Телевизиите проспаха Коледата

на

БНТ и bTV се отсрамиха с по един концерт, а Нова бълваше холивудско кино. И в Новогодишната нощ не чакайте нещо специално. А някога беше друго… 

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 30 декември
“Комиците” са най-рейтинговото българско шоу. Зрителят обаче им се радва всяка седмица, а на Нова година би оценил нещо по-специално, каквито бяха програмите с Тодор Колев навремето.
Помните ли времената, когато Бъдни вечер и Коледа почти не се празнуваха, а Нова година се чакаше с трепет най-вече заради интересната телевизионна програма? Тогава българинът нямаше много развлечения, между които да избира. Екскурзиите в чужбина бяха неосъществима мечта, дискотеките и баровете – малко, ресторантите на „Балкантурист“ с баналната пържола – също, а концертите по площадите – нещо немислимо.
Тодор Колев и Иръпшъните, “Криворазбраната цивилизация” с великия Калоянчев, фокусите на Николай Николаев с Кънчо, “африканците” Хиндо Касимов и Васил Попов, Любиша Самарджич и “Дай, рибу, рибу”, Стефан Данаилов и красавицата Вероник Жано… Това бяха образи, за които говореше цяла България. Още от първите дни на новата година вече гадаехме какво ще бъде телевизионното шоу за посрещането на следващата. А самата програма се снимаше още от ранна есен.
После дойде демокрацията и се случиха важни неща. Първо започнахме да празнуваме не само Нова година, но и Бъдни вечер и Коледа. После телевизиите започнаха да се множат и конкурират, а зрителят стана разноглед. Всеки канал се стараеше да предложи специална програма, подготвяна месеци наред. Имаше години, в които блоковете за Нова година започваха още от обяд и имаха бюджети от стотици хиляди.
След това дойдоха времената на големия икономически възход, а оттам и бумът на пътешествията. Изведнъж стана смешно и непрестижно да си седиш вкъщи през коледните празници и да се взираш в стария (или чисто нов) телевизор.
Горе-долу по това време изчезна и старанието на тв каналите да ни забавляват по празници. Конкуренцията между тях стана все по-ожесточена, но през останалото време.
За Коледа и Нова година взеха да минават с номера “специално издание на популярно предаване” – я “Шоуто на Слави”, я нещо с Иван и Андрей,  я “Комиците” или “Шоуто на Канала”. Така усещането за ексклузивност, за нещо специално, подготвяно отдавна, изчезна моментално. Колкото и да се напъват сценаристите да вкарат коледни елементи в скечовете    , това прави картинката по-трогателна и дори леко тъжна, но нищо повече.
Тази година хитът са коледните сюжети в сериалите. Къде другаде, ако не в “Стъклен дом” ще те подсетят, че сме в края на годината? А и можеш ли да се сърдиш за този изтъркан трик, на фона на цялото продуктово позициониране с беемвета, доставки от хепи и безконтактно разплащане с кредитни карти?
Колкото и да е хитов обаче, един сериал не прави вечерта истински празнична. На всичкото отгоре, през последните 2 години публиката рязко се завръща пред телевизорите, изоставяйки скъпите екскурзии и ресторанти… Но какво ги чака там? Нека преговорим набързо.
Да започнем с Бъдни вечер, 24 декември, когато по традиция българинът е със семейството си, а основното забавление в хола е телевизорът. Каква бе програмата на по-големите канали от 20 часа?
Рейтинговият лидер Би Ти Ви заложи на холивудска комедия с неособено известни актьори отпреди 4 години. Същото беше положението и по Нова, само че там комедията беше отпреди 1988-а. По TB7 вървеше актьорското риалити “Машина за звезди” – тук ако не друго, поне собствена продукция. Най-уважителна към Бъдни вечер беше държавната БНТ – от 20.30 ч там започна концертът “Една Коледна нощ в операта”, заснет в Бургас, в който участваха доста български звезди и наистина създаваше усещане за празник.
Би било повече от странно, ако пийпълметрията покаже, че край трапезата със сърмите и пълнените чушки повечето хора са предпочели вехтия холивудски хумор на Би Ти Ви и Нова пред българското шоу на БНТ или ТВ7. Но всичко е възможно.
В 23 часа на Бъдни вечер Нова телевизия се събуди, пускайки “Горещо”, в което Венета Райкова разказваше за чудодейните български икони. Силна продукция, която определено заслужаваше по-ранен час на излъчване и повече публика. По-възрастните хора със сигурност са я проспали, което е жалко.
На следващата вечер, 25 декември, имаше една идея повече празничност. Би Ти Ви излъчи благотворителния концерт “Българската Коледа”, който бе продуциран на ниво, макар и с претупан финал. Малко по-късно ТВ7 завъртя ефектно шоу на канадската суперзвезда Майкъл Бубле. БНТ се задоволи с епизод от хитовия си сериал “Под прикритие”. След това –  коледен суинг-клуб със “Сантиментъл суингърс”. Отново някакво старание, колкото и плахо да е.
А Нова? От 20 часа там отново властваше Холивуд, макар и с по-атрактивно заглавие – “Съкровището” с Никълъс Кейдж. След края му имаше новини, последвани от нов холивудски филм – романтична комедия с Манди Мур. “За нас Бъдни вечер и Коледа не са специални”, сякаш крещеше програмата на този канал в две от най-святите нощи на годината…
Но да видим какво ни чака на Нова година. Не се надявайте на нищо специално. По Би Ти Ви ще отбият номера с новогодишни издания на “Комиците” и “Пълна лудница”. Вероятно смешките в тях ще са една идея по-забавни от обикновено, но като цяло трудно ще избегнат усещането за “дежа вю”.
Ще си кажете – какъв по-добър шанс за Нова телевизия да блесне и да върне някогашната си рейтингова слава? Глупости. Тук ще сервират специални издания на “Етажна собственост” и “Аз обичам България”, а малко преди полунощ – концерт на Мария Илиева, нещо като бонус към нея за това, че беше съдийка в X-Factor.
Едва час след настъпването на 2012-а по Нова ще се завърти нещо достойно за този специален ден – филмът-концерт “ФСБ”…
По БНТ носталгичното усещане за голям празник ще започне още в 22.30. Разбира се преди това, каква досада, няма да се мине без поредното “специално издание”, този път на “Шоуто на Канала”. Но след Тончо Токмакчиев поне ще има концерт на живо с Васил Найденов, “Ахат”, Миро и Дивна, Елица и Стоян и духов оркестър “Севлиево”.
Час след полунощ, когато по Нова тръгва филмът за ФСБ, БНТ ще контрира с филм на Мартин Скорсезе за “Ролинг Стоунс”… Дето се вика, намериха кога и с какво да се конкурират. Двете най-стойностни продукции тази нощ по едно и също време.
В същия час Би Ти Ви ще бъде пълен естетически контрапункт, пускайки концерта послучай 10-годишнината на чалга-империята “Планета”…
А можеше да бъде и другояче. Срещу бюджет, не по-голям от този на един епизод от актуален сериал, всеки от каналите можеше да предложи истинска новогодишна програма. Добри актьори у нас – колкото искаш. Да, вярно е, че откъм сценаристи сме зле. Но можеше в най-лошия случай да се върнат обратно към класиката. “Михал Мишкоед”, “Криворазбраната цивилизация”, “Големанов”, “Бай Ганьо”, разказите на Чудомир… Имаме достатъчно текстове, които даже средноталантлив тв режисьор (те повечето са точно такива) би адаптирал успешно, разполагайки с широк избор ветерани и млади театрални звезди.
А има и достатъчно личности с капацитет, които биха изнесли на гърба си една новогодишна програма. Мариус Куркински, Теди Москов, Камен Донев, Андрей Слабаков… За всяка от големите телевизии има поне по един стълб, който да завърти шоу около себе си, стига да го поканят и да му дадат някакъв нормален бюджет.
През годината каналите потрошиха милиони, борейки се за всеки зрител и влизайки в напълно ненужна понякога схватка – във всеки часови пояс и всеки възможен жанр. Сега, когато публиката се е кротнала пред телевизорите и не може да си позволи да бъде някъде другаде, те някак си доброволно абдикират от ролята на първостепенно забавление.
Затова не очакваме култови реплики от типа “Чичо, защо не кашляш?”, “Мамка му и прасе” или “Муш. Въх, убих та!”. Скука.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s