"Пилигримът и живата вода" от Александър Неделчев

на

Първата книга на брат ми е роман – автобиографичен, но и не съвсем. Оказа се, че излизането от активна политическа дейност му се е отразило вдъхновяващо. Едно е да си заместник-кмет и по цял ден да мислиш за какво ли не и съвсем друго – когато ти остане време да поразсъждаваш за нещата от живота.

„Пилигримът и живата вода“ (да, вътре има доста рок-песни и цитати от тях) разказва за ежедневието и трепетите в русенската руска гимназия от началото на 70-те, преминава през времето на зрелия и късния, вече закъсал социализъм, и стига почти до наши дни. От една страна е любовен роман, от друга – народопсихологически разрез на годините преди прехода и след него. Става дума за поколението, чиито най-хубави години са минали по Живково време, демокрацията ги е заварила в разцвета на силите им, но им е сервирала повече разочарования, отколкото сбъднати мечти. Но и повече мъдрост, без да им спестява и хубави емоции.

Главният герой Боян е събирателен образ – мъж, чийто живот се изтъркаля неусетно, от влюбване към влюбване, от една страст към друга, от едно предизвикателство към следващото. Ирония към него не липсва, но преобладаващият тон е сериозен, а основната емоция е носталгия.
Ритъмът в книгата се забързва с всяка изминала година, с всяко следващо десетилетие. Как се живееше преди и как се живее сега? Какво беше любовта за един тийнейджър тогава и за един зрял мъж днес? Как се променят (или не се променят) хората, когато всичко около тях се променя още по-драматично, макар и понякога неосъзнато? Бунтари или конформисти бяха онези, които дочакаха 10 ноември в началото на четвъртото си десетилетие?

Романът е написан без излишна маниерност и претенции. Интригува с откровеността си, както и с детайлното описание на отдавна отминалите години. Времето на 15-килограмовите магнетофони, на корекомите и дефицитните стоки, на преклонението пред „Юрая Хийп“, на вездесъщата Партия и вездесъщия Комсомол. Не търсете обаче някакви политически присъди или нови лозунги, заменили някогашните. Това е преди всичко любовен, житейски роман, в който разказаните истории от едно време неусетно прерастват в обобщения.

„Пилигримът и живата вода“ на Александър Неделчев ще бъде представена днес в русенския Клуб на дейците на културата, ул. „Константин Иречек“ 2, от 18 ч. Даже и да не можете да сте там, какъвто е и моят случай, потърсете книгата – има какво да се прочете и какво да се научи от нея.

Един коментар Добавяне

  1. Кушел каза:

    Идеалист, ти си един от най-добрите ми приятели в блог.бг и си чел моите разкази от същото време. Сега аз ще прочета твоите и най-откровено ще ти кажа какво мисля.

    kushel

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s