Отзвук от скандала "FHM"

на

Коментарите, след като обявих, че напускам FHM, са доста – в мрежата Faceboook, в този сайт, както и в още няколко онлайн-медии. С информации по темата излязоха и някои вестници, предстоят още публикации, както и тв интервюта, за които ще съобщя допълнително.

Списанието напусна и редакторката Кристина Стамболова. Фотографите Велислава Каймаканова и Боби Решовски публикуваха обръщението ми в сайтовете си в знак на подкрепа. Междувременно сп. Madame Figaro също е без главен редактор, след като Соня Илиева го напусна след подобни проблеми с издателите.

Във Facebook се създаде и група – на хора, неполучили хонорарите си от FHMВ нея вече фигурират над 20 имена на журналисти, фотографи и модели, очакващи издателите на FHM Сергей Матеев и Слава Солакова да им се издължат. Някои от тези сътрудници имат да получават пари от 2008 година!

По случая е сезирана и Главна инспекция по труда. Горещият телефон, след обаждане на който се извършва проверка от неин екип, е 0700 17 670. На него могат да звънят всички, които още очакват да получават пари от въпросната „Медиа Груп С.Д.“ (със седалище София, ул. „Граф Игнатиев“ 3). Дали инспекторите ще сложат край на счетоводното безумие в тази фирма, или ловът на журналисти и фотографи-балъци ще продължи все така необезпокоявано – това времето ще покаже. Офисният телефон на FHM, от който можете да получите поредните празни обещания за парите си, е 02/ 987 62 49. Мнозина вече се убедиха, че оттам се чува само „Ще ви потърсим по-късно“.

Единственият официален отговор, дошъл засега от издателството на списанието, е нелеп и носи подписа на трогателния административен директор Марио Трифонов. В него старателно се заобикаля отговорът на въпроса дължи ли то големи суми пари на голям брой фотографи и журналисти начело с доскорошния си главен редактор или не дължи.

Ето и част от коментарите и отзивите след публикуваните обръщения и разкрития. Ако някой се съмнява в автентичността на авторите, може да се свърже с тях във Facebook или чрез сайтовете им.
Благодаря на всички за подкрепата. От мен скоро очаквайте и други новини  – вече не с негативен, а с положителен знак :
….>>

Усети се веднага.
Последният брой на FHM под ръководството на Сергей Матеев е пълен провал. Като се започне от снимковия материал (много левашки изпълнения) и се стигне до признанието броя да се самонаправи. Разбира се, Милков и Джеймс Попоф са все още тук,но това не е достатъчно.
Valko Company

Съжалявам за сполетялото теб и твоите колеги. Но пък в крайна сметка  FHM губят в по-голяма степен. А ти ще намериш по-добро място, което ти пожелавам най-искрено. Успех и да си жив и здрав, и ти, и целият ти екип.
Калин Бойчев

Честно казано, учудих се, че изкара толкова време там. Дано наистина намериш добро място за развитие скоро!
Антон Андонов, тв редактор

Много съжалявам за това,което се е получило и за оттеглянето ти от FHM. Сигурна съм,че съвсем скоро ще се усети липсата ти както в списанието, така и в тиражите му.
Силвия Николова

Тъй като аз, както и още няколко човека с изключителни качества (без да лаская или преувеличавам) станахме жертва на тази „издателска група“ преди почти две години, съм изумена, но не и изненадана от писмото ти. Въпреки това, не мога да повярвам, че 2010 подобна ВАКХАНАЛИЯ продължава безнаказано да се вихри на медийния пазар. Вероятно съм наивна. Просто много ми се иска подобни отношения да не се допускат и да се търсят права…
Миа Сантова, журналист

Те губят, вярвам, че ще постигнеш още много успехи, независимо накъде се насочиш оттук нататък.
Милена Бахчеванова

Това означава че и това списание вече няма да струва.
Анна Тодорова

Ех, тъкмо щях да приготвям снимки… А за теб, като се затвори една врата, се отваря друга, пожелавам ти успех в бъдещи проекти.
Михаил Дамянов

Грозна история, губят ценни хора от глупост.
Слави Крушовалиев

Късмет оттук нататък. И евала за това, че излезе и каза всичко, което мислиш.
Ивайло Н. Николов

Yspeh, you are the best! FHM gubi cenni kadri i vuzmojnostta da se razviva…
Karina Boicheva

Жоре,с теб и Кристина си тръгвам и аз,защото моето връщане и всеодайност към това издание беше единствено и само заради теб и твоето управление, в което отдавна съм се убедила!!! Дълго чаках и аз да си получа честно изкарани пари, но явно и моята наивност и доверие се оказа по-големи,от колкото изобщо е трябвало!!!
А за да се спре този порочен кръг,всички,които са работили там и не са получили пари ,да са пример за следващите,които за да видят името си в списание,ще са готови и за без пари да работят там… и така това няма спре никога.. Не бъдете мишки хора, дори сега да стартирате, защото както започнеш,така може и да си останеш. А за талантливите хора винаги ще има работа,колкото и клиширано да звучи.
Велислава Каймаканова, фотограф

Днес когато прочетох първото ти писмо, лентата се върна около година назад когато прочетох подобно съобщение от теб. Тогава ти казах, че напред те чакат само хубави неща – убеден съм, че и сега е така! FHM е затворена страница и още със следващият тираж ще осъзнаят грешката си. Ние (читателите) ще им покажем, че са сбъркали и, че за некоректни мениджъри няма място!
Ajaxus.net

Uspehi zanapred…..i prodyljavai da si takuv profesionalist, zaedno s ekipa si 😉 😉
Tsvetomir Dobrev

Добро решение, давай напред!
Росица Стоянова

Човек трябва да живее своя живот, не чужд. Пожелавам ти в най-скоро врме в друго твое писмо да ни зарадваш, че отново твориш и създаваш за широката си аудитория. Успех!!!
Жоро Плачков

Г-н Неделчев, винаги с удоволствие чета ваши статии и публикации. Харесва ми начина Ви на мислене и действие. Пожелавам Ви успех занапред, бъдете все така откровен и не спестявайте нищо негативно за никого. Много хора са научени винаги да минават м/у капките с нечисти и подмолни действия и по този начин да търсят прогрес. За съжаление към момента положението в България е такова. Късмет за евентуалното Ви ново поприще!
Веселин Янчев

Българинът за пореден път доказва, че е мазохист. Никой нормален човек, който не си е получавал заплатата с месеци, не би останал на работното си място (дори и това да е единствената му алтернатива), а още по-малко би тръгнал да защитава работодателя си, за когото истината лъсва на бял свят. Е, явно групичката от наивници, останали в това списание, предпочита да излиже задните части на шефовете си, вместо да подкрепят дружно колегата си, който е постъпил възможно най-правилно в дадената ситуация. Аз също не бих работил за някой, който си прави гаргара с мен. Както се казва безплатен обяд – няма! Затова ще работя за толкова колкото ми плащат, а не да седя до 11 вечерта, за да затварям списание. Вместо да отида и да си гледам детето, което трябва да ми е приоритет, а не шефа, който ме лъже, че в понеделник, а в последствие следващия петък (и така до следващия и по-следващия месец) ще взема кинти.
Умните хора в такава ситуация, в каквато са FHM и другото им списание Madam Figaro (в цялата случка и то участва, не го забравяйте! Защото и при неговия екип положението не е по-розово. Не случайно главната редакторка Соня напусна!!), биха направили следното… Няма да работят, докато не им платят заплатата. Дали тогава шефовете им щяха да напълнят с материали списанията си?
Какво ще стане ако същите тези редактори след няколко месеца (дано пък се осъзнаят дотогава, че ги експлоатират и то съвсем за без пари!) се вземат в ръце и напуснат същата тази фирма? Как ще гледат в очите тези, които убеждаваха като в секта, че си взимат заплатите редовно? За да продължиш напред след участието ти в такова падение, трябва да си без достойнство и да обичаш да те тъпчат дълго и продължително. Докато всъщност ти дойде акъла.
Даниил Филипов

Хвани се да работиш нещо за своя сметка, докато имаш някакво име в бранша. Хората бързо забравят и след година ще реагират така „Аааа, Жоро Неделчев, той навремето не беше ли някакъв във FHM и Плейбой“. Сигурно не ти е до шеги в момента, но гледай да не станеш като Дичо, който пееше „Аз нямам шеф, аз нямам шеф“, а след това се оказа, че май е по-добре да има шеф. Искрено ти желая нещата да се развият по най-добрия за теб начин, мисля че си човек ентусиаст, от светлата страна на нещата…
Майкъл Никита

Смятам, че наистина трябва да направиш нещо свое. Начетен и интелигентен човек като теб няма нужда от началници, защото те само създават илюзията за сигурност, казвайки му какво трябва да прави.
Razkritia.com

Jalko….ne znaqt kakvo gubqt…no sus sigurnost shte razberat!
Ralica Varbanova

Но живота продължава… убеден съм че с каквото и да се захванеш ще има успех.
Петър Николов

Toлко жалко за това списание, тъкмо твърдях че му се вдигна рейтинга и качеството и сега яко надолу … Очакваме скоро ново списание което ще тръгне на горе !!!

Васил Пипев

Пожелавам ти успех!!!!! Той много скоро ще дойде! С каквото си се захванал си го правил много успешно. FHM, като бг издание, достигна апогея си с теб. Аз лично няма да го купувам повече, защото след написаното в писмото ти… загубих интерес и уважение към екипа, който го издава и към самото списание!

Светла Пламенова Мишева

Понякога като печелим не знаем какво губим и обратно – като губим, не знаем какво печелим! Убедена съм, че скоро ще разбереш, защото случаят е точно такъв!
Мария Календерска
Така е.. Човек не трябва да се примирява с подобни неща. Както сам казваш за някои хора е трудно да вземат решение. Поздравления за смелостта и успех!!!
Пламена Пачева
Жоро, успех с всяко следващо начинание! Нали хората казват „Всяко зло – за добро“… 🙂
Владимир Иванов

Евала…Такива хора като теб винаги ще бъдат Номер 1.

Ралица Кирилова

Аз само ще те поздравя 🙂 След успешната стрелба, можеш да си поемеш дълбоко въздух…. и да ги изпратиш да търсят имиджа си в някой уличен контейнер :-))
Надя Измирлиева

Очаквам с нетърпение да те видя като главен редактор на друго списание! Колкото до FHM, мисля, че е въпрос на време да изчезне от пазара!
Spike

3 коментара Добавяне

 1. Миглен каза:

  Много ама много грозна и мръсна работа. Впрочем Жоро не мога да не си призная, че ме дразни и факта, че до сега сте си мълчали и не сте се надигнали срещу това забавяне. Знам, че сте ги търпяли заради доброто име на списанието и понякога търпението е почтенно, но това, което ме притеснява е, че това е някакво масово явление в българското съзнание – да търпим и мълчим докато не дойде един такъв момент.

  Не искам да правя анализ дали сте могли да си получите плащанията по-рано, сигурен съм че не е било възможно и тия хора са ви мамили дълго време за което много съжалявам, че е трябвало да работите без заплащане. Ако се огледам около мен обаче, много хора работят без пари и без да се надигат да си ги искат та дори и аз. Това не е ли тъжно и защо се получава?

  Харесвам

 2. Така е, Миглене, мълчали сме си. Нито за миг не се опитвам да омаловажавам собствената си вина по случая. Няколко журналисти и фотографи и сега продължават да си мълчат и да работят за мошениците – явно с надеждата все пак да си получат парите.
  Историята е грозна, донякъде е грозен и самият факт, че я разкривам. Но това е единственото полезно нещо, което мога да направя в случая. Скандалът е поучителен и ако помогне и на други хора да потърсят смелост в отстояване на правата си – още по-добре.

  Харесвам

 3. Джеймс Popoff каза:

  Драги г-н Неделчев, всичко което прочетох тук и което ме потресе, научих съвсем случайно, докато съм в Панама по някои неотложни мои лични дела. Тъй като се познаваме отдавна и съм бил винаги оставен на равни условия пред твоята харизма и професинолизъм на високи обороти, бих искал да те уверя, че мои материали няма повече да бъдат публикувани на страниците на FHM. Ведно с теб излитам от това гнездо на оси, което час по скоро трябва да бъде обилно полято с гореща вода. Така, както преди време ти полетя от Playboy (Bg edition), така и сега от FHM (Bg Edition) ти ще разпериш криле, а другите нека да бъдат само вятър. То и друго не им остава!
  Винаги твой:
  Джеймс Popoff

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s