Сашо срещу Пипи – кой печели?

на

Задочният мач между баща и дъщеря Дикови не е уговорен, но е без интрига. Все едно се състезават българин с чужденка

“Не осъзнаваш ли, че си политически труп?”. По Нова Диков е лъскав и по-адекватен, но все така дързък.
Петя Дикова с екипа на COOL_T” – герои сякаш от английско, а не от българско предаване.


“Дикoffсрещу COOL_T”. Какво им става на телевизиите с този английски, чак сега ли го научиха? Зад претенциозните имена на две нови съботни предавания всъщност се крие една небивала досега конкуренция в българския ефир – баща срещу дъщеря.
 Нова телевизия реши да замени Мартин Карбовски със Сашо Диков – под наем, чрез външна продукция, без да го отнема от любимия му развъдник на репортери Канал 3. bTV реши да даде шанс на дъщеря му Петя със самостоятелно предаване за шоубизнес и лайфстайл. По ирония на съдбата и двете са позиционирани в съботния следобед. Нарочно ли се стигна до тази конкуренция между двете телевизии, или без да искат?
И едното, и другото. Всъщност, конкуренция не е точната дума. Родството по пряка линия и физическата прилика май са единствените неща, които свързват Диков и Дикова. Предаванията им са коренно различни – така, както са различни като телевизионни лица бащата и дъщерята.
През последните години Сашо бе стигнал до състояние на доброволна маргинализация. Нарече себе си Стажанта, а също така и Мунчо. Неуморно обикаляше из кулоарите на парламента и задаваше въпроси на когото свари. Понякога това даже не въпроси, а само подвиквания. “Защо бягате, защо се криете тук в тази тоалетна или зад онзи фикус? Ще отговорите ли на въпроса ми, който ме кара от толкова време да се чудя и да се мая?” Самоиронията на Диков достигна ниво, отвъд което вече не бе признак за интелигентност и принципност, а по-скоро за идейна безпомощност. Но никой не го беше вкарвал в този капан. Това изглеждаше негов личен избор.

Месеците, които прекара в ролята на душеприказчик на Алексей Петров, силно стесниха аудиторията от зрители, които искрено му вярват. Все по-малко хора взеха да виждат у Сашо истински радетел за свободата на словото и върховенство на закона. Наистина ли не е взимал пачките пари от Трактора? Или наистина е някакъв Мунчо с микрофон в ръка? Постепенно той стигна до ситуация на цугцванг – липса на полезен ход в шахмата. Каквото и да направи, все ще има кой да омаловажи каузата му, и би бил напълно прав.
И ето, че излизането на Карбовски от Нова се оказа спасителен шанс за бившия ски-шампион.
В новото си предаване с претенциозно име той вече не е Стажанта. Сресан и гримиран подобаващо, в снежнобяла риза и лъскаво студио, каквото години наред можеше само да сънува, той е съвсем друг човек. Сега някак си не му отива да се нарича Мунчо и да се изживява като селския луд. Трансферът в Нова мобилизира силните журналистически страни на Сашо Диков и забави слалома му към дълбините на маргинализацията.
Тук въпросите му звучат по-уместно и конструктивно – доколкото тази дума изобщо е възможна за чешит като него. Да, пак се заяжда и подвиква саркастично, но с гости като Мишо Шамара или Яне Янев не би могло да се очаква и другояче. “Не осъзнаваш ли, че си политически труп?”. Кога друг път човек може да чуе такива неща в национален ефир, от водещ към гостуващ политик?

Гастролът в Нова чудодейно очовечава Сашо Диков. Даже намери сили да се извини на Люба Кулезич за обидите, които й подхвърляше в амплоато си на Стажант. Истински доктор Джекил и мистър Хайд. Хващаме ли бас, че му е все по-дискомфортно в полуаматьорската апаратна на Канал 3 в делничните дни?
Но да се прехвърлим на дъщеря му Пипи, която има същата хубава усмивка като него. Тя не би могла да бъде конкуренция на баща си в неговия слалом. Той се спуска по писта, в която са Кеворкян, Кулезич, Карбовски, Диана Найденова. Първите двама са в Нова телевизия, а вторите – вече в ТВ7. В този спорт bTV разполага с един все така подпухнал и сдухан Росен Петров. То чак е неудобно да го споменаваме.
Шансът на Петя Дикова е съвсем другаде – в развлекателната тематика. И трябва да се признае, че я владее. Въпросът е дали публиката очаква точно такова предаване по bTV (а не например в БНТ) точно в този ден и час. Не подхожда ли повече на вечерните часове един подобен “COOL_T”?
Пипи е способно, работливо и възпитано момиче и пиша това без капчица ирония. Още покрай участието й в един VIP Brother с майка си Аня Пенчева се видя, че у нея има достатъчно морал, храброст и “топки”, както би казал баща й. Образованието й е отлично, знае езици, макар и понякога да парадира малко смешно с този факт.
Въобще Пипи е от онзи тип жени, които хората обичат да мразят и подиграват. Защо? Защото се мъчи да постига някакви неща сама, без помощта на мама и тати. Иска да се доказва, вместо да си щрака с пръсти по чалгатеките или да си живее живота някъде в Лондон.
Като водеща се справя отлично, а екипът от редактори и репортери в предаването й е на същото ниво. Чисто визуално и технически COOL_Tизглежда като шоу от друга държава, от друг свят. Самата Дикова се държи някак си като чужденка, не като българка – приветлива, сериозна, без балканско чувство за хумор. Ако не си приличаше толкова със Сашо, човек направо би се усъмнил, че му е дъщеря.

И така, двамата Дикови уж се конкурират, но всъщност е по-скоро уговорен мач. bTV никога не би могла да има такова полемично предаване като Сашовото. Нова телевизия пък никога не би могла да скалъпи толкова шлифован и лъскав продукт като дайджеста на Петя. Разликите между двата канала са същите, каквито са и между бащата и щерката.
Ефирът има нужда и от двете неща, но у нас винаги повече се е котирал стилът “Дикoff”, а не стилът COOL_T”. Пипи може и да се гордее с малко по-висок рейтинг от баща си, но със сигурност се чувства самотна и изолирана във враждебната среда на балканската ни телевизионна журналистика.
Така въпросът кой е победител в задочния мач на Дикови някак си губи и логика, и смисъл.

4 коментара Добавяне

 1. Анонимен каза:

  Всеки , който познава Петя, знае, че последното нещо което можеш да кажеш за нея е интелигентна и образована да завършиш драма , някъде, пък било то и в Лондон е леко казано смешно и не би трябвало да вкара някой в графа образован…….

  Харесвам

 2. А ти защо не отидеш и не удавиш дребната си завистлива душичка в някой водоем? Заради ей такива като тебе тази страна скоро няма да види бял ден.

  Харесвам

 3. Анонимен каза:

  Е, Петя,та Петя…
  Ами ник'ви шансове няма срещу баща си…
  Това за по-високия и рейтинг абсолютно не го вярвам…

  Харесвам

 4. Анонимен каза:

  Добра статия. Харесвам и двамата, но повече Пипи. Мястото и обаче не е в битивито,а другаде.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s