VIP & Big Brother: Цирк цирк избива

на

Победата на Орлин не беше изненадваща, но беше ли честна? Справедливостта ще я чакаме от All Stars

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 23 ноември


Орлин Павлов е достоен победител във всяко риалити шоу, в което някога би участвал – не само в “Денсинг Старс” или “ВИП Брадър”. Той е възпитан, усмихнат и има толкова много качества, че чак е съмнителен. Нещо като Никол Станкулова в мъжки вариант. Когато го канят, продуцентите винаги трябва да имат едно наум, че крайният резултат ще изглежда предизвестен и нагласен.

И за най-малките деца беше ясно – трябваше да спечели Къци Вапцаров. Той успя да накара най-много хора да му съчувстват и симпатизират. Друга голяма група хора го намразиха, макар и те да не знаят точно защо. Беше главният герой на сезона, направи всеки маймунджулък, който се искаше от него, и същевременно запази достойнство и принципно поведение, колкото и налудничаво и досадно да беше то.
Ако Къци беше победил, нямаше да е особено разумно от възпитателна гледна точка, нито щеше да е добър пример за подражание на всички поколения. Но пък щеше да е честно и справедливо. Българинът е готов да праща есемеси именно за хора като него, а не за младежи като Орлин, които очевидно нямат никакви проблеми в живота, кариерата, любовта, къщата и където и да било.
Павлов е идеалният и вечният победител в шоу, където вместо публиката решават шепа умни съдии. В риалити, чиято последна дума има зрителят обаче, триумфират хора като Кръстю Вапцаров, изтерзаното от Райна Коце, ревльото Миро, онеправданата Христина на Здравко и прочие. И всяко изключение от това правило поражда съмнения, за които нито Орлин, нито Нова телевизия не бива да се сърдят.
Но нейсе. Спорът кой е трябвало да победи е малко смешен на фона на обстоятелството, че през цялото време не беше ясно за каква точно награда се борят всички. Даже и на финалната церемония не се разбра, та се наложи да разкриват допълнително колко спечелил Орлин – 40 хиляди лева. Дето се казва, при такова полу-нелегално съобщаване на премията как да не останеш с усещането, че може и въобще да не бъде изплатена, или пък че покрива някакъв стар дълг към обявения победител? И не е въпросът истина ли са тези подозрения или не са – въпросът е, че изглеждат правдоподобни, а това вече е сериозен проблем за иначе рейтинговото и добре продуцирано шоу.
Самата церемония продължи излишно дълго – почти 4 часа, но поне не беше в нощ преди работен ден, а в събота срещу неделя. Разиграването на коза “нямаме един процент разлика” 
също дойде в повече. Даже и да допуснем, че е било истина – какво значение има, че четвъртият и петият имали малка разлика помежду си, та да трябва публиката да гласува отново и отново, за да се елиминира първият от тях? Изваждат се и двамата едновременно и се продължава нататък! Въобще усещането за меркантилност, за изтупване докрай на брашняния чувал, помрачи иначе заслужения успех. Ясно бе, че произведоха хит – с добър кастинг, събрал хора с качества и постижения, с привличането на Памела Андерсън, с умелото дърпане на няколко тънки струни – увяхнала и нещастна любов, съчувствие, съжаление, предложение за брак от чужденец към българка, стоическо търпение в стил Махатма Ганди, страх от пиянско насилие, любов между две жени… В тези два месеца имаше всичко. Но на финала липсваха патос и възвишеност, поука и обобщение.
Наложи се кулминацията да я претупат, въпроса с премията го смутолевиха, а разрешената последна подигравка с Къци бе и подигравка с голяма част от публиката. Нямаше нужда.
Така наречените “гостуващи звезди” също бяха излишни в Къщата. Ласкин създаде изкуствено напрежение, спечели си антипатии и породи най-вече съчувствие към жена си Алекс Сърчаджиева, която иначе е откритието на сезона като водеща на междинните епизоди. Тризначките не катализираха кой знае какви процеси – ползата за Биг Брадър бе, че на техния махленски фон грубите маниери на Златка получиха допълнителен кредит зрителско търпение.
Любен Дилов-син също не е ясно защо влезе, освен че така породи съмнения в достатъчния рейтинг на неделното си предаване. Е, дали е имало полза от саможертвената му каскада? Съмняваме се.
На фона на всичко това светкавичното стартиране на нов сезон със звезди от предишни издания е странно и гузно решение – сякаш за да замаже някакъв горчив вкус от финала на “ВИП Брадър”. Какво пречеше да има 1-2 седмици или поне няколко дни пауза, да си починем от сеирите и да огладнеем отново за воайорски страсти? Опасенията, че публиката може да се “откачи” и да избяга при други телевизии, са неоснователни. Почитателите на това риалити трудно ще намерят заместител другаде, особено при липсата на “Сървайвър” или “Мюзик айдъл”.
Но цирк цирк избива. Ако някой си е мислел, че допреди седмица е гледал простотия, сега ще му дадат да разбере. Изцепките на Юлиан Константинов и Фънки ще са люлчина песен в сравнение с това, което ще сервират Нед, Панайот и сие. Малко странен начин за утвърждаване репутацията на ВИП-сезона постфактум…
Но при всичките си кусури и скандална същност, “Биг Брадър” остава полезно предаване, и то не само защото разбута зрителските пластове и върна забравената конкуренция в праймтайма. Това риалити е като чаша горчива бира срещу махмурлук. Донякъде то е и самият махмурлук – главоболието, че сме прекалили с едно или друго нещо, съпровождано от клетви, че вече не трябва да правим така. “Биг Брадър” е и като средновековния метод пускане на кръв – наивен опит за пречистване от някакви отрови, който вместо да те излекува, може да те доубие. Колкото и кръв да шурти при нас, отровите никога не свършват…
Важното е сеир да става, а ако някой мимоходом успее и да се позамисли, още по-добре. Поне засега не са се сетили да таксуват и поуката, с есемес от един и двайсет с ДДС.

Един коментар Добавяне

  1. Анонимен каза:

    Еми, три убави победи на ено место с един убав човек?!? Па и трите да са честни?!? Тоа Орлин не спечели ли да ни представя на първата Евровизия, дето учества България?!? И отпадна още в началото. После същия не спечели ли Денс СТарс, въпреки, че Нети беше по-добра от него? Спечели. Е какво, сега да поверваме, че и Вип Брадър е спечелил СЪВСЕМ ЧЕСТНО?!? Е, па до колко пати да верваме га ни лъжете? Тоа си е с дебели връзки, ако некой не се е сетил до момента. Тъй че, каква справедливост при комунистическите връзкари? Кога е имало такава?

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s