Защо се удави и Любен Дилов-син

на

Новото предаване е копие на “Сблъсък”, което го принизява от ерудит до обикновен водещ

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 28 септември

Открийте разликите: “Сблъсък” с Иван и Андрей отпреди няколко години…

… и новото сутрешно предаване в неделя – “Удавете водещия”.

“Сблъсък” беше предаването, което превърна Иван и Андрей в звезди. По ирония на съдбата, днес те се занимават с всичко друго, но не и с онова, което най-добре умеят – да стоят по средата между две твърдения и винаги да спорят с онзи, когото слушат. А спорещи у нас винаги ще има, както и хора, готови да се покажат по телевизията – даже и да трябва за целта непременно да се сджавкат с някого по зададена тема.
Защо “Сблъсък” не се завърна в Нова телевизия така, както се появи на бял кон “Биг Брадър” – не е ясно. Може би Иван и Андрей се справят по-добре като продуценти на “Всяка неделя” или на “Съпругите”. Въпросът днес е не защо те предпочитат роля зад кадър, а защо Любен Дилов-син реши да става тв водещ. Доскоро за него си представяхме всичко друго, но не и това. Но както е казал народът, никога не е късно.

Впрочем, при Дилов огромната ерудиция и остроумие не вървят непременно ръка за ръка със здрав разум. Достатъчно е да се погледне политическата му кариера. “Гергьовден”, Синята коалиция, Стефан Софиянски, Слави Бинев и ГОРД… Ако трябва да се изразим в стилистиката на самия Дилов-син, той е някъде по средата между анти-политик и квази-политик. 
Неоспорим факт обаче е, че интелектът и чувството му за хумор биха могли да облагородят всяко телевизионно шоу. Такъв бе случаят с двете издания на “България търси талант”, такъв пример е и приносът му като сценарист към сериала “Седем часа разлика”. Ето защо идеята на Иван и Андрей да направят авторско предаване с него изобщо не беше лоша. Но трябваше ли до такава степен да го вкарват в своя калъп, да го превръщат в директен свой приемник и копие на Вито Саръиванов и Нана? Вместо Любен да извиси Иван и Андрей, той слезе при тях, на техния фронт, в техния коловоз. Това е все едно да отидеш с ферари до кварталната фурна за печена тиква.

“Удавете водещия” е чистокръвен “Сблъсък”, само без боксовия ринг и затъмненото студио. Всичко отново е в червено и синьо, има и публика. Тук е културологът Гъмов с пародийните си коментари, тук е и саркастичният образ на интелектуалеца Недялко М. Цанев. Има и момичета по бански – е, доста по-скучни от някогашната Ирен Онтева, но си оправдават присъствието дори само заради видиш как покриват целия Дилов-син с пяна, а той умира от кеф. Дали тук не е заложена повече семантика, отколкото предполагаме?

Оказва се, че “Сблъсък” наистина е липсвал в ефира и доказателство за това е вдъхновението, което лъха от новото предаване. Както и настървението, с което спорят двете страни по всяка тема. “Единственото шоу, в което водещият изважда на показ дремещата в него свиня” – тук самоиронията на Дилов звучи пресилено. “Ние казваме неща, които дори ви е страх да си помислите” – тук още повече. Именно в тези хиперболи се усеща парадоксалната ситуация, в която се намира подлежащият на удавяне водещ.
Любо е перфектният гост, идеалният разяснител. Остроумният философ, който може да отиде във всяко предаване и да извърти всичко на майтап, оставяйки публиката леко замислена. Когато обаче си толкова добър в отговарянето на въпроси, няма как да си същият и в задаването на такива. Опитвайки се да стане водещ на нещо като “Сблъсък” с анаболи, Дилов-син се самоунищожава като авторитет. Учейки се на нелекото изкуство да задава въпроси, той ще става все по-малко убедителен и достоверен, когато трябва да формулира отговори. А това е жалко, защото второто му се отдава далеч по-добре.

Впрочем, той не е единствен случай, “отговарящ” да се опитва да стане “въпросиращ”. Първият пример, който идва наум, е с историка Божидар Димитров като водещ на патриотично предаване по БНТ. Друг такъв случай е Емил Кошлуков – той също упорито се опитва да свикне с мисълта, че трябва да задава повече въпроси, отколкото отговори.
Красимир Каракачанов, Петьо Блъсков, Валери Найденов, Светльо Витков – ето още няколко човека, от които очакваме по-скоро да коментират, отколкото да модерират и да четат от аутокюто.

Но телевизията е голямо изкушение и дори човек като Любен Дилов-син, който доскоро се гордееше, че даже няма приемник в дома си, се оказа подвластен на него. Въпросът е колко време ще мине, преди да разбере, че новата му роля не му отива. Колкото до Иван и Андрей – те никога няма да закъсат нито за водещи на “Сблъсък”, нито за сблъскващи се.

Вместо да отговаря на въпроси, Любен Дилов-син изведнъж реши, че предпочита да задава такива, а вместо дебели книги да чете от аутокю.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s