Геноцидът на глупостта

на

 

И това лято сами сме си най-големите душмани. С нови удавяния, нелепи катастрофи и прочие безумни инциденти черният списък на националното самоубийство расте неумолимо
 
ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 10 август
 
Неохраняемият плаж “Липите” край Синеморец взе поредните си жертви това лято. Семейства оставили децата си да се къпят в опасното море. Спасявайки ги, двама мъже намериха смъртта си.
 

Над българския народ се извършва системен геноцид – от самия него, от собствената му глупост. Каквито и бедствия да ни връхлитат, каквато и криза да ни тресе, те са люлчина песен в сравнение с това, което си причиняваме сами.
Достатъчно е да се погледне вестникарската черна хроника. През летните месеци нелепите загуби на човешки живот са ежедневие. Най-честите трагедии са удавяния, катастрофи и убийства след някакви битови или пиянски скандали.

На Запад дори има такива награди, смятани за връх в черния хумор – “Дарвин”. Присъждат ги още от началото на 90-те години – на „хора, които са направили услуга на човечеството, като сами са се премахнали от генетичния му фонд”. Звучи почти зловещо, но е истина. Публикуват се даже цели книги, пълни с нелепи случаи на неволни самоубийства от глупост.
Може спокойно да се каже, че българите сме първенци в този спорт. Не е нужно да посочваме конкретни примери. По-добре да запазим уважение към смъртта. Но не бива да подминаваме грозния факт, че нацията ни буквално загива вследствие на умствена недостатъчност.

Колко българи загубват живота си, влизайки да се къпят на неохраняеми плажове и в какви ли не съмнителни водоеми? Десетки всяка година. Що за човек трябва да си, за да опънеш хавлия далеч от всякакви спасители, да пренебрегнеш предупрежденията, че морето е опасно, да оставиш децата си да се плацикат в него?

В олимпийското плуване напоследък сме доста зле, но най-вероятно сме световни шампиони по брой удавници на глава от населението. В повечето случаи не заради злочесто стечение на обстоятелствата, а от недомислие.

А какво да кажем за катастрофите? Има ли друга страна, в която толкова много хора да загиват от самонадеяност, липса на шофьорски опит или същата тази добре позната глупост? Тук допреди 1-2 десетилетия първенци бяха гърците, но вече сме им отнели призовото място и им водим с цяла обиколка.
Почти няма ден, в който да не четем и слушаме за някаква нелепа катастрофа. Сефтосана беше дори новата отсечка от магистралата към морето. След опит за най-обикновено изпреварване пътник в кола, управлявана от 50-годишна шофьорка на “Пежо”, загуби живота си.

За една част от катастрофите са ни виновни новите автомобили – те са прекалено бързи за уменията ни зад волана. В упътванията за употреба явно трябва да се добави – да не се продават на българи! През последните 10-ина години напредъкът в автомобилостроеното и увеличената покупателна способност превърнаха хиляди шофьори и шофьорки в потенциални убийци. Глуповата блондинка зад волана на бърз джип, който не може да управлява, е мила родна картинка, осигуряваща вечна професионална заетост на автотенекеджиите.

За други инциденти причината пък е, че караме прекалено стари таратайки, чиито възможности – отново от глупост – надценяваме. Най-често предизвиканите катастрофи са след излизане от пътя поради невъзможност са бъде взет някой завой – поради висока скорост, непознаване на елементарни физични закони и технически характеристики на колата. За гумите пък какво да говорим – тях българинът въобще не ги брои като елемент от безопасното движение.
Колчем падне сняг зимъска, улиците се задръстват заради наглеци, тръгнали с летните си гуми
по пързалката. Планинските проходи редовно се затапват от шофьори, хукнали нанякъде със старите си лади и москвичи и угаснали насред път.

Има и още един, по-особен вид катастрофи, в който също сме световни лидери. Те са причинени от типично балканско любопитство. Минаваш покрай някакъв инцидент, зазяпваш се да видиш подробностите от чуждата глупост и нещастие, и се блъскаш в мантинелата или в колата отсреща…

Въобще, между нашенеца и техниката се води все по-ожесточена война, в която смъртоносният фактор е пословичното ни безхаберие. От този списък не бива да пропускаме убийства, самоубийства или раняване при игра с оръжие, фатален “приятелски огън” по време на лов, скандали и убийства от ревност или пиянство, натравяне с гъби или самогон…

(3-годишен малчуган загина от пушката на дядо си в Трудовец)

Summertime and the livin’ is easy, се пее във вечния шлагер на Джордж Гершуин. За българите обаче лятото е синоним не само на лек и весел живот, но и на смърт. Колко още години трябва да минат, за да заработят най-сетне инстинктите ни за самосъхранение? Кога разумът ще надделее над глупостта? Ще започнем ли сами да ценим собствения си живот, преди да обвиняваме когото и да било, че е виновен за нещастията ни?

4 коментара Добавяне

 1. Nato каза:

  Георги, защо омаловажаваш саможертвата на тези, които спасиха децата…
  Да, ние българите нямаме равни по това кусури да си намираме, да безотговорни сме като родители, да, калпави сме като племе, род или каквото сме там…и еша си нямаме по това сами да се охулваме…
  В цялото това повествование, дето си написал за това какви сме нещастници, които ако може още приживе да грабнем наградата 'Дарвин' тотално се е обезценила и малката човещинка, с липсата на добра дума се е обезсмислила смъртта на двамата мъже, станала е наистина почти 'нелепа'.
  А ако се замислиш не е така – преиграл си с текста. Още малко на Мартин Карбовски ще се докараш дето мрази сутрин себе си, а следобед – целия останал свят… )))))))))))))
  Не бъди черноглед. Не ти отива на теб

  Харесвам

 2. Какво омаловажавам, нищо не омаловажавам, глупостта в случая е на тези, които са си оставили децата да се къпят там, а после даже са изчезнали без да видят какво се е случило с двамата мъже. В случая не става въпрос за самоубийствена тъпота, а почти за убийство. Такъв е случаят и с онази шофьорка която не намерила начин да изпревари друга кола по цяла магистрала и убила спътника си. И трите смърти са абсолютно нелепи и не виждам къде съм преиграл, по-скоро май ти преиграваш…

  Харесвам

 3. Nato каза:

  Нещастия са се случвали откак свят светува и ще се случват до свършека на човешкия род. Не знам защо си мислиш, че е само българска черта глупостта, но темата за слабостите и недостатъците на българите е вървежна, така че те разбирам как и ти се увличаш. Пък щом смяташ, че преигравам аз просто не е нужно да публикуваш постовете ми и да им отговаряш. Беше само мой опит за малко градивна критика. Никой не обича критика и рядко вижда ползите от нея / аз също/. Подразнила те е репликата – 'преиграл си с текста'. Не ми е било цел да обидя, ако така се е получило, извинявай. Всъщност за пръв път не съм съгласна с теб по материал, който пишеш. 🙂 Човек като премисли нещата вижда и другите гледни точки освен своята.

  Харесвам

 4. Пак много шум за нищо. А ти публикувам коментарите защото и в това да видят бял свят има някаква полза. Глупостта не е само български патент. И все пак, тук като че ли има най-много безумни катастрофи, удавяния и прочие нелепа смърт на глава от населението. Това е толкова просто заключение, подкрепено с факти от актуалната хроника, че чак се чудя как не те е домързяло да му опонираш, и то цели два пъти. Може би трябва да добавя още нещо към статията – че тук имаме и най-много скучаещи хора на квадрат…

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s