Прокълнатата Олимпиада

 

Горките канадци. Ще останат в историята с най-лошите Зимни олимпийски игри евър. И то не само заради смъртта на грузинския спускач с шейна още преди началото на състезанията. Каквото и да стане оттук нататък, Ванкувър 2010 ще се запомни с рекордния брой гафове, неуредици и най-вече – с паданията и контузиите на състезатели от всички възможни видове спорт.

Тези игри са като епизод от онази поредица на Eurosport за гафове. На всеки няколко минути гледаш по едно падане, кое от кое по-зрелищно. Причините за това са неподходящите температури (заради топлото време снегът по пистите беше докаран с камиони от няколкостотин километра), прекалено бързите и чупливи ледени настилки в залите, екстремните улеи за бобслей и шейнички. Редовно им се развалят и стартовите пистолети. Възможно е да има и някакво индианско проклятие върху тази Олимпиада.
…..>>

Положението с телевизионното отразяване е не по-малко плачевно. Публиката уж има комфортен избор между цели два канала – БНТ и Eurosport. В излъчванията обаче цари пълен хаос. Най-идиотското е че никога не знаеш кога НАИСТИНА гледаш събитията директно и кога – с 15-ина минути по-късно.
Примерна ситуация: по единия от каналите, да кажем БНТ, наблюдаваш финали по шорт-трек. Има си червен надпис „на живо“ (апропо, доста грозен, все едно е направен в зората на компютърните технологии). Свършват финалите и започват да дават хокей на  запис. Превключваш на Eurosport и виждаш как там тъкмо започват същите гонки в шорт-трека. Които току-що си гледал. Там обаче също се мъдри надпис Live! Браво!
За зрителя усещането е като в онзи класически филм „Ужилването“ с Пол Нюмън и Робърт Редфорд, където едни конни състезания се препредаваха с няколко минути закъснение, за да бъдат обрани куп залагащи наивници.
Отделно от това самите коментатори показват пълно неведение какво и кога ще бъде излъчвано. Периодически се появява изписана програма с предстоящите включвания, която почти никога не се сбъдва. Единственият шанс да проследиш събитията що-годе нормално е да гледаш нонстоп, без да се разсейваш с други канали, и да цъкаш с дистанционното като луд между БНТ и Eurosport.
За проблемите на канадците единственото оправдание е, че може би не са очаквали толкова неподходящо време. Въпреки че сигурно са били наясно за големия риск от такова. Но да живеят големите пари и лобита в спорта днес. За всичко останало обаче – лошия лед в залите, лошите улеи, организационния и съдийски хаос – извинения няма.
За телевизионните неуредици пък хептен не може да има оправдания. Впрочем, отразяването на спорта по БНТ винаги е било с една обиколка назад след развитието на тази медия като цяло. Каквито и промени да се случват там (напоследък твърдя, че са към добро), спортът си остава Меката на некадърните и дразнещи спикери.
И така, светът е Олимпиада. Тези дни за съжаление, това не носи толкова положителни емоции, колкото сме свикнали.

One Comment Add yours

  1. voxy каза:

    по БНТ някакви кифли коментират толкова тихо и скучно, че може да заспиш. Eurosport с едно две изключения са с доста добри коментатори. Емилиян Стойков е страшен когато трябва да се коментира нещо напечено, даже и ски скоковете може да ти станат интересни с неговия коментар…

    а определено горките канадци ги гони лошия късмет – мъгли, поройни дъждове, развалени машини за лед, потрошавания…
    хах казах дъжд и заваля :)))

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s