Цитат на деня

на

Никога няма май да достигнем своя XIX век. Става дума за друг човешки материал… През целия XIX век върви едно бурно развитие и на мисленето, и на говоренето, и на писането. Този подем е бил възможен именно заради кърджалийското време, то е разбутало пластовете. Първо, защото в това свирепо време не е можело човек да не вземе страна изобщо; да не вземе всички мерки да остане жив. Тоест – имало е будност, инициатива. Междувременно нещата тръгват към децентрализация в самата Османската империя. И всеки регион почва да се грижи за себе си. И като полагаш усилия и като се образоваш, колко бързо върви това развитие!

И ето ти – в уж кошмарния турски период: ами което село е искало, си е направило читалище. По онова време! Което е искало, си е построило църква. Като му трябва път, ще си построи път. Ще си доведе вода в селото отнякъде. Всичко това са го правили хората и никой не им е пречил. Щото и държавата има интерес да бъде уредена. Вижте ни днес – клекнали сме и чакаме някой да ни оправи. Ами кому сме толкова пък мили на душата, че да ни оправя?


Вера Мутафчиева в едно от последните си интервюта, част от очерка „Случаят Вера“ на Антоанета Бачурова в предстоящия януарски BIOGRAPH №5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s