Албена и голямото Фламинго

на
Курортът е построен „начисто“ и открит сравнително скоро – през август 1969-а.

Не бях летувал тук от 11 години, а първите ми впечатления са отпреди цели 30. Както и можех да предположа, „Албена“ се е утвърдил като перфектният семеен курорт. Навсякъде цари усещане за ред и спокойствие. Очевидно решаващ за това е фактът, че собствеността и управлението са централизирани.

Пропусквателният режим за коли е уреден просто и съвършено. Всеки достъп до курорта струва 5 лева. Ако имаш резервация в някой от хотелите му, оттам получаваш магнитна карта, с която можеш да излизаш и влизаш безплатно до края на престоя си. Всички останали всеки път си плащат 5-те левчета. Ето така се постига шофьорската нирвана винаги да има места за паркиране. Не зная доколко е възможно тази система да се въведе и на Слънчев бряг и Златните – сигурно не, но ако това стане, тези курорти само биха спечелили.

В момента в „Албена“ почиват около 16 500 души. Една четвърт от тях са българи (допреди няколко години не са надвишавали 10 процента), останалите са преобладаващо румънци (златните кокошки на туризма ни напоследък), руснаци, немци и скандинавци. През август тук се очаква да отдъхват между 17 и 20 хиляди човека. Впечатляващо е изобилието от тенис-кортове, както и зеленината. Преди 30 години дърветата все още не бяха пораснали „Албена“ е открита през август 1969-а) и всичко изглеждаше някак си голо и построено „насред нищото“. Сега обаче усещането е, че си в райска градина. Има дървета, каквито досега съм виждал само в русенския централен парк.

„Фламинго гранд“ е един от най-модерните хотели по Черноморието, със специални  слънчеви колектори по покривите и голям басейн. Намира се на 500 метра от плажа.

Хотел „Фламинго гранд“ е технологично чудо от XXI век – със слънчеви колектори върху всеки възможен покрив, който частично подгрява водата за 500-те стаи. Генералният му мениджър е симпатичен 75-годишен холандец, който е тук от 15 години. Главният готвач също е някакъв уникат.

Работилницата по творческо писане, на която „Албена“ е домакин за първи път, вероятно ще се превърне в традиция, а по-нататък сигурно и международна. С подобни мероприятия курортът старателно поддържа имиджа си на институция, подпомагаща българската култура и медии.

4 коментара Добавяне

 1. Анонимен каза:

  „Всички останали всеки път си плащат 5-те левчета. Ето така се постига шофьорската нирвана винаги да има места за паркиране.“

  Тотално заблуждение, авторе! Пропускателния режим, освен приходи на Албена АД, нищо друго не гарантира, камо ли пък сигурно място за паркиране)))))….От позицията на гост в хотел това няма как де се прецени, разбира се, но всеки хотел има нужда от реклама, бил той и 5*

  Харесвам

 2. И къде точно е заблуждението, анонимни посетителю. Имаш съмнения, че са налице достатъчно места за паркиране в курорта ли? Или имаш съмнения, че в Слънчев бряг и Златните по този въпрос е някакъв ад? А иначе – излишна реклама никога не е нужна, да. Поне в това си прав… Чети и пиши пак.

  Харесвам

 3. Анонимен каза:

  Имам преки наблюдения за това, че паркирането в Албена е затруднено, особено в почивните дни. Или с други думи казано – таксата на входа не гарантира изобщо за свободно място за паркиране. Успех! )))

  Харесвам

 4. Радвам се, че влизаш, за да следиш дали съм ти отговорил. Радвай се и ти, че те публикуват тук, но не прекалявай с глупостите. До нови срещи!

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s