Цитат на деня

на

Нашенци не приемат нито меда на капитализма, нито жилото. Капитализмът е много жестоко общество, разбира се, и е основан на неравенството. Но също така това е общество на високата ефективност и огромното трудово усилие, трябва непрекъснато да бачкате. Нашенецът не приема нито бачкането, нито неравенството.

В България не възникват кооперации, трудещият се е елементарно несолидарен. Ние сме общество от потенциални богаташи. Всички продължават да искат да стават милионери. Разбирате ли какво означава милион и половина фирми? Това значи практически всички българи, които могат да се движат и да броят до десет, всички тръгват да стават рокфелеровци. И сега трябва вече да си представите силата на омразата, когато осъзнае декласацията.

Няма нито един сериозен профсъюз в частна структура. Българинът продължава да схваща класовото си положение като неестествено. Това е положението. На никой английски работник в главата няма да му дойде, че той някой ден ще стане милионер. А нашият не може, не приема, че е от класата на трудещите се. Не иска да бъде от трудещите се.

Кризата взе от всички, само че тя сряза по стотина-двеста долара. И тези 200 долара или евро се оказаха колкото нашата средна горница и нашите отидоха пак под тезгяха. Докато при германеца горницата се смъкна от 800 на 600. Което също буди лоши чувства. Но, все пак, едно е паднеш от 800 на 600, друго – от плюс 100 на минус 100 – просто губиш качеството. Т.е. в България хората масово загубиха качеството на консуматори и отново се върнаха в качеството на маси, а масите ръмжат.

Социологът Андрей Райчев в интервю за в. „Култура“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s