"Книгата на Илай" – над очакванията

на
Не отидох с голяма кошница на The Book of Eli – най-вече заради колебливия му рейтинг от 45% в прословутия агрегатор на рецензии Rottentomatoes.com. Все повече се убеждавам обаче, че не бива много да му се вярва. Up In The Air например там има рейтинг от 90% (с 8 повече даже от “Аватар”), а е претенциозен, скучен и на моменти направо досадно пропаганден филм, с незапомнящо се, но както винаги прехвалено участие на Джордж Клуни и още една актриса, чието име моментално забравих.
“Сделката на Доктор Парнасъс” на Тери Гилиъм пък е получил престижните 66%, а е най-влудяващото и тъпоумно харчене на милиони, което се е появявало на голям екран напоследък.

Още от първите минути на “Илай” разбираш, че ще е по-скоро добър, отколкото лош. Да, сюжетът не е нищо особено, на моменти имаш чувството, че си гледал този филм стотици пъти. Режисьорите Хюз Брадърс обаче ловко слаломират между клишетата и се пазят от тях, доколкото изобщо е възможно, вмъквайки по една ефектна сцена на всеки 15-ина минути.

Най-силните козове на “Илай” са атмосферата, добрата актьорска игра БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ (Гари Олдман, Мила Кунис, Том Уейтс, култовият дядка Майкъл Гамбон и моят любимец от сериала “Рим” Рей Стивънсън) и маниакално режисираните схватки и престрелки. Впечатляващо е, че Дензъл Уошингтън не е използвал дубльор в тупалките. Подготвял се е лично при един от учениците на легендата Брус Лий. Накрая се появява даже великият Малкълм Макдауъл.

Казано накратко, в “Книгата на Илай” не се случва кой знае какво и кой знае колко бързо, но затова пък определено има какво да се види. Основната музикална тема – Panoramic на Atticus Ross, пък ми се загнезди трайно в съзнанието, затова смятам да завърша това ревю с един неин ремикс.

3 коментара Добавяне

 1. rubberdubdub каза:

  Много силна актьорска игра и филма като цяло ми хареса много, аз не съм гледала никакви проценти рейтинги и тем подобни, но след като изгледах трейлъра и си казах – ТОВА Е, да определно това ще е най-слабият филм на моя любим актьор. Определено бях в грешка, наистина много силна актьорска игра и като цяло съм впечатлена.

  Харесвам

 2. koalista каза:

  “Сделката на Доктор Парнасъс” има висок и заслужен рейтинг(WWW.IMDB.COM), не само заради добрата актъорска игра… Филма показва много повече, отколкото могат някой да видят. Но и в живота е така, някой гледат, гледат, а други просто виждат!

  Харесвам

 3. Ох, ох, ох, Коалиста, и ти какво видя в „Парнасъс“, което аз не забелязах? И в кой точно момент? Явно ще е било във времето, когато не издържах и дремнах. 🙂

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s