Изводи от разговора Борисов-Вучков

на

Разбира се, любимата ни BG-блогосфера не пропуска шанса да иронизира интервюто на премиера в студиото на професора в Канал 3. За някои хора това не просто е единствена утеха, но и единствената работа, която могат да вършат. Ако за сарказъм по белия свят даваха пари, щяхме да сме наистина богати. Ама не сме.

Да, вярно е, че Вучков се подмазваше, самовеличаеше и опияняваше от логореята си. Вярно е и че Борисов реагираше по-скоро снизходително на патоса му. Но ето още няколко извода от двучасовия разговор между „пожарникаря и лудия професор“:

– Вучков демонстрира рядко срещано журналистическо самочувствие. Ако по-млади и уравновесени водещи имаха поне част от това качество, щяхме да гледаме съвсем друга телевизия и интервюта. Но не гледаме.

– Професорът зададе повече и по-важни въпроси от всеки друг. Това, че не на всички получи достатъчно задълбочен отговор, отчасти е негова вина, отчасти измъкване на премиера. Но дори и само фактът, че тези въпроси прозвучаха в ефир, е събитие за българските медии, което и най-саркастичният зрител не би трябвало да отрича.

– За тези два часа беше направено стегнато и най-важното – на достъпен език – резюме на плюсовете и минусите на сегашното управление, както и на проблемите в държавата за последните 20 години.

– Научихме доста неща от задкулисието на изпълнителната власт – срещи на министър-председателя с шефове на болници в дома му в Банкя, обяснението защо генералът от Военно-медицинска академия не иска да стане министър на здравеопазването, защо не може да бъде махнат безумният паметник пред НДК, толкова ли е лошо да си „добър в задния ход“, както казвал на времето Тодор Живков и т.н. и т.н.

– С по няколко думи бяха направени ефектни характеристики на: Георги Първанов, Сергей Станишев, Ахмед Доган, Иван Костов, Вежди Рашидов, Сергей Игнатов, Трайчо Трайков, Николай Младенов, Росен Плевнелиев, Цветелина Бориславова и т.н. и т.н. В почти всички случаи стрелбата на лудия професор беше в десетката.

– Фамилиарните и невъздържани реакции на Вучков към отговорите на премиера са нещо като медиен аналог на стила Борисов в политиката. Непосредствен, популистки маниер, с възклицания и артистичност, които допадат на масовия българин. С камъните на Бойко – по неговата градина. В това отношение маниерът на самовлюбения и многословен Вучков е многократно по-ефективен от самоироничния стил на мърморещия Сашо Диков, който обича да се иронизира като „селския луд Мунчо“, задаващ въпроси без отговор.
Ако Борисов има по-чести сблъсъци с подковано по всички въпроси кречетало като професора, в управлението на държавата би се появил полезен коректив, какъвто в момента липсва.

– Какво професорът постави на дневен ред с нетърпящ възражение тон:
драстично съкращаване на министерства и държавната администрация като цяло, съкращения в театрите, намаляване няколко пъти на персонала на ДАНС (дори и това да коства изплащане на много заплати накуп), по-добра кадрова политика и подбор на хората на възлови постове, по-безкомпромисно отношение към Георги Първанов.
Дали Борисов ще го послуша – не се знае. При човек с неговата суета обаче, подобна публична критика и поставяне на толкова въпроси винаги довежда до някакъв резултат.

– Като краен резултат – ако не друго, сега поне ще се получи следното: далеч не толкова налудничави като професора журналисти ще започнат като папагали да повтарят някои от въпросите и формулировките му. Обзалагам се, че доста негови коментари и аргументи ще влязат в реториката на същите тези публицисти, които днес нескрито му се присмиват.

4 коментара Добавяне

 1. Комитата каза:

  Според мен Борисов не казва истината за паметника, защото лично съм чувал от авторите и за състоянието на паметника друго:

  http://komitata.blogspot.com/2008/10/blog-post_26.html

  Харесвам

 2. E ти какво друго очакваш да твърдят авторите? Естествено че ще се правят на две и половина… Глупава старческа суета е да се инатят така. А и какъв интерес има Борисов да крие истината точно пък по този случай?

  Харесвам

 3. voxy каза:

  Вучков е забавен и успява да си каже критиката дори и подмазвайки се, все пак със сигурност мед му е капело на сърцето че министър-председателят е в неговото предаване 🙂

  „лично съм чувал от авторите“ на какви достоверни и независими източници разчита Комитата хахаха

  Харесвам

 4. Мдаааа, и кой друг БГ журналист би казал на Б.Б. „Слушай ме и не ме прекъсвай като ти говоря“:-))

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s