Google plus – засега доста минуси

на

Ако не за друго, еуфорията на първите щастливи поканени в новата социална мрежа говори поне за  това колко е опротивял на всички фейсбукът – с цялото му нахалство, безцеремонно разпореждане с профили и лични данни и усещане за „безалтернативност“.
Освен ентусиазъм обаче, засега в Google + няма почти нищо друго полезно. Дано да е временно явление.

Най-важното – достъпен е изцяло и в българска версия, което го прави пълноценен конкурент на фейсбука, даже и за най-невежите (за разлика от Twitter, MySpace и пр.).
Втори сериозен плюс е добре направената интеграция с Gmail, Picasa, Google Docs и т.н. Човек попада в системата буквално без да осъзнае.
И най-важното – имаш спокойствието, че никой не злоупотребява с данните и снимките ти, че винаги можеш да разчиташ на тях, както и че много по-добре контролираш достъпа на информация към и от теб. Като цяло се чувстваш много по-добре тук, заради самия имидж на Google като компания, която мисли за всичко и не обича евтините тарикатлъци.

Но какви са минусите?
Преди всичко – дизайнът, за който бях чул възторжени отзиви. Не, засега поне не е по-добър от този на фейсбука. Желанието да не го копират не оправдава авторите на G+. Повечето шрифтове изглеждат дърварски, аматьорски. Не е добре уцелено съотношението между вида и размерите им. Диспропорции има и в повечето икони. Зеят излишно големи празни пространства.
Като цяло сайтът изглежда сглобен от начинаещ дизайнер. Някой ще каже – ми той и фейсбукът някога беше грозен. Не. От самото начало там имаше хармония и минималистичен финес.

Друг минус – когато постваш линк, не можеш да редактираш текста, който се появява върху стената, нито подзаглавието. Излиза нещо автоматично генерирано от цитирания сайт и толкоз. Можеш само да елиминираш подзаглавието, ако те дразни, и нищо повече.

Алтернативата на бутончето Like – +1, засега не се доказва като ефективна функционалност. Липсва онзи социален момент, елементът на закачка, която събаря доста прегради във фейсбука.

Дразнеща е и липсата на най-елементарни лични съобщения – вместо това трябва да се изхитриш да постнеш нещо само за определен човек, да му пратиш мейл или да влезеш в чат с него. Предполагам, че този минус ще е сред първите, които ще бъдат коригирани.

Атмосферата? Рано е да се прецени. На този етап – твърде много nerds, твърде много малцинства във всеки един смисъл на понятието. Обстановката е малко тип Twitter on steroids – всички, които сме там, сме много умни и над средното ниво, имаме особено мнение, склонни сме да хейтим. Всеки се чувства някак си длъжен да оригиналничи. Кефим се, че наоколо няма глупаци. Но дали така е по-добре? Без „глупаци“ нито една социална мрежа не може да има истински успех.

Жоро Пентаграма правилно задава и въпроса „къде са жените?“. Засега те съставят около 20% от новата общност и сред тях преобладават нервни акули. Останалите продължават да цъкат игрички във фейсбука и да си показват новите тоалети там. На мен лично това ми липсва и трудно бих се преселил изцяло в Google + при многознайковците.

Не ме удовлетворява и начинът, по който функционира полето за търсене. Точно от компания като Google очаквах с нещо да ни изненада поне там, някакво тотално превъзходство над тандема FB/Bing, но не.

Но да не прибързвам и прекалявам със скептицизъм. Сериозните надежди, че минусите на новата мрежа ще бъдат коригирани и че имаме наистина пълноценна алтернатива на фейсбука, остават.

Един коментар Добавяне

  1. Един голям „плюс“ за гугл е мобилната интеграция с Андроид. Приложението на Фейсбук за нищо не става, докато тук са наблегнали повече на него.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s