За лъжите в един "официален отговор"

на

Голямо оживление в офиса на FHM тия дни. Там не са работили толкова много от месеци. Журналисти и служители пишат „подписки“ и се кълнат, че всичко със заплатите им е наред (интересно защо тогава даже пазачът бай Гриша продължава да ми дължи пари назаем и му е неудобно да ме среща по коридорите?). Работодатели пишат „официални отговори“ до пресата и трескаво бързат да плащат ноемврийски (!) заплати през февруари…

Апропо, т.нар. официален отговор (може да бъде прочетен ТУК), е написан от името на „Медиа Груп С.Д.“. Това само по себе си е много интересно, защото в трудовите договори на същите тези горди с фирмата си журналисти-стахановци не пише нейното име, а съвсем друга фирма. Защо ли? Но да не издребнявам в такива детайли, нека коментирам някои други лъжи в „отговора“.

„Необходимо е да се поясни, че освобождаването на г-н Георги Неделчев от заемания от него пост е свързано най-вече с несъответствието между провежданата от него редакционна политика и изискванията, поставени от нашите английски лицензодатели. По тяхно мнение FHM загуби собствената си визия и започна да се доближава до други подобни издания у нас.“
Много интересно… Дали английските лицензодатели знаят, че са казвали нещо и са били цитирани? Дали наистина имат такова мнение или то е само в главите на хора, които се чудят с какво и с кого да се оправдаят? Истината е, че английските лицензодатели почти нямат контакт с т.нар. издатели на FHM България, по простата причина, че последните обикновено са с изключени телефони и отсъстват от офиса за седмици наред. На мен лично многократно ми се е налагало да успокоявам лицензодателите по телефона , че всичко със списанието е окей, макар че то е било окей само по отношение на пазарния си успех и на нищо друго.

Списанието загубило своята собствена визия. Коя визия? Тази същата, заради която отстраниха предишния главен редактор ли? Визията, при която нямаха почти никакви продажби? Интересно защо изобщо е трябвало да се освобождават от сума ти хора, както постъпиха преди година, да канят нов шеф с нов екип, да му дават гръмки обещания и да налагат нова концепция, ако са се опасявали да не загубят „собствената си визия“?

„Нашите британски партньори изразиха силно недоволство…“. Няма такова недоволство. То е изфабрикувано в момента, за да се оправдае това, което се случва. През последните месеци моя милост е бил единственият човек, поддържал каквато и да било връзка с британските партньори. Те нито веднъж не са си позволили и намек на недоволство, напротив – дипломатично са се учудвали, че аз продължавам да работя в такива условия, при напълно отсъстващ издателски мениджмънт. Може и да са ме смятали за наивник или луд, какъвто очевидно в някаква степен съм.

„На практика се стигна и до момента, в който наши рекламодатели отказаха участие при нас, повлияни именно от тази прекалена акцентираност върху женската физика“. Още една лъжа. Как пък веднъж някой FHM-мениджър не дойде при мен като главен редактор да ми каже, че има някакъв проблем със съдържанието на списанието и заради това не идват рекламодатели? И как други мъжки списания, като Playboy например, в които има много по-голяма „акцентираност върху женската физика“ (това ми звучи доста… как да кажа… не хетеросексуално), не страдат от такова оттегляне на същите тези рекламодатели?

Въобще, целият „официален отговор“ на т.нар. „Медиа Груп С.Д.“ (Славка Солакова, Сергей Матеев – нека се знаят имената на тези, които излъгаха толкова хора) е нелеп. Ако аз бях на мястото на хора, които дължат толкова пари на толкова много народ, работил съвестно за тях, най-малкото бих се скрил някъде и мълчал, както съм се крил досега. Или бих направил поне плах опит да постигна споразумение с онези, които съм лъгал месеци наред.

9 коментара Добавяне

 1. Анонимен каза:

  Нормално е да се дразниш на нелепи дупми и оправдания.Но ти си профи и това може само да ти отвори още една врата.Зае…и ги и си гледай живота.

  Харесвам

 2. Естествено че ще ги заеба и ще си гледам живота. Когато обаче продължават да лъжат, тяхната надежда е, че хората ще си кротуват и ще търпят това. Ами аз не съм такъв човек, съжалявам. Би трябвало да са били наясно с това, когато са решавали да бъдат нечестни с мен и с останалите.
  Самият факт, че мълчат като насрани и даже не се опитват да ми кажат в очите, че за нещо не съм прав, говори достатъчно.

  Харесвам

 3. Ралица Кирилова каза:

  Българите не сме толкова тъпи,колкото ОНЕЗИ се надяват.Истината винаги трябва да блесне.Това да мълчиш е най-тъпото нещо на света.И ако ОНЕЗИ все още си мислят че живеят в 18-ти век,то нека си живеят там,но не на чужд гръб,който се опитва да им отвори очите.Аре,прав им път…

  Харесвам

 4. Анонимен каза:

  Чета с интерес за развоя на тази безумна история. От собствен опит знам, че това не е изключение, а практика на тази „медийна група“. Схемата е ясна – привличат се хора с наложено име, които се замотават с големия обещания (включително и за ролята на задграничните партньори), те от своя страна привличат кръг от фотографи и автори. Така списанията им излизат с добро съдържание, но след някой друг месец плащанията спират, телефоните се изключват и настава мор. След това главният редактор и неговите хора се „освоождават“ с неясен мотив. Наема се следващата жертва…и така. Класическа вече схема, която продължава да работи. Силно се надявам да няма още шарани! За това трябва да се говори..

  Харесвам

 5. Анонимен каза:

  Жоро, трябваше по-рано да ги разобличиш тези мошеници, а не да им правиш толкова много хубави списания! Сега си им вдигнал рейтинга и поне няколко месеца още ще имат добри продажби, преди хората да разберат какво скучно списание ще станат отново!
  Силвия

  Харесвам

 6. Valkocompany каза:

  Жоро,съди ги до дупка!Преди години успях да накажа онези самозабравили се белгийци от ИНТЕРБРЮ които съсипаха Каменица.Наеми опитен адвокат и ги започвай !

  Харесвам

 7. Едва ли ще тръгна да ги съдя – до голяма степен сам съм си виновен, че съм имал такива взаимоотношения с непочтени хора. Тях възмездието ще ги застигне по други начини. В случая не е толкова важно моето лично такова. Въпросът е да се предпазят бъдещи наивници или поне аз да съм с чиста съвест, че съм предупредил на достатъчно висок глас.

  Харесвам

 8. Анонимен каза:

  Само така, трябва да се дава гласност, когато има толкова нагли мошеници. Както и заблудени овце, които да им вярват. За съжаление, такава овца си бил и ти, Жоро! Но защо ли не се притеснявам за теб и бъдещето ти, а по-скоро за тях?

  Харесвам

 9. Анонимен каза:

  Българина за пореден път доказва, че е мазохист. Никой нормален човек, който не си е получавал заплатата с месеци би останал на работното си място (дори и това да е единствената му алтернатива), а още по-малко би тръггнал да защитава работодателя си за когото истината лъсва на бял свят. Е, явно групичката от наивници останали в това списание, предпочита да излиже задните части на шефовете си, вместо да подкрепят дружно колегата си, който е постъпил възможно най-правилно в дадената ситуация. Аз също не бих работил за някой, който си прави гаргара с мен. Както се казва безплатен обяд – няма! Затова ще работя за толкова колкото ми плащат, а не да седя до 11 вечерта, за да затварям списание. Вместо да отида и да си гледам детето, което трябва да ми е преоритет, а не шефа, който ме лъже че в понеделник, а в последствие следващия петък (и така до следващия и по-следващия месец) ще взема кинти.
  Умните хора в такава ситуация в каквато са FHM и другото им списание Madam Figaro (в цялата случка и то участва, не го забравяйте! Защото и при неговия екип положението не е по-розово. Не случайно главната редакторка Соня напусна!!) биха направили следното.. Няма да работят, докато не им платят заплатата. Дали тогава шефовете им щяха да напълнат с материали списанията си?
  Какво ще стане ако същите тези редактори след няколко месеца (дано пък се осъзнаят до тогава, че ги експлоатират и то съвсем за без пари!) се вземат в ръце и напуснат същата тази фирма? Как ще гледат в очите тези, които убеждаваха като в секта, че си взимат заплатите редовно. За да продължиш напред след участието ти в такова падение, трябва да си без достойнство и да обичаш да те тъпчат дълго и продължително. Докато всъщност ти дойде акъла.

  ДаниЕл Филипов

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s