“Стъклен дом” изнервяше, но ще липсва

на

Хитрата сврака Voyo почти саботира финала. Публиката обсъди развръзката още преди да е излъчена. Най-важният въпрос е: ще има ли сериал-продължение?
ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 15 юни

Чарли, Елена Атанасова и Ставрев са сред героите, които публиката на “Стъклен дом” с радост би видяла и в сериал с друго име.

Вместо да тръпнат в очакване на понеделника, за да видят какво ще стане с отвлечените Камен и Христо, ще оцелее ли Боряна, ще си получат ли заслуженото Николай, Шаки и Елена, домакините цял уикенд на воля обсъждаха развръзката в последния сезон на “Стъклен дом”. Епизодът бе качен в пиратски сайтове от ловки хакери, абонирани за платения канал Voyo. Хиляди домакинства си препредаваха файла като щафета и жадно поглъщаха разплитането на цялата интрига, без изобщо да са пуснали bTV на приемниците си.
Така упорито налаганата система за домашно кино докара доста неприятности на създателите си – като някакъв излязъл от контрол Франкенщайн. Ето поредното доказателство, че в страната на Андрешко битката с пиратството е напълно обречена.
Доколко изтичането на епизода съсипа рейтинга на телевизията в понеделник? В незначителна степен, но това не намалява иронията на ситуацията. Повечето домакини седнаха и изгледаха филма отново. bTV обаче загуби сериозна част от младежката аудитория – а нали именно заради нея в “Стъклен дом” търпяхме отдавна изчерпани герои като Хари, Алекс, Пацо и Коки и хилавата фабула около тях.
Но нейсе. Както коментирахме и преди в “Уикенд” – каквито и кампании да се правят срещу пиратството, то ще продължи да съществува, особено у нас. И каквито и брожения да има срещу корпоративната политика на bTV, тя все пак ще постигне успех с платения си онлайн-канал.
По-важното в случая е как се възприе дългоочакваният финал на “Стъклен дом”. Първо – с облекчение. Камен и Боряна са заедно, нямат вече мол, нямат баща/бивш съпруг, нямат и врагове като Николай и Шаки. Около тях нова интрига е невъзможна. Повечето зрители се радват, че няма да търпят актьорските мъки на Врачански и Петрова и занапред.
Същото се отнася и за Дани и Сиана, Хари и Алекс. С тези герои е свършено завинаги, единодушни са коментарите на публиката.
Но нима това ще е последното, което ще видим с Чарли? Нима няма да разберем какво се случва с Христо и Нели и дали алчната Елена не е способна на отмъщение? Нима симпатичното семейство Ставреви никога повече няма да ни разсмива с диалозите и чудесната игра на Ранков и Янорова?
bTV ще сбърка, ако не даде шанс на тези образи, до един превърнали се в народни любимци. В един нов сериал с друго име те са способни да завъртят още по-интересна интрига – независимо дали ще се разгръща в молове или пък в спортни арени, както е по-модерно. Още по-интересно пък ще стане, ако се направи мост между вселената на “Стъклен дом” и онази от “Седем часа разлика”. Та нали там съдийката изрично споменаваше “делото за моловете на Касабови”? Представете си само за миг пускането на мега-сериал догодина, в който един срещу друг са Христо, Чарли и Милото, Елена Атанасова и Таня Стоева, Ставреви срещу Распутин… Дали няма да е хит, а?
Богатството от герои, които bTV създаде, е малка културна революция в страна, която доскоро се просълзяваше от турски, бразилски или венецуелски съдби. Дори само това да беше заслугата на тази телевизия, усилията й пак заслужават аплодисменти.
Колкото до финалния епизод на “Стъклен дом”, в него имаше и впечатляващи, и слаби моменти.
Да изредим първо силните неща. Възмездието, сполетяло Николай, беше добре мотивирано и реализирано. Кадърът с трупа му, слизащ по ескалатора стана зловещо красив апотеоз на справедливостта. Акцията на Ставрев и агент Колев също бе на ниво. Сблъсъкът между Камен и Шаки беше показан в ефектен екшън-стил, с преследване, от което не би се срамувал и Джон Франкенхаймър.
Сцената с появата на Чарли като клошар бе емоционална и въздействаща – моментална класика, която ти се иска да гледаш отново и отново. И най-вече – развръзката с Христо и Нели, изиграли алчната Елена, беше бравурна. Може да се каже, че с всичко това сценаристите оправдаха и дори надминаха очакванията.
Но не можа да се мине и без тъпи моменти. Историята с подхвърлените наркотици, от които Дани и Чарли можеха да се отърват по един милион начини. Безумното поведение на Боряна, която не искаше Камен да вика нито линейка, нито полиция. А и защо Шаки не го беше убил в крайна сметка – след като така и така и “не му разрешиха” да еволюира в положителен герой, както много зрители очакваха?
Каквото и облекчение да сме изпитали от приключването на “Стъклен дом”, факт е, че след този сериал остава сериозна празнина. Дано да бъде запълнена адекватно и възможно най-скоро, преди публиката отново да е започнала да въздиша по Инджи, Шехерезада, Бихтер и Фатамгюл.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s