Облакът атлас до края на света

на
„Петият елемент“, „Матрицата“, „До края на света“, „Аватар“… за който от тези филми да се сетите, не сте в грешка.

Ами да, хубав филм е Cloud Atlas. Отидох да го гледам с едно наум, миришеше ми на нещо дълго, скучно, снобско и негледаемо. Но не е. Последните филми, с които този поражда аналогии, са „До края на света“ на Вим Вендерс, „Петият елемент“ на Люк Бесон, „Бабел“ на Алехандро Гонзалес Иняриту и „Аватар“ (няма да уточнявам чий е). Твърдението, че цялата трилогия „Матрицата“ тук е събрана на едно място, също не е лишено от основания.

Да, дълъг е, умишлено объркан като наратив, на моменти и нарочно недоизказан. Кара те да се напъваш да мислиш повече, отколкото е необходимо. Накрая се оказва по-елементарен и чак те хваща яд, че си се напрягал толкова. Но в никакъв случай не разочарова, нито пък е по-малко възвишен от обещаното.

Актьорските изпълнения са изключителни, до едно достойни поне за номинация, ако не и за „Оскар“. Дали Том Хенкс е по-добър от Джим Броудбент е трудно да се прецени. Впрочем, и Хю Грант прави няколко много силни роли. Апропо, споменах ли, че са налице 6 сюжетни линии, покриващи диапазон от около 6 века, и че всеки от основните актьори се превъплъщава в няколко образа? Скромно, нали?

„Облакът атлас“ не е филм за всеки, което донякъде е жалко. А и твърде дръзко, когато си похарчил стотина милиона долара. Дали ще успее да ги избие – не е сигурно, ако не получи поне няколко оскара.
Дали заслужава толкова статуетки? Със сигурност, макар че ако не стане достатъчно касов, може и да не му ги дадат. Получава се Параграф 22. Лично аз прогнозирам поне 5-7 номинации, пък колко статуетки ще вземе – зависи и от боксофиса. Засега той е под прогнозите.

И все пак, оправдаха ли очакванията бившите братя Уашовски, които вече са брат и сестра (не питайте за подробности)? Оправдават ги и дори ги надхвърлят. Книгата на Дейвид Мичъл (бестселър от 2004-а, у нас се очаква тези дни в каталога на издателство „Прозорец“) ще трябва да я търсим и четем, няма как. Отдавна не се е случвало филм да привлече до такава степен вниманието към литературния си първоизточник.

Най-важното, което си струва да запомните от тази рецензия: с „Облакът атлас“ няма да ви е скучно в нито една конкретна минута. Може невинаги да разбирате защо гледате дадена сцена, защо всичко трябва да е така засукано, не може ли малко по-традиционно да се разказват нещата… Но ентъртейнмънт и качество са налице. Диалог, актьорска игра, хумор, дизайн, мащаби – всичко си е както трябва, така че не сте си дали парите напразно. Само музиката не впечатлява – конкретно за този филм заслужаваше да е нещо много по-запомнящо се.

Дали да не го изчакате на DVD или на пиратско копие? Ми не, не го чакайте, гледайте го на голям екран. Такива филми се появяват твърде рядко, за да ги гледате в размер носна кърпичка или покривка за маса.

Даже и Нойзи е тук – в Hanks-meets-Travolta поръчково изпълнение, далеч от гръцките плеймейт-кошмари в Банско.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s