Войната “телевизии срещу продуценти”

на

Оттеглянето на “Господарите” от bTV е закономерност – както и опитите на всеки канал да закрепости звездите към себе си


ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 27 април

Боби Ваклинов от “Господари на ефира” връчва “Златен скункс” на две от лицата на bTV – Елена Петрова и Васко Мавриков. Опитите на корпорацията да защитава свои звезди, взети на мушка от шоуто, бяха посочени сред причините за разрива й с него.

bTV и “Господари на ефира” поведоха пуническа война, каквато досега не е имало в тукашния телевизионен бизнес. Тя е българска проекция на нова световна тенденция, част от прегрупирането и революцията в масмедиите от сегашното десетилетие.
  
В Америка Чарли Шийн се изпокара със сценариста и продуцентите на “Двама мъже и половина” и изхвърча от шоуто на CBS, където после го замени Аштън Къчър. Опра Уинфри бе принудена да спре предаването на популярната дебелана Роузи ОДонъл от собствения си канал “Опра Уинфри Нетуърк”, който има по-нисък рейтинг от очакванията. Телевизията на бившия вицепрезидент Ал Гор – Current tv, изгони със скандал един от най-скъпоплатените си водещи – Кийт Олбърман. Алек Болдуин е бесен на националната мрежа NBC, задето прати папараци да правят скандален репортаж пред дома му, но въпреки това се примири да участва в последен седми сезон на хитовия й сериал “Рокфелер плаза” (30 Rock)…
Какво става всъщност? Телевизиите търпят все по-големи загуби от развитието на Интернет и мобилните технологии и затова все повече затягат контрола върху съдържанието и продуктите, което притежават. В зората на нова ера, когато шоу-програмите достигат все по-лесно до крайния клиент, каналите опитват да изстискат максимума от митовете, създавани от талантливи хора с техните пари.
По същество скандалът между bTV и “Господарите”, водени от братята Халваджиян, е част от именно тази война, която тепърва ще се развихря – колкото и двете страни да твърдят, че причините са други.
Телевизиите нямат интерес външни продуценти като Магърдич, Евтим Милошев и Нико Тупарев да са толкова вездесъщи и да диктуват играта. За да оцелеят в близките години, каналите трябва да си гарантират поне две неща – успешно навлизане на интернет и мобилния пазар и “затваряне на цикъла” – тоест, пълно притежаване на творческия потенциал и най-популярните звезди.
В досегашния си вид могъщите продуцентски къщи, ловко лавиращи между различни телевизии и черпещи пари от тях, не биха могли да просъществуват дълго време. Подобно на Опра Уинфри и те могат да пробват създаването на свои собствени канали (Халваджиян и бившият му приятел, а сега противник Слави Трифонов отдавна мечтаят за това), но те едва ли ще им донесат приходите, на които са свикнали.

Парадоксалното е, че скандалът на “Господарите” е с най-гледаната и успешна телевизия у нас, която би трябвало да има и съответно да раздава най-много пари. Ясно е, че в дъното на конфликта са именно финикийски знаци, но и едните, и другите, заобикалят посочването на конкретни числа и предпочитат да говорят за по-патетични работи.
Повечето хора инстинктивно са на страната на шоуто и това е нормално. То е знаменосец на свободата на словото с ореола на непримирим борец срещу неправдите. Още когато е подписвала договор с предаването на Магърдич, телевизията е трябвало да знае какъв таралеж си слага в гащите. Обвиненията в цензуриране, които дойдоха от лагера на обидените “Господари на ефира”, обаче увиснаха някак си във въздуха – особено след като се оказа, че нито един материал или предаване не са им били спрени всъщност. „Опит за цензура“ звучи като „опит за изнасилване“ – щом не се е случило, значи не го е имало.

Нищо чудно да е имало натиск върху тях да не се подиграват на някои от звездите на bTV. Но толкова голямо прегрешение ли е това?
В епохата на кризисния капитализъм няма нищо странно една корпорация да брани с усърдие всеки източник на все по-намаляващите си печалби. Това, че у другите ни тв канали няма и помен от подобна корпоративна дисциплина и последователен мениджмънт, прави ли го нравствен еталон, който bTV е нарушила?

Взаимните обвинения в некоректност звучат и някак си пресилено на фона на продължаващите бизнес-взаимоотношения между двете страни в някои от най-гледаните предавания от праймтайма. Някак си странно е, че в този скандал и продуцентите, и телевизията решиха да кажат А и Б, а после се запънаха и все повече се бавят да кажат В и Г.

Впрочем, самото присъствие на “Господарите” в най-печелившата телевизия, експлоатираща безжалостно всеки зрителски инстинкт, беше парадокс. За да е с напълно развързани ръце, такова шоу трябва да е максимално далеч от една фабрика за звезди, обслужваща масовия вкус, а камо ли пък самите му продуценти да са такива (чрез другите си проекти “Пълна лудница”, “Гласът на България” и “Седем часа разлика”). Фактът, че се подиграваха и на своите собствени продукции, не е кой знае какво геройство. Някой би предположил дори, че нарочно правят гафове, например със статисти-минувачи от “Седем часа разлика”, за да може после сами да ги разкриват при “Господарите” и така да оправдават вътрешнотелевизионния си канибализъм към чужди продукции.

Философски погледнато, напускането на bTV е закономерност, която не е изненада за публиката. Нито е чак такава драма, каквато някои се опитват да я изкарат. Голямата въпросителна е къде ще се изявяват дръзките “Господари” оттук нататък и защо вече не са цъфнали в нечий друг ефир.
Още по-голяма питанка е как ще се доразвие тази световна тенденция у нас. Телевизиите все повече ще придърпват режисьори, сценаристи и звезди под своята шапка, закрепостявайки ги с договори, изключващи тяхна работа другаде. Талантливите автори пък все повече ще търсят алтернативни полета за изява, понякога поемайки непосилни финансови рискове.

Едно е сигурно – в сегашната ситуация няма никакъв риск за онези, които работят вдъхновено и с усърдие. Възможностите им за изява са толкова много, че всяко оплакване и обвинения към други в саботаж звучи и ще звучи все по-съмнително.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s