Господари на последното десет

на

Новото шоу “Падащи звезди” е микс между няколко други предавания, който стои странно в ефира на БНТ

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 16 ноември

Стефан Щерев вече чете не “Последно 10”, а “Падащите звезди”. Ако не друго, разликата в квадратурата на студиото поне е осезаема.

По принцип винаги е добре, когато в държавната телевизия се дава шанс на външни продукции, дело на млади хора с хъс и модерно мислене. Удоволствие е да гледаш шоу със стегнат сценарий и динамика, заснето от веща режисьорска ръка – особено на фона на ретроградни рубрики, които вегетират с години в националния ефир и харчат парите на данъкоплатеца.
От тази гледна точка, появата на “Падащи звезди” в програмата на БНТ заслужава внимание и уважение. Уикендово вечерно шоу, решено в стилистиката на церемония и хвърлящо сатиричен поглед върху събитията от последните седмици – без да се отказва и от сериозни коментари в студиото. Звучи хем амбициозно, хем като носене на твърде много дини под една мищница.
Конкуренцията обаче се стресна – иначе няма как да обясним внезапното разместване в програмната схема на bTV миналата неделя. Сериалът “Къде е Маги” беше изтеглен от 22.30 ч, явно в опит поне домакините и семейната публика да бъдат държани настрани от падащите звезди в ефира на Нова телевизия.

А там приликата с “Последно 10”, отпаднало този сезон от неделната “Станция Нова”, е очевидна и идва не само от водещите. Доказалият ефективността си жанр “класация” се експлоатира за пореден път. Сценаристът Мирон Крумов има опит в него и се справя добре. Чувството за хумор е налице, думите режат като бръснач, диапазонът от събития и личности е максимално широк. Правят се ефектни аналогии и илюстрации с видеоматериал.
Въпреки, че се върти в телевизия под контрола на парламента и управляващите, шоуто не е безкритично към тях – макар и не чак с кулековската злоба от “Шоуто на Слави”. Завъртяха се сюжети с “29 пъти по-бързия от Станишев” Бойко Борисов, с Фандъкова и софийските кучета и с куриозната коалиция между Яне Янев и аптекаря Марешки. Отделно от това имаше гавра с Мис Крокодил Антония Петрова и с Тити Папазов.
Подигравката с тикнатия в затвора иконописец-убиец Йордан Опиц (набутаха наградата му в издълбан самун хляб, за да му я занесат уж тайно) обаче дойде в повече и отиде отвъд добрия вкус. Даже и роднините на застреляния от него младеж едва ли са се почувствали доволни от майтапа. Той би прилягал повече на някакво шоу с Боби Турбото и със сигурност в някоя частна телевизия, а не пред консервативната публика на БНТ.
Досущ като в “Последно 10”, и в “Падащи звезди” не липсват гостуващи коментатори, само че маскирани зад помпозното прозвище “академици”. Отделно от тях има и ВИП-гости на кръгла ресторантска маса, точно както в “Комиците” и вече отпадналия му конкурент “Царете на комедията”. Така де, никога не е излишно да се подмажем на този-онзи.

Всичко е опаковано под формата на церемония за раздаване на награди – падащи звезди, забучени в истинско паве. Е, скунксът на Господарите е още по-оригинален, но вече е зает, какво да се прави. За да не се сърди, че му навлизат в територията, Магърдич пък бе поканен за академик още във второто издание на новото шоу.
Стефан Щерев чете номинациите и анонсира наградите с школуван апломб, който му се отдава. Апропо, един бръснар едва ли би застрашил фатално бюджета на предаването. Ако е вярно, че преди него за тази роля е бил тестван Владо Карамазов – добре че не са предпочели него.
Втората водеща Яна Грудева прави интервюта зад кулисите. При положение, че предаването не е на живо, а на запис, това изглежда не просто режисирано, ами направо изсмукано – сякаш за да се оправдае нейното присъствие във ведомостта за заплати.
Студиото? Просторно, както подобава на една церемония, но някак си недозапълнено и с усещане за бутафорност. Добре, че има и външни снимки – например скечовете с гениалния актьор Китодар Тодоров. Дори само те да бяха в “Падащи звезди”, пак си заслужава човек да превключва от частните телевизии на държавната, стига да го уцели.
Ако това шоу се правеше веднъж месечно и продължаваше 2-3 часа, сигурно щеше да е по-уместно. Но всяка седмица едночасова церемония със статуетки в няколко категории идва в повече. Засега все още не дразни, защото има много натрупани събития и свежест у сценаристите, но с всяко следващо издание ще изглежда все по-изнасилено и самоцелно.

Нещо като “Последно 10”, нещо като “Господари на ефира”, нещо като “Сблъсък” и “Удавете водещия”… “Падащи звезди” е не просто deja vu, то е направо цяло посолство на Нова телевизия в програмата на БНТ. Със сигурност е по-добре направено от “Денис и приятели”, където продължават да залагат на професионален хевиметъл и продуцентска дилетантщина, но е също толкова излишно в телевизията на консервативните данъкоплатци. Максимумът, който те могат да преглътнат, когато става въпрос за хумор, са бъзиците на Тончо Токмакчиев и Жоро Мамалев в “Шоуто на Канала”.
Ако “Падащи звезди” е начинът Искра Ангелова и Валя Ахчиева да бъдат изведени извън “Сан Стефано” – да го аплодираме, но едва ли. Ако обаче целта е с остроумие и преексплоатирани хватки да бъде открадната по-младежката аудитория, можем отсега да кажем, че звездите падат не точно където трябва.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s