Златотърсачките също плачат

на

Или защо “Кралица на шопинга” и “Х Милионер търси съпруга” най-изненадващо станаха хит

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 2 ноември

Дизайнерът Веселин Йорданов има последната дума в оценяването на „кралиците на шопинга“.

Пет девойки с различни професии получават по 600 лева в кредитна карта и 3 часа време, за да ги изхарчат в мола. В различните дни от седмицата, докато едната се мъчи да изпълни поставената задача (кралица на бала, първа дама на републиката, романтична вечеря в Париж и т.н.), останалите разглеждат домашния й гардероб и я одумват. Накрая всяка дава оценка за конкурентките си. Събраните точки определят “Кралица на шопинга”, която ще спечели още пари за харчене в мола.
Мирише на кич, безвкусица и женски интриги и на нищо друго, нали? Не бързайте със заключенията. 
А какво да кажем за предаване, в което дузина момичета, повечето без изяснена професия, се борят за сърцето на “бивш милионер”, който също не е ясно какво точно работи и на всичкото отгоре е внук на човека, управлявал държавата десетилетия наред? Не звучи особено възпитателно и порядъчно, но това отново се оказва прибързано заключение. Златотърсачките също плачат и, за разлика от сополите на Златка по съседния тв канал, тук сълзите са изстрадани и с наистина възпитателен ефект.
“Кралицата на шопинга” и “Екс Милионер търси съпруга” са риалити-формати, които тръгнаха в сянката на големия брат “ВИП Брадър”, но постепенно си създадоха стабилна и лоялна аудитория. И двете са външни продукции в програмата на ТV7 (съответно на “Дрийм тийм” и “Но фрейм медия”) и вървят в делнични вечери – “Кралицата” от 17.30, а “Екс Милионерът” от 21 ч.
На какво се дължи успехът им, напук на първоначалното недоверие? Най-вече на комбинацията между забавление, хумор и поучителност.
В “Кралицата на шопинга” напрежението между петте кандидатки е показано като на кино – с умело монтирани риалити-моменти и коментари в студиото. Дикторът зад кадър обобщава събитията находчиво и без увъртане. В края на всеки шопинг-тур се преговарят всички пробвани тоалети и се изписва цената им в магазина. Най-полезни са бележките и съветите на дизайнера Веселин Йорданов, който има последна дума в оценяването на кандидатките. Подобно на готвача Иван Манчев от “Черешката на тортата”, той рядко парадира с компетентност и не се държи елитарно. Добронамерен е, но не спестява несъгласия и критики. Излъчването му е позитивно и вдъхновяващо.
Е, всяка седмица се намира по някоя участничка, която да предизвиква възмущението на зрителките, но това явно е умишлено търсен ефект. Ако не съществуваха екземпляри като скандалджийката Кателина Гатева, доброто възпитание и финесът на другите момичета щеше да изпъква по-трудно.
“Кралицата на шопинга” уцелва баланса между сеир, потребителско забавление и познавателно модно шоу. Увлича те и те кара да чакаш с интерес всяко предаване или да търсиш записа му в сайта на ТV7.
“Х Милионер търси съпруга” също противопоставя млади жени една на друга, но основното му изразно средство е хуморът. Предишното издание с бизнесмена Христо Сираков будеше по-скоро недоумение. Там всичко беше уж насериозно, а предизвикваше присмех, без той да е бил търсен ефект. Тогава Тодор Славков беше сред най-шумно подиграващите се коментатори по форумите. Парадоксално или не, сега именно той наследи Сираков във втория сезон на ергенското риалити. Внукът на Тодор Живков обаче заложи на автосарказма и това коренно промени атмосферата в шоуто.
За веселието допринася и водещата Бианка Илич (какво по-подходящо презиме, впрочем?), чиято самоирония е в унисон с веселяшките изцепки на Тошко. Вече никой не очаква търсенето на булка да е реално. По-важно е да научим как е живял преди и как живее днес бившият принц на комунизма. Да видим спалнята на дядо му в резиденция “Евксиноград”, където бил и телефонът за връзка с Леонид Брежнев. Както и какви са оръжията, с които десетина девойки биха могли да впечатлят сина на Батето. Те знаят, че няма да му станат съпруги. Въпросът е как да излязат от целия този панаир с достойнство, без да се изложат прекалено. Някои успяват, други – не съвсем. Поуките и тук са повече от подигравките.
Основният минус е, че събитията не се развиват в реално време, а са заснети седмици и дори месеци предварително. Такъв проблем имаха и други опити от подобен формат – “Красавицата и отличникът” по bTV и “Островът на изкушението” по Нова телевизия. Голямата дистанция между слънчевите плажове и вече мрачната есен нанася силен удар по интригата в шоуто и по усещането за автентичност. В “Сървайвър” също имаше такъв риск, затова и бяха измислени коментарни студиа с всички участници в събитията на острова.

Най-важният плюс на двете риалити-шоута по ТV7 този сезон е, че успяха да въвлекат доста зрителки в своя свят, да ги провокират не само към коментари, но и към самоанализ. Какви дрехи бих си купила аз, ако бях на мястото на това момиче в мола? Как бих се държала, за да впечатля един мъж и спечеля сърцето му? Как ще реагирам, ако имам насреща си сериозна, а понякога и злостна конкуренция? Четенето на коментарите във форумите на тези предавания понякога е по-интересно дори от случващото се на екрана. Така че – шопингът трябва да продължи. А “милионерът”, стига да е забавен като Тодор Славков, не бива да си намира съпруга в никакъв случай.


Тодор Славков се чуди коя кандидат-булка да изгони от шоуто. Ще има разплакани.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s