За и против свръхпотреблението*

на

От една страна, малко ограничения не са ни излишни. През периода 2001-2008 г. българинът доста се разглези, свикна да купува повече неща, отколкото може да си позволи. Бумът в чуждестранните инвестиции и строителството доведе дотам много хора да се простират извън чергата си. Банките раздаваха кредити наляво и надясно и всеки си мислеше, че това измамно благополучие ще продължи вечно. 

От тази гледна точка, сегашната криза има отрезвяващ ефект. Трябва хубаво да свикнем с мисълта, че не можем да си позволяваме повече неща, отколкото сме заработили. А все още продължавам да виждам хора с автомобили, които не са адекватни на професията и позицията им, даже и с телефони, каквито не би трябвало да си купуват. Така че положителният ефект от кризата ще е този – да се осъзнае, че само каквото заработваш – това ще притежаваш.

От друга страна, кризата у нас до голяма степен е психологическа. Много хора “се стискат” просто така, без да е необходимо. Държат си парите в банката или вкъщи и не смеят да отидат на ресторант, на море или на кино, да си купят нещо хубаво, което е напълно по джоба им. Това въздържание от потребление завърта кризата като в спирала все по-надолу. Вярвам обаче, че то не може да продължи вечно. Не може да имаш пари месеци наред, години, и да ги държиш под дюшека си без да знаеш за какво са ти. Все пак животът ни е само един, нали?

Така че аз съм за това хората да бъдат насърчавани да харчат. Но успоредно с харченето трябва и да работят много повече, отколкото са работили досега. Лично аз не познавам хора, които работят здраво и се оплакват от каквото и да било. Оплакват се само тези, които продължават да чакат някой да им даде нещо наготово. Е, този филм вече свърши. Няма да има повече наготово.

(*Наскоро от едно списание ме помолиха за мнение по темата „За и против прекомерното потребление на стоки и услуги“)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s