Загрижени за природата, загрижени за пустинята

на

Бреговете на италианското Лаго ди Гарда са плътно застроени, без италианците да изглеждат много нещастни от това.
Нов лифт и писта на Пирин? Не, сакън, няма да остане природа в България! Смях.

„За да остане природа в България“ е един от най-лицемерните лозунги, които могат да се измислят днес. Не искам тук да влизам в детайли относно прословутото застрояване на Пирин. Сигурно във всеки еко-протест има и някаква истина, някакъв разум. Но като цяло позьорството на така наречените български екозащитници е все по-дразнещо и дори нелепо. Особено на фона на други протести, че заплатите и стандартът ни са ниски. Е как да са по-високи, като бойкотираме всякакви опити за човешка активност и предприемачество? Откъде да се вземат тези пари?

Наскоро гледах от самолет езерата в Северна Италия. Бреговете им са плътно застроени с къщи, вили, яхтени пристанища, пътища. Въобще, цяла Северна Италия е застроена и свети като дискотека. Трудно е да намериш и един празен декар. Някакъв проблем има ли за италианците? Природа има предостатъчно, водата в езерата е кристално чиста, държавата печели от данъци, от създадени работни места и най-вече от туризъм.

Също така от самолет се любувах и на милата ни родина. Ами извинявайте, но тя прилича на пустиня. Километри наред без нито една светеща крушка, да не говорим за застрояване. Природа в България да искаш. Толкова много природа имаме, че чак е плашещо. За един външен човек приличаме повече на гъза на географията, отколкото на някакъв екологичен рай. И няма нужда някой да ми философства и да ме убеждава в обратното. Да убеждава идиотите, ако намери такива.

Какво толкова ще стане, ако най-големият ни ски-курорт се сдобие с още една писта и с още един лифт? Какъв е проблемът да има някаква инфраструктура? Къде е драмата, ако се строи, макар и под строг контрол и със съблюдаване на всички екологични норми?

Няма да подмина и Слънчев бряг, и Златните пясъци. Нямам проблем и с двата курорта в този им вид, и не само аз. Не виждам драма, че има много хотели, нито че на Какао бийч направиха алея и паркинг. Така е по-добре, отколкото да няма нищо. За любителите на природата има достатъчно мизерни къмпинги и курортни села по цялото Черноморие. Друг е въпросът, че няма достатъчно пречиствателни станции, а електрическата мрежа изнемогва. Но ми омръзна някакви други хора вместо мен да преценяват добре ли се чувствам на Слънчев бряг или зле. Чувствам се добре там и точка по въпроса.

Да, в България има много корупция и безумие. Със сигурност на много места не се строи както трябва. Издават се разрешения за едно, а се прави съвсем друго. Но това е нравствен, народопсихологически и общонационален проблем, а не кауза на шепа съмнителни еколози, миришещи на ганджа. Тарикати и далавераджии ще има и без тях, и със тях. В много от случаите те са и сред самите протестиращи – например за да нямат конкуренция или нещо друго.

Със сигурност в държавата ни има много нередни неща и ще продължи да има още десетилетия наред, докато не настъпят необратими промени в общественото съзнание и манталитета ни. Но липсата на природа категорично не е сред проблемите на България и всеки, който твърди обратното, е смешен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s