Телевизия на Златките

на

С “Какво искат жените” Нова телевизия повтаря провала на bTV с “Високи токчета”
ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 19 април

Джуджи, Черната Златка и Патрашкова: открийте приликите.

Стар прийом от педагогиката е когато някое дете се тръшка да му разрешат нещо неподходящо за него, да му дадеш шанс самичко да се убеди, че някои работи са позволени само на големите. Иначе вероятността да миряса е нищожна – ще вдига все повече врява и ще ти надува главата.
Такъв донякъде е случаят и с Черната Златка. Може би така е по-добре – най-сетне да сбъдне повтаряната до втръсване своя мечта да стане водеща. Нека да се убеди, че не е толкова лесно, колкото си го е представяла. А и какво пък – току-виж се справила.
Дано, дано, ама надали, казала Айшето в онзи виц, но не в това е големият проблем на новото предаване “Какво искат жените”. Проблемите отиват отвъд капацитета и маниерите на бургаската сексбомба.
Подобен експеримент преди година направи и bTV. Там също бяха събрали няколко коренно различни жени с идеята надприказването помежду им да се стори интересно някому. Е, явно заинтригуваните не бяха много и “Високи токчета” бе свалено от ефир. За такъв тип предавания, залагащи на повече от двама водещи, които имат малко допирни точки помежду си, се изисква изключително опитна редакторска и продуцентска ръка. Малцина в българския тв бизнес обаче владеят изкуството да превърнат “дефекта в ефект” и успешно да експлоатират различия между характери.
“Какво искат жените”, отскоро в съботния обеден ефир на Нова, е повторение на провала на “токчетата”. И тук водещите са неоправдано много, и тук не е ясно те допълват ли се или се противопоставят, и на базата на какво се случва всичко това.

Кристина Патрашкова е един от опитните журналисти в областта на културата и изкуствата. Или поне беше – допреди да направи своя странен политически избор и да оглави една още по-странна медия. Фразата “държавата на Златките” е именно нейна – срещу момичетата, известни само с това, че са известни, и превърнали лова на богати мъже в единствена своя професия и мисия. След последния “ВИП Брадър” между нея и плеймейтката Златка Димитрова се зароди особена форма на дружба, която заприлича повече на брак по сметка. Бургаската нимфа се нуждаеше от авторитет, който да я легитимира като не чак толкова безпросветна и елементарна, колкото са я мислели хората. Патрашкова пък явно има нужда отново да влезе в амплоато на културтрегер, а не на “трактористка”, както я нарича нейната колежка Соня Колтуклиева. Доколко успяха е спорно, но факт е, че се постараха доста.

Сега двете отново се експлоатират една друга – пред погледа на всезнаещата си колежка Джуджи, която може и да е добър телевизионен журналист и редактор, но е видимо неудачен избор като присъствие на екрана.
Това е “телевизия на Златките” пар екселанс. Тук същността, субстанцията, няма никакво значение. Важното е, че трите са получили онова, което толкова много са жадували – телевизионен ефир. Какво тук значат някакви си мъже?
Със сигурност нито Фънки, нито Цветелин Кънчев, нито Цецо Елвиса не са страдали от ефирно отсъствие досега. Давали са куп интервюта и са правили какви ли не маймунджилъци във всяко шоу на Нова, за което се сетите. “Какво искат мъжете” не е предаване, от което мъже като тях се нуждаят, за да му гостуват. Нито пък публиката би научила нещо ново за тези или други личности, изкопчено от душеприказчик като Златка.
Замисълът на шоуто явно е всяка от трите водещи да изпъква в своята област над другите две. Затова и Патрашкова е кръстена “главата на компанията”, Джуджи – “душата на компанията”, а Златка – “тялото на компанията”. Ефектът обаче е точно обратен. Кристина никога не е олеквала интелектуално така, както сега, Джуджи едва ли някога е била по-досадна, а плеймейтката изглежда семпло и скучно както никога.
Колко ще продължи телевизионният експеримент с “трите грации” и ще надмине ли по дълголетие своите посестрими “токчетата”? С предишните си няколко трансфера Нова телевизия даде заявка за стабилизиране на програмната си схема. Прибавянето на Люба Кулезич и Сашо Диков към уикендовия график, новият дайджест с Венета Райкова в неделя точно преди Кеворкян и стабилният развой на “Денсинг старс” бяха все силни ходове на медията. С “Какво искат жените” Нова обаче прави изненадваща крачка назад. Единственият плюс от експеримента със Златка е, че поне известно време няма да гледаме как мърда силиконови устни в ефира на конкурентните телевизии.


Един коментар Добавяне

  1. Анонимен каза:

    Патрашкова, в опитите си и манията си да се изравни с Люба Кулезич, се срива точно до нивото на 'Златките'. Но – така и се пада. Никога няма да стигне Кулезич, въпреки претенциите си за върла интелигентност. Кулезич има силата и потенциала да прави предаване за политика, докато Патрашкова може само да и завижда.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s