Смешният плач срещу студа

на


Веднага щом температурите паднат под нулата, у нас започва голямото вайкане. А недай си Боже термометърът да слезе под минус 10 – тогава вече сме пред припадък. Когато пък падне голям сняг и блокира улиците, истерията е пълна. Задъхани репортерки интервюират възмутени шофьори, таксиджии и обикновени граждани. Бдителни редактори и онлайн-редактори пишат заклеймяващи коментари в каква ужасна държава живеем. Храбри блогъри, в най-добрите си хейтърски традиции, анатемосват всички наред и крещят как цялото това нещо не може да се търпи повече.
Аууу, нима?

Аз съм на 40 години и много добре помня времената, в които беше съвсем нормално цяла зима температурите да са около -10. Помня и историческата дата 1 февруари 1991-а, когато правителството на Димитър Попов либерализира цените. Температурата сутринта беше -15, но всички зъзнеха не толкова от студ, колкото от факта, че киселото мляко беше станало от 23 стотинки 2 лева.

Попитайте всеки по-възрастен човек и ще ви каже – няма нищо по-логично от замръзнали реки и езера през януари. Даже навремето е можело по леда на Дунава да стигнеш до Румъния.
Вярно е, че при социализма токът и парното бяха значително по-евтини. Но пък имаше и времена с режим на тока. 3 часа свети, един час е тъмно. Надявам се никой не страда от излишна носталгия по онези години. Факт е обаче, че хората някак си са се справяли със студовете – без модерни автомобили и гуми, без алуминиеви дограми, климатици, енергоспестяващи печки и бойлери, кабелна телевизия и интернет, в който можеш да си излееш душата на воля.

Истината е, че през последните 10-ина години просто свикнахме зимата да не е никаква зима. В София почти всяка година късната есен е подозрително топла. Навръх последната Нова година пък се разхождахме при 15 градуса. Че то през август не е толкова топло нощем!

Човек бързо свиква с някои неща и когато ги загуби, започва да се вайка. Особено много е присъщо това на нас, българите.

По отношение на задръстванията, причинени от снега, също се чува смешен плач. Общините не правели нищо, за да почистват. Аууу, какви лоши хора! Истината е, че за последните 10 години автомобилите в София и по-големите градове са се умножили неколкократно. НЕКОЛКОКРАТНО. Същевременно обаче, зима напоследък буквално нямаше. Я падне 2-3 пъти сняг, я не, и то не задълго. И затова някак си не се осъзнаваше колко драматичен е проблемът с трафика при по-сурови условия.

Нека сме наясно – ако сега имаме такава зима, каквито са били допреди 10-20 години, задръстванията и хаосът ще са константна величина. И то не защото общините нямат желание да почистват. Просто такъв брой автомобили няма как да се придвижват и паркират по тези улици в истински зимни условия.
Също така и притежателите на стари лади и москвичи трябва да са наясно, че е безотговорно да тръгнеш в снега с таратайка, която може да закъса всеки момент. Но го правят, задръстват улиците, а другите буксуват зад тях и не пестят клетви по адрес на кметове и кметици.

Въобще, на нас това ни дай – да се оплакваме. Все някой друг ни е виновен за нещо. Особено удобно е, когато това е природата. Там поне политическо разделение няма и всички сме обединени в идиотското си, абсолютно първобитно недоволство. Зима! Студ! Сняг! Ауууу, тц, тц, тц! И не стига, че им живеем…!

6 коментара Добавяне

 1. eyankulov каза:

  На хубаво лесно се свиква и трудно се отвиква. Обичаме да ни е пролет/есен 3 месеца в годината и един лято. Зимата никой не я харесва, освен децата, които си играят в снега – и все пак това е разбираем – „детска радост“. Но иначе си прав, че веднага се всява смут, ужас, трагедия при най-малкия сняг. Голяма работа! Паднало малко снежец, станали няколко произшествия. Че те и без да пада сняг стават. Не трябва да обръщаме внимание на репортерите правещи от мухата слон, те нека си говорят.

  Харесвам

 2. Майкъл каза:

  Съгласен съм с теб. Разнежихме се последните години. И понеже сме повлеканска южна, балканска нация, използваме студа/жегата, за да не си вършим работата като хората. За 12 години като ученик не съм имал ден дървена ваканция, а сега завали ли сняг- бедствено положение.
  Аз лично не отлагам никакви ангажименти заради времето, но други го правят, и понякога не мога да си върша моите неща, защото съм зависим от другите в една или друга степен.
  Обаче минус 20 си е бедствие, не е за нас, както хъскито не е за тропиците…

  Харесвам

 3. Марина каза:

  Абсолютно си прав.Много добре си спомням режима на тока-3 към 1, тогава се отоплявахме с ток.Що книги се прочетоха на свещ….Но наистина нямаше такива вопли и стенания.А по-старите хора разправят,че по реката /Марица/ е имало такъв лед,че са го разбивали с бомби-това сериозно..дори съм виждала снимки.

  Харесвам

 4. Васил каза:

  Браво за статията, много си прав. Хареса ми.

  Харесвам

 5. Silva каза:

  „смешния“ плач? Прочетох случайно статията и няма как да бъда по-НЕсъгласна с нея! Как може да наричате ситуацията смешна. Знаете ли колко хора чакаха на опашки в Пирогов, тъй като благодарение на „лошите хора“ от общината, които не си вършат работата бяха изпопадали по софииските улици? Изкарвате хората като някои бавно-развиващи се, като се подигравате с тях и използвате думи с насмешка като „лошите хора от общината“.Хората,които протестират срещу тях са в правото си. Да, преди това може и да е било нормално, но вече сме в 21 век!! И това да падне сняг и в столицата на България всеки път да сме изненадани от снега, всеки път неподготвени и всеки път безпомощни! Сега знам, че ще има много протести, но това е истината. Аз живея в Германия и тук не съм усетила снега, защото пътищата са почистени и пешеходците не трябва да мислят как ще се редят на опашка в спешното. Наистина в София има ужасно много коли, но знаете ли в Берлин колко още повече има. Да не говоря, че никой не бибитка и не се псува по улиците, но и не съм чула да има проблем с непочистени улици, защото снегът ги изненадал. В България хора като вас се присмиват на гражданите, които с право се оплакват от общината, за по-разбираемо на вашия език – „лошите хора“. Но в някоя по-нормална страна тези оплаквания веднага ще се вземат под внимание. Хората имат право в 21ви век да очакват нещо по-нормално в своя живот. Защо и българите да не го получат, а все да им се присмиват за това, че се оплакали от нещо! Надявам се в скоро време да почне да им се обръща внимание, а хора като вас да се позамислят малко повече преди да пишат такива „статии“.
  Благодаря

  Харесвам

 6. Силве, ти откри топлата вода – че Германия е по-уредена държава от България, и че тук почти нищо не е наред. Това не влиза в никакво противоречие с коментара ми, в който основните две тези са следните: 1. Преди сме имали много по-тежки зими от тази и не е имало такива вопли от студа и 2. Каквото и да правят общините, при толкова много коли и толкова лошо гражданско съзнание, при всеки голям сняг ще стават все същите задръствания. И така ще бъде още дълги години. Ти какво си представяш, снегорин пред всяка кола, кранове, които да вдигат паркираните автомобили, за да почистят, или нещо друго, което струва още повече пари, дето ги нямаме?
  Колкото по-бързо осъзнаем гореизброените две неща, толкова повече нерви ще си спестим. Защото от неуредена държава като България има само едно по-лошо нещо – неуредена държава, пълна с мърморковци, които нямат идея какво трябва да се направи, за да се променят нещата.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s