Записки от 5400

Писал бях статия за това предаване в рубриката TV Наблюдател на Avtora.com, а този уикенд се случи да бъда и сред гостите в него. Ето и впечатления относно онова, което стана и става в студиото в Нови Хан.

(цялото предаване – тук)

Това без съмнение е най-скъпоструващото шоу, излъчващо се само веднъж седмично у нас (всяка неделя от 17 до 18.30 по TV7). Огромно студио, публика, съставена от стотици статисти, един куп редактори, сътрудници и асистенти (но само една гримьорка, която едва смогна с толкова народ). Само разноските по статистите на това предаване и координирането им сигурно надхвърлят разходите за повечето целокупни продукции на другите телевизии.

Мен винаги ме стряска подобно харчене на пари, явно такава ми е школовката от работата в списанията, където стотинката понякога се цепи на две. Дано разходите да са оправдани, във всеки случай ентусиазмът, с който се работи в „5400“, е заразителен.

Тримата водещи са окомуш младежи с адекватно поведение в студиото и извън него. Любезни, но не фамилиарни, със самочувствие, но не и надменност. Основният им проблем по време на снимките е надвикването с публиката, която е инструктирана да крещи доста силно, може би прекалено силно. В някои моменти имаш чувството, че самият ти не чуваш какво изговаряш. А какво ли е ако и в ушите ти дудне някакъв сценарист?

Васа Ганчева като опонент в спор? Трогателна жена. В минутите преди началото на снимките се държа доста нафукано, с претенции, които екипът задоволяваше старателно. Яде сандвич, пи вода, ходи до тоалетната, даваше зор да се започва по-бързо, че имала еди какви си ангажименти и въобще била много търсена. Не се учудвам – справи се професионално с гостуването си. След шоуто свойски ми вика – „Ех, Георги, на едно мнение сме с тебе, но нали трябва да се конфронтираме, за да стане предаването…“.

Силвия Драгоева, с която седяхме заедно от другата страна на водещите? Какво да кажа за нея – ослепителна. Нищо, че е качила между 5 и 10 килограма от последния път, когато съм я виждал. Изключително симпатична, с бърза реакция, силно чувство за самоирония и позитивно отношение към всичко. Ценна придобивка за всяко тв шоу, стига да бъде експлоатирана адекватно.

Интересен детайл – смачканите на топка вестници, с които публиката замеря водещите в началото на предаването, преди прегледа на печата, се събират внимателно в специални чували, очевидно за друга употреба. Интересно колко пъти бива експлоатиран един „Стандарт“, примерно, преди да поеме окончателно към боклука…

Апропо, коментарите на печата са едно от най-силните неща в „5400“.

Второ апропо – някой явно е решил да се гаври с журналистите, пишещи за предаването, защото из пресата се търкаля следното обяснение за името на предаването – толкова били минутите в една седмица. Глупости. Но явно никой не си дава труда нито да направи изчисление, нито да слуша песента от началната заставка. Всъщност 5400 са секундите в това 90-минутно шоу.

Трето апропо – на първите редове в публиката видях едно много хубаво момиче с дълга права коса, но не успях по никакъв начин да говоря с нея. Ако случайно прочете тези редове – нека да намери начин да ми пише. Макар че не вярвам нито да прочете тези редове, нито да ми пише. Жените са такива – винаги си мислят, че похвалите касаят някоя друга.

4 Comments Add yours

 1. Takeshi каза:

  Иде реч за безумно предаване. Безумно от висотата на своята безмисленост. Тримата окомуш младежи очевидно правят нещо като скъпа версия на ранния „Сблъсък“ от времената му в погребаната телевизия „Ден“ (ако се не лъжа). Няма абсолютно никакъв синхрон в това, кой къде свършва репликата и кой подхваща следващата. Не, те не са тв вариация на Тройка на разсъмване. А шегите им „разбират“ само статистите в студиото, по силата на режисираните аpplause.
  Да не удряме рамо на медийната групировка Кръстева, Пеев и ко? 🙂

  Like

 2. Такеши, нещо си се превъзбудил, според мен излишно. Първо, не виждам нищо лошо в това да е скъпа версия на ранния „Сблъсък“. Аналогията с „Тройка на разсъмване“ не ми е хрумвала, но също не виждам нищо странно. Колкото до шегите – според мен чувството за хумор на сценаристите е отлично.
  Едно е сигурно – най-излишни са подобни коментари като твоя, които нито посочват по-добра алтернатива, нито съдържат някаква логика и аргументация.
  Колкото до удрянето на рамо на Кръстева – малко странно е точно аз да бъда набеждаван в нещо подобно, но ако това би те направило по-щастлив поне за малко – мисли си, че е така! 🙂

  Like

 3. Takeshi каза:

  Прав си, грешката е моя- трябваше да го изгледам по подробно втори път. Съгласен съм, че е забавно. Най вече когато публиката пляска върху „шегите“ на водещите преди да свърши самата смешка, а самите водещи, се опитват да надвикат публиката като си допрочетат аутокюто, демек, да си „разкажат“ смешката. Като казах аутокюто- много им личи, че го ползват- смешно е като запецват на текста, а това момчето по средата дообогатява сценарните измислици, като ръкомаха безпомощно ръчички, личи с други думи, притеснението, дали ще си прочете репликите. И някак бързат да преварят аплаузите, че да не се наложи пак да надвикват. Забава е, мерси, че ми отвори очите.
  А да, мернах и твое интервю, където коментираш ТВ7 като медия. Че и суперлативи за магарешкото предаване. Уникални са- не е ясно с какво, но са уникални. Ей на, вчера Слабаков в Шоуто на Слави, днес в предаването „На инат“. Иновативно някак. Поне с Бареков, магаретата им ще станат две…

  Like

 4. Според мен прекаляваш с кафето. Друго обяснение за странната ти активност е желанието да си популяризираш хейтърското блогче (престоях там около 3 секунди и не смятам да повтарям). Пускам ти сега промоция, но е за последно. По-нататък само ме чети, без да опитваш и да мислиш успоредно с това, а камо ли и да пишеш. По-добре ще ти се получава.

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s