Войната срещу Интернет е глупост

След всеки затворен сайт ще се появят 10 други. Технологията не може да бъде обуздана с репресии, особено когато са некомпетентни

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ, в. „Уикенд“, 8 май

Понеже народът трябва непрекъснато да тръпне и да се вълнува от нещо, тези дни служител на ГДБОП се включи в купона със една стара плоча – ще затварят торент-сайтовете Арена и Замунда. Интернет-поколението отново изригна, форумите пак се напълниха със спорове и попържни, а въпросният шеф на “Компютърни престъпления” стана по-важен едва ли не от Цветан Цветанов.

Как точно ще стане това затваряне и дали има основания за него – не бих се наел да коментирам. Ще обясня обаче защо подобно действие, ако изобщо е осъществимо, няма да доведе до никакъв резултат. Или най-малкото няма да направи “творците”, за които ГДБОП проявява загриженост, даже и със стотинка по-богати и щастливи.

Първо – въпросните сайтове Арена и Замунда далеч не са единствените торент-тракери, чрез които потребители обменят свободно файлове помежду си. Такива има десетки, даже стотици. Не е никакъв проблем да се появят 10 нови на мястото на всеки затворен. Нужни са само един компютър и връзка с мрежата. Сандъкът може да бъде складиран във всяка точка на света. Само за броени дни спрените торенти ще бъдат заменени от други, а адресите им ще се появят в десетки сайтове, форуми, електронни пощи и скайпове.
Освен насмешка, че водят глупава война срещу новите времена, шефовете от ГДБОП няма да си спечелят нищо друго. Има достатъчно компютърни престъпления в държавата, които заслужават усилията на тази дирекция. И те биха имали реални, а не донкихотовски резултати. Искате примери? Детската порнография, склоняването към проституция, директните кражби на статии и снимки, с които десетки сайтове пълнят съдържанието си и печелят пари на гърба на вестници като “Уикенд”, да речем.

Битката с технологията за свободен обмен на файлове и информация по Интернет е обречена. По същия начин навремето е било нелепо някой да смята, че притежателите на радиокасетофони няма да правят записи на песни от радиото върху лента, или няма да качват плочите си върху касетки.

И само, моля, не ми давайте примери как е на Запад. Смешни са аргументите, че в държави като Швеция или Щатите имало адекватни действия срещу торент-пиратството. Това, в случай че някои хора не знаят, са бели държави с далеч по-висок жизнен стандарт от нашия. При положение, че можеш да си купиш филм или албум с една стотна или дори хилядна от месечния си доход, наистина звучи логично да се преследват и наказват сайтове, които предлагат същите неща безплатно.
А и самите дистрибутори на музика и филми там си вършат работата далеч по-добре от тези в България. Вместо да реват, че някой ги краде, тукашните нека първо да гарантират, че осигуряват на тукашните ценители пълен достъп до любимото им изкуство.

Ще дам само един пример. Някой гледал ли е тазгодишния носител на “Оскар” “Войната е опиат” на кино? Не, нали? Продаваше ли се на DVD в дните около церемонията, близо година след световната му премиера на Запад? Отново не. А защо, и чия е вината за това? На торент-сайтовете ли? Ако не беше Интернет, тази година българският киноман така и нямаше да знае що за продукция е победила великия “Аватар” в битката за най-престижните статуетки. Така че всякакви опити да бъде демонизирана глобалната мрежа като враг на изкуството са обречени и предизвикват единствено подигравки.

Едно е да преследваш онези, които пускат безплатно филми, предлагани и продавани в същия момент по кината и в супермаркета. Върху тях трябва да се стовари цялата тежест на закона. Доколкото зная, в сайт като “Арена” този въпрос е решен, и то не без участието на самите кинодистрибутори. Съвсем друго е обаче да искаш да затвориш достъпа на потребителите до нещо, което никой не се старае да им осигури по легален начин.

Така че нека не се слага каруцата пред коня. Битка с пиратството трябва да се води, но по далеч по-компетентен и диференциран начин. Ако някой в ГДБОП си мисли, че със затварянето на два сайта обменът на файлове между компютри ще секне, а кината ще се напълнят със зрители – жестоко се лъже.

Има една такава формулировка на английски – user non-client. Поради мизерията, в която все още живеем, големи групи хора консумират дадени продукти единствено ако имат безплатен достъп до тях. Ако ги накараш да използват легален “Уиндоус” и други програми и да гледат само официално купени филми на DVD, те по-скоро няма да ги гледат, отколкото да извадят пари за въпросните неща. Даже по-скоро няма да си купят компютър, ако ще трябва да платят и за всичко останало. И въпросните творци, за които са се загрижили компютърните барети, все така няма да печелят нищо.

Звучи елементарно като логика, но явно е недостижима за някои хора, които така са свикнали – да шашкат народа със закани и заклинания отпреди 15 години.
А на народа това му дай – да се стряска и крещи “Помощ, репресират ни, най-добре е комунистите да дойдат!”. Не съм много сигурен, че управляващите биха се радвали да чуят това.

One Comment Add yours

 1. Sah War каза:

  Много мъдрост има в думите ти не само поради основанията на здравия разум, а защото нещата стоят точно така – един път пуснеш ли отворен достъп до информация, трудно (почти невъзможно) е да спреш човешкия стремеж към използването му, участието в него и споделянето му с други.

  Отворената култура и умното общество се нуждаят от нецензурирани и общодостъпни източници на информация, за да функционира правилно една социална система. Ако тя се опитва да спре или ограничи тези процеси, то тя явно не е качествена социална система и трябва съответно да бъде радикално реформирана или заменена с по-адекватна.

  За момента Интернет (наред с реалността извън масмедиите) си остава най-отворената информационна система в големи мащаби и силата ѝ надхвърля държавно-националните граници и отваря обществата по света едно за друго в посока толерантност, диалог и общополезни действия.

  Разбира се, критичната оценка на всякаква предоставена информация (платена или отворена/публично достъпна) е задължение на използващия я̀ и на автора ѝ, защото отговорност за достоверността, точността, коректносттта и непредубедеността на информацията никой не иска да носи.

  Това е така, защото горните по принцип трудно се гарантират дори и в научно-техническите среди – навсякъде стават гафове.

  Пък и всичко, до което се докосне човешка ръка, крак или ум подлежи на злоупотреба поради склонността ни към егоизъм, зло и доминация.

  Поздрави,
  sahwar

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s