Басарбовски скален манастир

на

Най-близкият до Русе манастир е и един от най-малките у нас, вграден в скалите по поречието на Русенски Лом на 10-ина километра южно от града. Това е и единственият все още действащ скален манастир в България.
За пръв път за него се споменава в турски документи от втората половина на XV век. Тук през XVII век живял и обявеният по-късно за светец Димитър Басарбовски – простодушен човек, чиято силна вяра в Бога и смирение след смъртта му го превърнали в чудодеец.

Бил с чувствителна съвест. Имал страх Божи. Веднъж, като изкарвал животните на полето, от невнимание стъпкал едно птиче гнездо с птиченцата. Този случай така му подействувал, че за наказание три години ни зиме, ни лете не обул виновния крак. (из Pravoslavieto.com)

Предусещайки смъртта си, Димитър отишъл край реката и там издъхнал. Мощите му, намерени на брега на Лома, после се оказали чудотворни.

Турчин решил една нощ да ограби църквата на преподобния. Докоснал се до сребърните кандила. Нозете му се схванали. Сутринта богомолци го изнесли на ръце из църквата. Този човек до края на живота си пълзял по улиците на град Русе и просел милостиня.
Угро-влахийски воевода пожелал да има мощите на преподобни Димитрий в своята домашна църква. С такава мисия изпратил в Басарбово боляри и свещеници. Но светецът не разрешил да пренесат мощите му през Дунава. Удивени, пратениците решили да разберат волята на Божия угодник. Поставили мощите в кола с невпрягани дотогава юнци. Оставили животните свободни. Юнците отишли с колата направо в Басарбово и спрели пред църквата.

Век по-късно по време на една от руско-турските войни генерал Петър Салтиков решил да ги пренесе в родината си. По пътя натам обаче румънците го помолили да ги остави в Букурещ, като компенсация за техните жертви, дадени във войната. Така мощите на Свети Димитър Басарбовски и днес са в църквата „Три светители“ в румънската столица.

Основното благоустрояване на манастира започнало през 30-те години на ХХ век от хаджи Хрисант, монах от Преображенската обител. Днес в подножието на скалата синодът и министерството на икономиката и туризма строят голяма църква и хотел.

виж още снимки…


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s