Първи следизборни коментари

на
Изненадан социолог

За хората, които са следили логиката на коментарите в този блог, резултатите от изборите не би трябвало да са изненада. Онези, които са изненадани, отново са в ролята на гладни кокошки, сънували просо.

Кои са неоспоримите факти засега, към 23 ч на 12 май:

– За пръв път се случва управлявалата досега политическа партия да бъде отново победител и на следващите избори. Това неоспоримо показва, че очевидно голяма част от хората имат причини да смятат управлението за успешно, или поне за по-малко неуспешно от всички досегашни управления.

– Около и над 50 процента не отидоха да гласуват. Тази ниска активност е най-големият шамар за всички, които истеризираха атмосферата през последните месеци. Ако всичко или поне част от онова, което говореха хора като Слави Трифонов, Слави Бинев, Иван Бакалов, Кольо Медианата или Кънчо Стойчев беше вярно, трябваше да има 60-70 процента гласували и досегашните управляващи да бъдат пометени. Но не бяха. Така че сами си отговорете на въпроса защо горепосочените хора и компания истеризираха така нещата – дали защото явно са доста глупави, или защото имат някакъв друг интерес.
Няма как да продължават и нелепите твърдения за манипулации на вота. Каквито и манипулации да е способен да направи Цветан Цветанов, засега не е измислен начин той да задържи половината от електората по домовете му и хората да не упражнят правото си на глас. Щом половината българи не са отишли до урните, значи имат достатъчно причини да смятат, че статуквото е или неизбежно, или приемливо, или в най-лошия случай по-малкото зло.
Така че, да повторя пак – ниската активност е най-големият шамар за онези, които сатанизираха Бойко Борисов и ГЕРБ. Видя се, че около две трети от българите отказват да повярват в това сатанизиране и отказват да приемат злото за чак толкова голямо, колкото те го изкарваха. Аз лично на мястото на въпросните тези хора бих се скрил и никога повече не бих коментирал политиката у нас.

– Високият процент на ДПС всъщност не е толкова висок. Дисциплинираните турци излязоха и гласуваха както винаги. На фона на ниската активност на останалите това ги превърна в трета политическа сила. В абсолютен аспект обаче влиянието на Ахмед Доган върху електората му вече не е толкова божествено, колкото беше в предишните години и тепърва ще намалява още.

– Повечето социолози, начело с гореспоменатите Кольо и Кънчо, стигнаха дъното на позора, след като до последно не се умориха да пробутват изкривени прогнози, сочещи „изравняване“ на ГЕРБ и БСП и дори лека преднина за червените.
В деня на изборите нито един от тях не стигна и до елементарното прозрение, че при т.нар. екзит-полове „скритият вот“ е по-скоро за ГЕРБ, а не за БСП, както е било някога. Или не бяха достатъчно умни, или не им беше изгодно да признаят, че при брутално истерична анти-ГЕРБ кампания като сегашната повечето симпатизанти на тази партия се чувстваха стресирани и уплашени да признават за кого са пуснали бюлетината си. Това обяснява и защо крайните резултати от изборите се различават с поне 2 процента от първите социологическите прогнози, направени след анкетите „за кого гласувахте“.
Симпатиите за ГЕРБ се оказаха по-големи, отколкото повечето очилати многознайковци предричаха до последно и това ги компрометира завинаги. Приказките на Кънчо Стойчев „Бойко Борисов няма никога повече да управлява“ са нелепи. Много по-близко до истината би било твърдението „Кънчо никога повече няма да прогнозира“. Евентуално да продължи да играе голф – може…

– Дали ГЕРБ трябва да настоява да състави правителство? Мен ако питат – не. Въпреки че вероятно ще се намерят достатъчно депутати, които да го подкрепят.
Но пък опитвам да си представя и друго – каква власт би имало едно „програмно правителство“ на БСП и ДПС с опозицията на стотина представители от ГЕРБ начело с Борисов плюс все по-популистично говорещия Сидеров? Такъв кабинет няма да просъществува повече от година. Ще го смачкат, търсейки сметка за всяко нещо и използвайки всеки повод да си вдигат рейтинга. Борисов досега винаги е бил по някакъв начин във властта – я главен секретар на МВР, я кмет, я премиер. Някои хора явно не могат да си го представят в опозиция, но аз мога. Повечето медии ще го ухажват още повече от досега, а хората ще продължат както досега да харесват стила му на говорене. Партията му е по-добре организирана от всяка друга, ключовите кметски позиции са техни и това са много важни фактори.
Едно правителство без ГЕРБ е просто обречено, въпросът е колко ще издържи. От цялата работа обаче потърпевш ще бъде единствено електоратът и никой друг. Загубено време, загубени пари за нови избори, загубена енергия. Но след като това е единственият начин българите да прозрат някои елементарни истини и да се убедят в измамността на някои илюзии – така да бъде.

Да, ако ГЕРБ откажат да се борят на всяка цена за власт, това моментално ще бъде атакувано като „бягство от отговорност“ и „национално неотговорно поведение“. То те каквото и да направят, ще ги атакуват. Ако поемат отговорността да управляват при тази продължаваща криза и истерични атаки, това ще прилича на саможертва. Може повечето хора да не я оценят, но може и да я оценят. Видя се, че повечето анализатори не са много на „ти“ с народопсихологията ни.
Ако ГЕРБ прекара една година в опозиция, със сигурност ще се завърнат на власт с осезаема преднина – я догодина, я най-късно през 2015-а – когато и последните илюзии са рухнали. Мен лично тази перспектива не ме радва особено – просто не ми се губят 2 години от живота нахалос.

– При варианта с липса на кабинет и нови избори наесен вярвам, че няма много наивници, прогнозиращи по-нисък резултат за ГЕРБ на тях. Напротив, той със сигурност ще бъде по-висок от сегашния. Но като гледам колко наивници имаше и на тези избори, не бих се учудил глупостта да продължи да ги окрилява и през цялото лято…
Лично аз се уморих да излизам прав в прогнозите си и това доста ме натъжава – не за друго, а защото правотата ми се приема като изненада от доста хора. Не е изненада, мили мои – това е здрава народна логика, която на вас явно ви убягва, и това е наистина жалко.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s