Реклами по време на избори

на

Политическите партии загребаха с пълни шепи от простащината, но и търговските стоки не им остават длъжни

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 2 май

Рекламата на ВМРО с псувнята – тазгодишният шампион по безвкусица.

Непохватната тренировка на Волен и “Атака” – чий болен мозък стои зад тази комедия?

В разгара на предизборната кампания политическата реклама у нас стигна ново, още по-дълбоко дъно, което дори не сме си представяли, че съществува. Вярно е, че и в Америка републиканци и демократи обичат да тестват интелекта на избирателите си, както и че там той, също като у нас, не е непременно висок. Този сезон обаче ВМРО, “Атака”, СДС и партията на Кунева буквално избиха рибата с елементарни внушения, още по-елементарна визия и – на места – откровена простащина.
Доколко телевизионната реклама изобщо е ефективно оръжие за печелене на избори – това е отделен въпрос. За притежаващия поне капчица разум зрител тя е ако не друго, поне индикация за капацитета на дадена партия – дали е наясно с какво може да изпъкне пред останалите. Както и дали се уповава на достатъчно умни хора, които да я посъветват в кампанията й, или действа на стария български принцип “да направим нещо с подръчни средства и сили, да спестим някой лев, пък каквото стане”.
На фона на пошлите политически реклами, като нещо свежо и направено с интелект се открои
клипчето с Косъма и Куката,
които агитират за честни избори. “В България няма нищо по-лесно от това да купиш няколко гласа. Ей, режисьора, нали знаеш, че това няма да го направя дори и на кино?”. Актьорите Александър Сано и Мариан Вълев имат достатъчно фенове – дори сред онези, склонни да продадат гласа си за някой лев. Доколко ще ги послушат – това не е много сигурно, но поне опитът е добър и заслужава аплодисменти.
Не може да се каже същото за някои търговски стоки обаче, които продължиха да пръскат луди пари за безумни клипове, заливащи праймтайма. В апогея на телевизионния сезон всяка марка се чувства длъжна да блесне с нещо, и то колкото се може по-агресивно.Един от шампионите по досада е “Глобул” с онзи клип с вибриращия телефон, дето струвал колкото едно кафе. В предишните си кампании този телеком блесна с няколко особено стилни спота. Този обаче, който кара всеки зрител да се озърта да не би неговият телефон да звъни, е дразнещ и по-скоро неефективен. Ако идеята е българска, не е повод за гордост. Ако пък е “гепена” отнякъде – още по-зле. Значи невинаги преценяват добре какво да гепят.
На този фон доста по-оригинален хумор показват от “Боб” с актьора Калин Сърменов в ролята на мъчител, който трябва да накара разпитвания човек да проговори. “Не ми оставяш друг избор”, казва Милото, хвърляйки на масата поредната неустоима оферта за безплатни разговори.

От “Виваком” този сезон също са на хумористична вълна. Летящата върху метла баба Яга кара не само малките деца да се загледат в клипа и заслушат в предложението. Още по-смешно е видеото с дългоносия Пинокио, който накрая неохотно си признава “Еми за изгодни оферти отидете във Виваком”. Запомняща се реплика, която лесно влиза в ежедневните диалози.
Такъв е и лафът от рекламата на “Пощенска банка” – “Стига, няма такъв кредит!”. Рядко се случва актьорите от клиповете така удачно да уцелват интонацията, както в случая.
“Сите българи сити” на наденицата “Оренда” експлоатира тип хумор, на който вече наистина се наситихме. Ако целта е всеки път, когато видим на екрана смешно говорещи нашенци от старо време, да ни се прияжда евтин колбас – окей, постигната е. Но стига толкова. Или сменете типа месопродукти, или стилистиката.

Доста по-свеж и умело таргетиран в младата аудитория е клипът на “Кубети Стикс”.
Припевът “Човек, играта е в твоите ръце” бързо влиза под кожата, както, впрочем, и цялата песен. Оттук нататък крачката до това да пробваш оскъдните кубетки в шареното пакетче е много малка.
“Данон за пиене”, станал популярен като ДЗП, продължава с леко дразнещите, но въпреки това постигащи целта си клипове, също таргетирани главно към тийнейджъри. Като цяло това е една от най-добре обмислените маркетингови стратегии за нашия пазар през последните години.
Но да видим как стоят нещата при бирите.
“Загорка” най-сетне се отказаха да ни натякват какво е италианско, какво – бразилско и какво – швейцарско. Новата им серия клипове започна странно и будейки недоумение, но при появата на астронавта в бара нещата започнаха да си идват на мястото. Стил, добро чувство за хумор и ненатяквано самочувствие – ето нещо, което отива на старозагорската марка.
“Ариана” запазва силната инерция от последните две години с нова концепция. “Набираме оптимисти” буди симпатии с позитивното си послание и добро визуално (съответно – графично, във версията от билбордовете) изпълнение.

Но какво да кажат конкурентите от “Каменица”? Там отново харчат пари за различни, скъпоструващи и добре заснети клипове, които обаче упорито бият встрани от целта. Понякога идеите им са откровено глупави – например тази с неработещия хладилник, “оригинално” компенсиран от мощен климатик (?!). По-новата версия – подгряващите за концерта на “Бон Джоуви” рок-фенове – също изглежда изнасилена, изсмукана от пръстите. “Няма разлята Каменица – отлично!”, казва един от героите, след като другият плонжира нелепо под носа му. Страшен хумор, няма що.
Добре поне, че е серията плодови бири “Фреш”, където пловдивската пивоварна се представя една идея по-добре. Но като цяло и тук нивото е далеч под това на самата бира.

Кабелният телеком “Близу” винаги е имал добре измислени и стилни реклами.
Новата кампания със стюардесите, облечени в ярки костюми, за пореден път предава посланията точно и същевременно ненатрапчиво – за разлика от конкурентите от “Булсатком”, които остават несменяеми шампиони по лош рекламен вкус в този сегмент.
От кафето “Нова Бразилия” също никога не са държали на вкуса – иначе щяха ли да заложат на изкуствено звучащото “Да пием по кафе?” от съседа-новодомец, решил да се представи на комшийката си…

Но, както вече споменахме – този сезон търговските бисери са тотално засенчени от политическите. На фона на партийните реклами на човек рязко му се приисква и горчиво кафе да пие, и “Каменица”, и с всякакви кубети и наденици да замезва. Само и само да го оставят на мира.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s