаче едва ли ще превърне непочтената и алчна ЧЕЗ в по-добра компания. Ще я търпим, защото нямаме друг избор, но съветът ми е да внимавате с тях и да сте безпощадни в претенциите си.

2. Vivacom (бивша БТК). Още една компания, в чиято некоректност и лошо отношение към хората съм се убеждавал неведнъж и то лично. Даже няма да включвам тук нахалството им да предоставят домашни телефони на съмнителни фирми с рекламна цел, както и самите те да извършват нечуван спам, принуждавайки иначе любезни телефонистки да те събуждат и да ти предлагат какво ли не. Говоря най-вече за епопеята, която всеки техен клиент е принуден да изживее, ако недай си Боже реши да се раздели с тях. Погрешно надписани сметки и фактури, разкарване за най-малкото нещо до тяхното гише, неспазване на обещания от типа “техниците ни скоро ще дойдат” – това е само малка част от арсенала на бившия държавен мастодонт, за когото социализмът явно никога няма да си отиде. За голямо щастие обаче, вече „кабелът е вън от играта“!

3. ОББ – имам доста причини да уважавам тази банка (най-много клонове, добре работещо онлайн-банкиране, опит за автоматизация на чакането по опашки), но и доста поводи да съм недоволен от нея. Преди всичко – работното време на клоновете им е скандално. Какъв е смисълът например да имаш офис в мол, който работи до 22 ч, ако твоите служители ще си тръгват оттам в 16.30? За сравнение само ще кажа, че предпочитаната от мен банка ПИБ има доста офиси с работно време до 19 ч, и голям брой дежурни клонове в събота и неделя. Второ – ОББ е единствената банка, чиито служители, дали неволно или нарочно, са се опитвали да ме лъжат с парите. Принуждаваха ме да плащам някакви погасителни вноски, каквито изобщо не дължах. И аз даже си ги плащах, в продължение на два месеца. Едва след вдигането на шумен скандал се оказа, че имало някакво недоглеждане и парите ми бяха преведени обратно. А колко ли клиенти така и не са разбрали, че са им взели повече пари, отколкото трябва? Така че сериозно внимавайте с ОББ.

4. Магазини “345”. Допреди няколко години бяха по-добрата алтернатива на “Фантастико”, но сега са далеч зад тях и като асортимент, и като качество на обслужването.5. Cineplex – ако си истински ценител на киното, трябва да избягваш мултиплекса в по-малкия мол SCC. Там се случва всичко друго, но не и качествено и комфортно прожектиране на филми.

6. Cinema City – макар и в по-малка степен, същото важи и за мултиплекса в големия мол на „Стамболийски“. Отново са на светлинни години назад от арените по качество на обзавеждане, прожектиране и обслужване.

Това е черният списък засега. Приканвам и други блогъри да съставят такива, ако не ги мързи – ще бъде полезно за всички. Voxy, Gombe, dzver, Бисер… вие сте на ход.

Скоро очаквайте и моя „бял списък“, където ще кажа по една добра дума за Happy, Victoria (не застрахователите, а пицариите), OMV, ПИБ, CableTel, Multirama и др.

6 коментара Добавяне

 1. gossiper каза:

  ОББ и мене ме дразнят. Не знам как става, ама всеки път като ида до някой от клоновете им трябва да чакам по 15-20 минути да ме обслужат. Почти никога не изтрайвам и им тегля майните.
  За разлика от ОББ, ПИБ наистина са „класная девочка“.

  Харесвам

 2. vorbis каза:

  За ОББ си абсолютно прав!
  А към Виваком спокойно може да се добавят и Мтел, и Глобул. Веднъж попаднал в хватката им, клиентът става роб.

  Харесвам

 3. Анонимен каза:

  Защо забравяте „Топлофикация София“?Според мен те са лидери!Доживотно си обвързан,манипулирани неясни сметки,непрекъснато повишаване на цената на топлото,за което използват обработена пара,не плащат наем за помещенията,в които се намират абонатните станции,никакъв контрол на качеството на подаваната топлоенергия и т.н.

  Харесвам

 4. Анонимен каза:

  Напълно съм съгласен за ОББ,въпреки че все още съм им клиент, тъй като местоположението на клоновете им ми е най-удобно. Служителите им се сменят през ден, качеството на обслужването не мога да кажа че е на ниво (нормално, като всеки клон го държи различен човек) и най-важното, когато човек трябва да си изтегли пари от банкоматите им, те естествено винаги не работят.

  Между другото, в челната тройка по-горе бих добавил „Център за градска мобилност“ ЕООД. За тях ще си спестя коментара.

  Харесвам

 5. Съновник каза:

  Преди няколко дни по нова телевизия имаше репортаж пак за Чез. Сметка от 5000 лв за ток на някаква съборетина, в която не живее никой от 10-15г
  Чудно как са се натрупали тези 5000лв след като ако е имало неплтена сметка предния месец е трябвало да бъдат изключени. Сега се почват адвокати съдилища, вещи лица и за какво – заради Чез които неискат да си признаят грешката

  Харесвам

 6. Само така каза:

  Браво за списъка,а аз намерих такъв черен списък,но за медиите,всъщнност и те са фирми-http://nekorektnimedii.blogspot.com/

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s