Накъде след “Биг Брадър”

на

Финалът на риалити-шоуто остави празнина, която никакви сериали не могат да запълнят

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 21 декември

Никола Настески победи заради това, че от всички най-малко приличаше на българин. 


Българо-македонската дружба намери нов апотеоз в понеделник вечерта, когато добродушният младеж Никола Настески спечели нова кола от най-гледаното българско шоу. Дали съвпадението с външнополитическото раздвижване по оста София-Скопие е случайно или не? Напоследък това шоу ни убеди, че в него случайностите вече са изключени. Така или иначе, развръзката беше ако не особено логична, то поне справедлива и мъдра.

Победителят е младеж за пример, каквито сред българските кандидати за слава все по-трудно се намира. Може би донякъде бе улеснен от своя статут на чужденец. Това го лиши от възможностите да прави интриги и да проявява спонтанни изблици на гняв или невъзпитание. Но същото уж важеше и за сънародничката му Цеце, а я видяхме на няколко пъти да се държи като типична българска скандалджийка и истеричка.
Така че – парадоксално или не – Никола спечели българското риалити-шоу с факта, че най-малко приличаше на българин. Победата му ни извисява както в нашите, така и в съседските очи. Показваме се като благородна нация, която не дели хората според паспортите им.

Дали в действителност беше точно така – това е съвсем друг въпрос. Повечето зрители гласуваха не заради добродетелите на Никола, а главно за да заклеймят Найден. Зевзек като него колкото и деца да има, винаги ще си остане трън в очите на консервативната публика. А тя, оказва се, има доминиращо присъствие пред телевизорите. За доказателство може да попитате и bTV – там произвеждат чудесен младежко-алтернативен сериал (“Революция Z”), но не могат да му докарат рейтинга даже и наполовина на “Столичани в повече” или “Седем часа разлика”. Изводът? Младежката, бунтарската, алтернативно настроената аудитория все по-рядко хваща дистанционното. В най-добрия случай следи събитията по Интернет в по-късните часове. Но така или иначе не гласува за хора като Найден или пък като Фънки от ВИП-сезона.

Така че победоносното шествие на “добрите момчета” като Никола или Орлин Павлов ще продължи и в други риалити-сезони. Стига да успеят да намерят още такива кандидати, разбира се. Да не се окаже, че вносът на риалити-победители от чужбина ни стане традиция…
Дефицитът от стойностни личности, готови да застанат на показ, става все по-застрашителен. Както и са все по-малко девойките с различна ценностна система и маниери от тези на Черната Златка. Никол Станкулова е едно от редките изключения, но така и не стигна до финалната тройка във ВИП-сезона.

Прощалното шоу в понеделник вечерта предложи очаквани и неочаквани неща. Продължителност от близо 3 часа, добре подбрани коментатори в студиото (ако не броим Ласкин, но явно без тази мерудия вече не може), майсторски монтирани резюмета за всеки участник. Сред изненадите бяха емоционалното откриване с Люси Дяковска и хита на Роби Уилиямс, липсата на “нямаме един процент разлика, продължавайте да гласувате” и достигането на Найден и Никола до финалната права. “Българите постепенно поумняват”, обобщи арменецът Халваджиян, който пледираше за победа на македонеца. Може и да е така.

Апропо, отсъствието на Дими от финалната вечер можеше да бъде съпроводено и с едно искрено съболезнование, а не само смутолевено, че е по “обясними причини”. Какво остава след края на маратонския бигбрадърски сезон? Една голяма празнина, каквато нито един сериал, пък било то и холивудски хит като “Отмъщение”, не би запълнил. Риалити-шоуто подсигуряваше съдържание и сюжети не само за пълната програмна схема на Нова телевизия (сутрешен блок, “Горещо”, “Всяка неделя”, “Станция Нова”, Карбовски), но и за цялата медийна среда – вестници, списания, радиопредавания, уебсайтове. Даже и противниците на този формат бяха щастливи, че получиха нови звездни мигове. Кога друг път могат да покажат колко са умни и възвишени и какво разочарование изпитват от народа си, колко различни са от широките маси?

А сега какво – сериал ала “Граф Монте Кристо” по Нова, четири български поредици по bTV и едно “Под прикритие” по БНТ, само по един час седмично. За какво ще си говори народът в пушкомовете? От какво ще се възмущават пуританите?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s