Какво ще ни дадат “Недадените”

на
Вторият исторически сериал има същите плюсове и минуси като “Дървото на живота” и не оставя равнодушни зрители

Лидия Инджова като Лиляна Паница – образ, от който е трудно да отместиш поглед.

БНТ няколко класи отгоре със сериалите си над другите телевизии!”. “За първи път съм ентусиазиран за българска поредица”.
Недадените е някаква плоска пародия. “Пореден пример на българска продукция за лоша реализация на добра идея, поне съдейки по първата серия.
“На малкия Бахаров най-накрая да му дадат хубава роля. А Мариус е ВЕЛИК!”.
 Стартът на новия български сериал не оставя равнодушни. Коментарите по форумите са поляризирани. В тях няма и помен от безразличието, съпътстващо появата на други поредици в ефира. Ето още няколко:
“Толкова много реклама на този филм, че имам чувството ,че вече съм го гледал”. “Сериалът е чудесен, но фалшивите коси, бради и мустаци са ужасни”. “Това някакъв произраелски филм ли е?”. “Велики актьори – евтина продукция… И еснафското прокарване (навярно, предварително щедро заплатено) на „духовния“ чалга-гид Петър Дънов, уви…”, “Страхотно начало на филма. Поздравления! А финалната песен е просто прекрасна”.
Така ще е до края на последния 12-и епизод. Исторически сериал за спасяването на 48 000 български евреи от концлагерите на смъртта – темата и сюжетът са достатъчно чувствителни, за да провокират интерес, но и да противопоставят публиката.
Стартът беше предшестван от масирана рекламна кампания, с която БНТ даде добър отпор на шума, вдигнат от конкурента “Дървото на живота” по ТВ7. Два патриотични исторически сериала едновременно в ефира? Звучи чудесно, особено когато са събрали цвета на българската актьорска гилдия. Любопитното е, че поредиците си приличат както в плюсовете, така и в недостатъците си.
В “Недадените” блестят Камен Донев, Мариус Куркински и Владо Пенев. Дори само това трио е достатъчно, за да приковава към екрана много зрители. Явор Бахаров и Роберт Янакиев са получили “ролите на живота си”.
 Над всички обаче се извисяват Лидия Инджова като Лиляна Паница и Димитър Баненкин като Александър Белев – красиви, магнетични, две кълба от емоции. За познавачите талантът им отдавна не е тайна, но сред масовата публика звездите им ще изгреят именно сега, и напълно заслужено. Нито тя, нито той вече ще могат да отскочат до кварталната бакалия на спокойствие, без да ги спират преживяващи и развълнувани телеманиаци. Каквито и суперлативи да кажем за тези двама актьори, все ще са недостатъчни.
Не така убедителен е Пенко Господинов като Борис III, а и изглежда твърде млад за 47-годишен угрижен монарх. На моменти леко преиграва и вкарва в образа си нотки, които едва ли са заложени по сценарий.
И тук, както в “Дървото на живота”, операторската работа и художественият дизайн са основни средства за внушение. Екипът заслужава аплодисменти за труда си. При условията, които са налице за снимане на подобен филм у нас, постигнатото си е направо подвиг.
Сценарият е написан самоуверено, макар и на моменти да звучи прекалено патетично и приповдигнато. Музиката на Стефан Вълдобрев е завладяваща и, спокойно можем да кажем – на световно ниво.
Монтажите на автентични кадри от киноархива са ефектно и ефективно попадение, но идват една идея в повече. Като цяло филмът се опитва да бъде “по-арт”, отколкото е необходимо. Съдържа някаква особена кинематографична претенция, която го отдалечава от поставените пред един масов продукт цели и рискува да редуцира броя на зрителите.
За някои сцени и единични кадри се вижда, че са положени много усилия и похарчени доста пари, а минават почти незабелязано или просто стоят самоцелно. В тези моменти екранът сякаш крещи: “Видяхте ли, че можем и това, видяхте ли, че можем и онова?”. Виждаме, виждаме.
Но основният минус на “Недадените”, както и при “Дървото на живота”, е липсата на здрава режисьорска ръка. Макар и отлично сглобен, актьорският състав се лута като Мойсей в пустинята. През повечето време гледаме не толкова сериал, колкото телевизионен театър. Героите “изчакват” излишно дълго отсрещните реплики, след като преди това са изчакали и окото на движещата се камера да кацне върху тях. Крайният резултат от всичко това е едно смътно усещане за неестественост. 
А, да – и Петър Дънов може да не е бил “чалга-гид”, както го е нарекъл онзи форумски хейтър, но действително стои пришит с бели конци.
При големите очаквания, които добрата кампания създаде спрямо “Недадените”, недоволството от тези неща звучи напълно оправдано. Обикновено с развитието на един сериал проблемите от подобно естество постепенно изчезват – дано и в случая да стане така.
Най-сериозният коз на този филм си остава неговата тема, величието на историята, която разказва. Това го превръща в гарантирано конвертируем продукт. След скорошния пазарен удар на “Под прикритие” в Латинска Америка, “Недадените” има всички шансове да стане втората поредица на БНТ, достигнала до престижен чуждестранен ефир. Добрата новина в случая е, че в странство ще оценят плюсовете на сериала, а минусите – най-вече театралното декламиране – няма да се усещат така силно, както ги чувстваме ние.
Така че – “Недадените” и сега ни дават доста, а тепърва очакваме да е още повече.
Пенко Господинов и Анастасия Лютова са леко бутафорни като Борис III и царица Йоанна.
Димитър Баненкин прави голяма роля като комисаря по еврейските въпроси Александър Белев.

2 коментара Добавяне

 1. Анонимен каза:

  благодаря 🙂

  Харесвам

 2. Анонимен каза:

  Макар и отлично сглобен, актьорският състав се лута като Мойсей в пустинята.

  Така е когато дама режисьори правят отделни сцени от филма.И при това отделни сцени в един епизоди.Виждат се като кръпки разликите в погледа на двамата и режисьорската идея и похват.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s