Още едно мнение за бензина и протестите

на

Може ли да се докаже наличието на картелно споразумение между търговците с горива? Естествено, че не. Не си представям как ще стане. Възможно ли е обаче да има такова споразумение и монопол при търговията с бензин – естествено, че да. И най-вероятно да. Цените у нас открай време са подозрително идентични. Нормално би било да има разлики от по 5 и повече стотинки между една бензиностанция и друга, а такива никога не съм виждал.

Има ли легални начини държава от Европейския съюз да контролира пряко цените по бензиностанциите си? Естествено, че не. Нали скъсахме със социализма, надявам се си спомняте как всички се радвахме. Може ли обаче държавата неофициално да оказва натиск върху производителите и търговците за понижаване на цените? Със сигурност да.
Редно и разумно ли е обаче да го прави? Според мен – не.

Реално държавата печели от високите цени – защото получава повече пари от акциза му. Но тя не само че не е в съглашателство с бензиновите търговци у нас, а напротив – даже е във война с тях. Нека да не забравяме, че именно това правителство неотдавна върза всичките им касови апарати в обща компютърна система, която елиминира скритите продажби и обороти. За комбина между държава и бензиностанции не може да се говори, това са чисти фантасмагории. Глупаво е също така някой да смята, че на правителството му е приятно да вижда протестиращи в центъра на София и нарочно стои със скръстени ръце по въпроса.

Както се вижда от тези таблици тук у нас бензинът е с една от най-ниските цени в Европа. Така че не бива да се вярва на хора като Красимир Каракачанов, които твърдят обратното. Всеки, който пуска такива фишеци, преследва строго определен партиен или личен интерес и нищо друго.

С дизела положението е малко по-различно. Не е много логично той да е по-скъп от бензина, както е у нас и в още няколко държави. Но тази ситуация не е от вчера, а вече от доста време. Не си спомням обаче да е имало такова негодувание, каквото наблюдаваме сега. Защо нямаше бойкот преди две години, защо транспортни фирми не блокираха жълтите павета още тогава?

Истинската причина за протестите е в това, че поскъпването на горивата съвпада както с продължаващата криза у нас, така и с определени събития в международен аспект. Българинът се изтощи да затяга колана (не забелязвам обаче да е станал по-трудолюбив или старателен, но това е друга тема) и това напрежение все нанякъде би трябвало да избие. Най-лесно е да се насочи срещу неща, които касаят пряко ежедневието му – бензин, мобилни телефони, хляб, електричество.

Нека си го кажем направо. Иска ни се кризата вече да свършва и ако може повече да не плащаме никаква цена за нея. Но горчивата истина е, че тук не сме преживели толкова драматичен срив в стандарта си, колкото вече преживяха в някои други държави, или тепърва предстои да преживеят. За нас българите винаги е било по-лесно да негодуваме, вместо да се опитаме да канализираме енергията си в по-съзидателна посока. Предпочитаме да обвиняваме – търговци, картели, монополи, правителство. Те са виновни, те са лошите, дайте да ги изгоним и да дойдат едни други, по-добри, които да спрат обедняването ни. Откъде обаче ще се вземат по-добрите и с какво ще са по-различни от досегашните – на този въпрос засега няма отговор.

Крайно време е българинът да проумее, че не държавата, а самият той държи съдбата си в ръце. Когато нещо му е скъпо – просто не бива да го купува и консумира. Не става въпрос за бойкот в определен ден и час, а за постоянна тенденция. Като гледам трафика покрай нас на Цариградско шосе и пълните паркинги на моловете, не забелязвам да има голяма драма с бензина. Същото важи и за телефонните сметки.
В капиталистическия строй, в който живеем, предлагането се определя от търсенето. Лоши картели съществуват не просто там, където има слаба държава, а най-вече там, където има слаб народ. Те вилнеят в бананови републики, където гражданското съзнание се пробужда рядко, а хора със строго определен личен интерес водят за носа останалите. Кой е виновен, ако и ние сме такъв народ – Бойко Борисов ли?

Да, вярно е, че заради скока на цените на бензина (апропо, той е световна тенденция и то не от вчера) цели компании и отрасли са застрашени от фалит. Но нима това ще е първият бизнес, който по една или друга причина е засегнат от някаква криза? Какво да кажат строителните предприемачи например – някой знае ли колко фирми от този бранш вече фалираха и ще продължават да фалират, по една или друга причина? Какво да кажат собствениците на видеотеки, които допреди 5-6 години просперираха? Те срещу кого да протестират на Орлов мост – срещу торент-тракерите или срещу техническия прогрес като цяло? Какво да кажат тези от БДЖ, от БТК, от кварталните бакалници, от малките ресторантчета? Какво да кажат производителите на компютърни технологии, които остаряват и излизат от мода още преди да са излезли на печалба и върнали направените в тях инвестиции? Какво да кажат издателите на вестници, списания, книги, чийто бизнес буквално рухва заради бума на Интернет, поскъпването на хартията и електричеството и какво ли още не?

Няма да е лошо ако хората си задават поне някои от тези въпроси, преди да аплодират протестите срещу лошите бензиностанции и лошото правителство. Нека не забравяме, че годината не е 1997-а и на власт не е БСП. България е член на ЕС и регулациите, на които се подчинява, са по-големи, отколкото повечето хора могат да си представят. Глупаво е да се смята, че някой ще остави тук едни лоши чичковци и един премиер-пожарникар да тормозят европейски народ. Съвсем друг е въпросът, ако той си се тормози сам.

За да излязат от кризата, българите просто трябва да мислят повече за работа и по-малко за търсене на виновници навсякъде другаде, но не и у себе си.

7 коментара Добавяне

 1. Димитър каза:

  Държавата не печели от по-високите цени, защото акцизът не е процент от цената, а е фиксирана стойност на тон.

  Харесвам

 2. Ами значи още по-малко причини има да се протестира в центъра на София. Какво може да направи правителството, освен да върне социализма? Най-ефективно би било ако хората просто спрат да зареждат бензин, доколкото им е възможно, за известен период от време – поне за 1/3 от шофьорите е напълно осъществимо. Ако и тогава цените останат високи, значи причините са световни.
  Само че това у нас е невъзможно да стане. На Запад, дето имат толкова повече пари от нас, протестират за най-малкото нещо, например увеличаване на студентски такси и т.н. Тук българинът си живее живота. А сега изведнъж му намериха причина да негодува.

  Харесвам

 3. Анонимен каза:

  Мен ми е любопитна една проста аритметична сметка:
  Преди 2 години – Барел петрол = 150$ цена дизел за литър = 2.56 лева

  Днес – Барел петрол = 115$ цена дизел за литър = 2.56 лева

  Правителството – акциза си е един и същ от както сме в ЕС, ДДС-то си 20%. Петрола е борсова стока, котировките и пазарната конюктура са такива, оттам и тази разлика.
  Лукойл – продаваме на най-ниски цени. Акциза и ДДС-то образуват 45% от крайната цена, те са причината.

  Някоя от двете страни послъгва, и то послъгва с доста.
  Мисля,че това обедини хората, понеже тук „шменди капелите“ се виждат.
  Аз като цяло подкрепям това правителство. Революция (а точно от това има нужда нашата страна) без кръв и жертви не става. Много хора, ще се лишат от някой неща, но няма как.
  Политиката е като игра на шах, но от онзи тип където един грос-майстор играе на 30-40 дъски едновременно срещу различни противници.
  Трябва да си бърз, решителен и да правиш правилните ходове.
  На масата с енергетиката (и в частност с горивата) обаче, май кабинета губи партията шах.

  Харесвам

 4. До анонимния – каквото и който и да послъгва – от таблицата се вижда, че явно послъгват в цяла Европа, а не само тук. Явно събитията от последните години имат някакво отражение и върху поведението и на рафинерии, и на правителства. Всичко друго може да се каже в случая, но не и че нашето се отнася по-зле с народа си, отколкото другите – с техните народи. По-скоро проблемът е в самия народ, и точно това е смисълът на коментара ми. Всичко останало са спекулации и партийни, главно червени, интереси.

  Харесвам

 5. Анонимен каза:

  Мисля, че таблицата, която си посочил не е акуратна. В нея са показани крайните цени на дизела.
  Според нея ние сме малко под средата. А плащаме най-нисък акциз?! Това може да значи:
  1) че цената на дизела излизащ от Лукойл е прекалено висока и дори облагайки го „с най-ниския акциз“ в цяла Европа…ние получаваме по-висока цена поне от 10 страни в ЕС
  2) слагат се големи надценки на дребно, което до води до същият ефект

  Цената се формира по формулата:
  (цена/1000литра + акциз) х ДДС + надценка на дребно = Крайна Цена

  Ако може да се намери таблица показваща цената на горивата преди облагането им с налози (т.е.средна цена на излизащо гориво от рафинерии)…съм почти сигурен, че ще сме в горната част на таблицата.

  Иначе, както казах подкрепям досега направеното от кабинета и се радвам, че този път нямаше Янета-Манета и други смешковци да се опитват да яхнат протеста.

  Просто има нещо гнило в Лукойла.

  Харесвам

 6. ОК, ако има нещо гнило в Лукойл, значи протестите трябва да са пред тяхната централа. Това първо.
  Второ – ситуацията с дизела, както съм написал и в текста, не е такава от вчера, а от поне две години – защо чак сега се протестира?
  И трето – ако Лукойл са такива тарикати със своя дизел, най-логично е да се намери поне една верига бензиностанции, която да реши да внася отвън и да го пуска с 10-20 стотинки по-евтин, като по този начин ще спечели страшно много от оборот. Щом като това не се случва, значи не е толкова елементарно, колкото си мислим.

  Просто народът е изнервен от кризата и цените на бензина преляха чашата – това е според мен.

  Харесвам

 7. Анонимен каза:

  Е в крайна сметка можело:)

  Със здраве 😉

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s