Арената на аплодисментите и завистта

на
Или кой как посрещна концерта на годината
ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 30 ноември
 
Постижение ли е концертът на първата и единствена засега наша певица в най-голямата българска зала? Меркантилност, работохолизъм, гениалност или героизъм е да събереш 15 хиляди души под един покрив при средна цена на билета 50 лева?
Да, концертът на Лили Иванова съдържаше всичко това накуп. Но нека да спестим хвалебствията и дитирамбите, защото те до голяма степен са излишни. Който е бил в “Арена Армеец” на 22 ноември, едва ли съжалява за парите и трите прекарани часа там. По стара българска традиция обаче, всеки подобен успех е съпътстван от завист, нихилизъм и ирония. Злобните коментарчета на дребните душици избликнаха отново. Доколко имат основание?
Първият “аргумент” – не всичките 15 хиляди влезли с билети, имало много хора с безплатни покани или с пропуски, купени служебно. Дори и така да е – то и на Олимпиадата в Лондон това лято раздаваха много служебни билети, ама залите зееха полупразни, нали? Независимо дали и доколко са похарчили от своите пари, 15 хиляди човека пожелаха да отделят няколко часа от времето си заради една-единствена българска певица. На концертите на Лейди Гага и Дженифър Лопес също е имало раздаване на безплатни пропуски, но залата не бе така пълна. Толкова по тази точка.
Втори злобен коментар – Лили не пяла най-големите си стари шлагери. Това пък защо трябва да е минус и проблем? Новите песни по нищо не им отстъпват, а и някогашните наистина биха звучали различно днес. Те са от друго време, изпълнени са от певица на друга възраст, с друг житейски опит и сценично излъчване. Апропо, Робърт Плант от “Лед Зепелин” също не пее “Стълба към небето” днес – не само защото гласът му не е същият, а и защото не би му отивало на годините.
Да, не е хубаво, че Лили Иванова се е изпокарала с толкова много композитори – Митко Щерев, Тончо Русев, Асен Гаргов и прочие. Ако кариерата и успехът й се дължат единствено и главно на тях – би било редно да им отдава дължимото до края на живота си. Но се съмнявам.
На Митко Щерев някой някъде пее ли шлагерите в момента? Последният път, когато чухме негова песен в живо изпълнение, беше когато той си я изпя и изсвири сам, на едно синтезаторче, в “Шоуто на Слави”. Беше смешно. Ако Лили е виновна за разрива помежду им, как Митко ще обясни и скандалите в “Диана Експрес” и разочарованието, че тази голяма група не изнася концерти отдавна? И за тях ли тя е причината? В един форум някой предложи в българския език да се въведе думата “щеревщина” – като синоним на алчност и антоним на великодушие.
На Тончо Русев пък му остана само един Веско Маринов и химни от типа “Нашата полиция ни пази”. Не е закъсал чак толкова за пари, та да е опрял до авторските отчисления на Лили. По-скоро би му се отразило добре на самочувствието и имиджа, ако певица като нея изпълни някоя стара негова песен пред 15 000 с внушителен оркестър зад гърба си.
Но както и да е. Дори самото споменаване на композиторите и задълбаването в конфликтите е излишна реклама за тях. Сами по себе си хитовете им не биха напълнили нито една зала у нас, даже кино “Влайкова”, ако не са изпълнени от звезда като Лили.
Наскоро слушах “Стари мой приятелю” в една механа – да, много хубава песен, хората й се радваха, но веднага след това се радваха и на песни от репертоара на “Тоника СВ” или Цеца Величкович. Със сигурност не бяха влезли в кръчмата, търсейки непресъхващото творчество на Митко или Тончо…
А новият репертоар на Лили е не по-малко стойностен. Аранжиментите на Живко Петров по нищо не отстъпват на тези от Щерев или Гаргов. Бенд от талантливи музиканти, симфоничен оркестър, перфектен звук и осветление – колко от заядливите критикари си дават сметка какъв труд се крие зад всичко това? Тричасово шоу без отвличащи вниманието ефекти и балет, и без нито една фалшива нота, изнесено от 73-годишна жена пред настръхнала от удоволствие 15-хилядна публика – това възможно ли е изобщо в България? Оказа се, че да, но дори и срещу него се намира кой да хвърли камък.
У нас е пълно с певици, няма да споменавам имена, че са много обидчиви, които са с десетилетия назад от Лили – и като години, но и като морални качества. За тях е много по-лесно да измърморят някакво оправдание, отколкото да се напрегнат в организирането на нещо подобно и да го осъществят така триумфално.
Ама Лили имала богати приятели, които платили целия масраф – ами имайте и вие бе, кой ви спира? Защо и за вас не се намери някой да наеме “Арена Армеец”, пък да видим дали ще я напълните даже и с вход свободен?
Също така сме пълни и с футболисти и коментаторчета, които омаловажават успехите я на Стоичков, я на Бербатов. Все ще се намери кой да гракне и срещу шахматния шампион и гений Веселин Топалов, срещу цигуларя Васко Василев, свирил не само в “Ковънт Гардън”, но и на концертите на Майкъл Джексън, срещу Кубрат Пулев, Нешка Робева, Мария Гигова или Илиана Раева…
Така е в България. Жалваме се колко сме посредствени и че ни няма на световната карта, но когато се намерят хора, които ни поставят върху нея, грачим още по-грозно срещу тях. Затова е истинско чудо, че Лили продължава да пее и има енергията да влачи толкова хора след себе си.
Пък нека е сприхава, меркантилна и себична. Лично аз й го прощавам, а и далеч не само аз. На фона на концерти като този, тези неща са без значение.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s