По-добре късно, отколкото никога

на

Ето текста на писмото, което разпространих до приятелите си във Facebook, както и по мейла:

Поради зачестилите въпроси към мен се чувствам длъжен да уведомя всички почитатели на списание FHM, че от средата на януари не изпълнявам ангажиментите си като негов главен редактор.


Финансовите задължения на издателите му към мен и към фотографи, автори и модели достигнаха нива, отвъд които е невъзможно да продължа работа – независимо от доброто си желание и воля. Заедно с мен екипа на списанието напуска и редакторката Кристина Стамболова, както и всички привлечени от нас външни сътрудници.


Въпреки добрите си пазарни позиции, продажби и популярност, голяма част от които се дължат на моите и на екипа ми усилия, FHM в момента не функционира нормално като списание – поради изключително лош мениджмънт и липсата на доверие към издателите му от страна на рекламния бизнес. Многократните им уверения, че ситуацията ще се промени, не се оказват нищо друго освен хвърляне на прах в очите и протакане. Така на практика се стига до безплатна експлоатация на интелектуалния труд на голям брой хора – нещо, на което не желая да бъда нито жертва, нито привърженик.


Ето защо с това писмо подчертавам, че към днешна дата нямам нищо общо със списание FHM и каквито и да било обещания, давани от сегашния му екип. Нека всички знаят, че в момента там работят хора, които не са получавали заплати от няколко месеца, и единствената причина да продължават да го правят, е наивност или пък опасения, че трудно биха си намерили подобна работа другаде.


Вече не нося отговорност и за конкурса Мис FHM 2010, чиито финали наближават. Не бих съветвал нито един модел, фотограф или сътрудник да очаква добросъвестно отношение и професионализъм от хората, които стоят зад списанието в момента. Мога само да ги уверя, че в мое лице винаги са имали и ще продължат да имат принципен и лоялен партньор. Надявам се в най-скоро време нашето сътрудничество да продължи в друга, далеч по-хармонична среда.


Винаги съм вярвал, че когато човек си върши работата съвестно и професионално, положителните резултати не закъсняват. Дали FHM ще запази успешното си пазарно присъствие без мен като редактор, или пък аз ще намеря или създам по-добро списание (с всички поуки, които съм си извлякъл от последната една година) – това времето ще покаже.


Благодаря на всички, които са подкрепяли работата ми с доверие и усилия. Искам да ги уверя, че занапред те ще бъдат по-добре възнаградени.

Георги Неделчев,
Гл. редактор на FHM, април 2009 – януари 2010

––

Очаквайте скоро в този сайт отзиви и коментари, както и по-подробни отговори на въпросите, които много хора продължават да ми задават.

6 коментара Добавяне

 1. spike каза:

  Очаквам с нетърпение да те видя като главен редактор на друго списание! Колкото до FHM, мисля, че е въпрос на време да изчезне от пазара!

  Харесвам

 2. Миналата година по това време то почти беше изчезнало. Но даже и да не изчезне – щом има достатъчно наивници, които да работят за него безплатно, и други такива, които да оценяват труда им – нека си съществува…

  Харесвам

 3. Valkocompany каза:

  Усети се веднага.
  Последният брой на FHM под ръководството на Сергей Матеев е пълен провал.Като се започне от снимковия материал(много левашки изпълнения)и се стигне до признанието броя да се самонаправи.
  Разбира се,Милков и Джеймс Попоф са все още тук,но това не е достатъчно.

  Харесвам

 4. spike каза:

  А от кога е този проблем със заплащането във FHM, защото в един форум потребител беше написал, че не са му плащали от декември 2008г?

  Харесвам

 5. Има фотографи и автори, които наистина не са получавали хонорари от края на 2008-а година. Една от причините беше и неразумната (силно завишена) хонорарна таблица. След моето пристигане през април 2009-а направих близо 50% редуциране на тарифите, но поставих условие хонорарите да започнат да се изплащат редовно. Такова обещание беше дадено, но не беше изпълнено, с изключение на 4-5 фотосесии и няколко авторски хонорара на най-важните за списанието сътрудници. Към Нова година вече за мен стана неудобно да ангажирам фотографи и автори, без да мога да им казвам твърда дата, на която ще могат да си получат парите. В добавка към всичко това започнаха да закъсняват с по 2, 3, а в моя случай и с 4 месеца заплатите на щатния редакторски състав. Всичко това е не защото издателите имат пари и ги крият, а защото нямат и не правят достатъчно усилия да печелят такива. Същевременно нямат никакви угризения, че са в дълг на един куп хора, които работят за тях.

  Харесвам

 6. А за да се спре този порочен кръг,всички,които са работили там и не са получили пари ,да са пример за следващите,които за да видят името си в списание,ще са готови и за без пари да работят там..и така това няма спре никога..Не бъдете мишки хора,дори сега да стартирате,защото както започнеш,така може и да си останеш.А за талантливите хора винаги ще има работа,колкото и клишарано да звучи.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s