За новото правителство

на
Карикатура: Чавдар Николов @ в. „Преса“

Първо – да ни е честито – каквото ще да е и както и да е избрано. Със сигурност по-добре с него отколкото без него. Друг е въпросът колко ще просъществува и каква част от обещанията си ще изпълни. Аз лично не му предричам дълъг живот и голям успех, въпреки че бих предпочел да е така.

Най-лошото е, че в този си формат то може да бъде използвано като пешкир, с който партиите, стоящи зад него, ще опитат да си избършат ръцете накрая и да излязат сухи от цялата работа.
Колкото до самия му състав, на мен повечето министри са ми симпатични, ако не броим Вигенин и Стойнев. Фактът, че МВР не е в ръцете на червен функционер, заслужава да бъде аплодиран. Аплодирам също така личността Петър Стоянович като министър на културата. Относно специалистката по синтаксис начело на младежта и спорта – не смятам, че е кой знае каква драма квалификацията й. По-важен е характерът и как работи.

Относно поведението на Сидеров и „Атака“ – който се дразни и ядосва от това, значи е бил наивен да очаква нещо друго. Луди ли са да не подкрепят кабинет при такава конфигурация на парламента, в която толкова много неща ще зависят от тях? Подобно разпределение едва ли някога ще се повтори отново и едва ли Волен някога ще има по-голямо влияние от сега. Така че той е напълно в правото си да използва максимално звездния си миг и всеки, който го осъжда за това, е наивен идеалист. Много по-важно е как се чувстват онези, които са заложници на Сидеров при сегашната ситуация. Какво правителство ще е това, каква европейска подкрепа и авторитет ще има. И най-важното – как се чувства една власт, която още с встъпването си е наясно, че не може да разчита на одобрението на повече от една четвърт от електората?
Съчувствам им, но въпреки това им стискам палци, защото и аз живея в тази държава и нямам никакъв интерес положението да става все по-лошо. Глупаво е само и само за да докажеш правотата на анализите си, да злорадстваш и да искаш да има нови самоубийства, нови протести и нови скандали.

Какво няма да се случи след избирането на новия кабинет? Можете да си припомните прогнозата ми от 9 май тук.
Какво ще се случи? Ами все същото – едни хора ще се опитват да работят, други – да въртят далавери зад гърба им, било то тайно, било то с мълчаливото им съгласие, а трети ще стискат палци да ставаме все по-зле, защото да се злорадства е най-лесно.
Да се надяваме, че първите ще стават все повече, а вторите и третите ще са по-малко. Въпреки че се съмнявам – българи сме все пак…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s