Какво е Нова без Венета

на
Венета в „Къщата на Нова“ – новото предаване, което използва хола на съквартирантите от „Биг Брадър“

Слуховете и догадките, че Венета Райкова е бременна, се точат вече половин година. Миналия месец медиите ги подхванаха на нов глас, а самата водеща, вярна на стила си, хитро подклажда огъня на интереса с намеци и недомлъвки. Но защо занимавам читателя с нечия бременност в една уж аналитична статия?

През последния сезон Венета се превърна в нещо повече от успешен водещ на Нова телевизия. Ставайки лице на второ, и то не какво да е предаване, тя на практика окупира цялата уикендова схема на канала. Така че шефовете му имат достатъчно основания да се интересуват от майчинско-родилния статус на служителката си, както и от предполагаемия размер на отпуската й. Без Райкова в програмата на Нова телевизия ще зейне сериозна празнина, която малцина са в състояние да запълнят. През последните месеци бъбривата блондинка сигурно е прекарвала цели денонощия в студиата в Нови хан, откъдето се излъчваше “Къщата на Нова”. През седмицата намираше време да отскача и до снимачната площадка на “Денсинг Старс”, за да защитава и агитира в полза на някой от танцуващите там. Ще се завърне ли на екрана след двумесечната си ваканция или ще излезе в отпуск по майчинство? Отговорът на този въпрос е важен и за публиката, и за шефовете на телевизията.

Новото магазинно ток-шоу “Къщата на Нова” се оказа сполучлив програмен ход. Обзор на най-интересното от предаванията през седмицата, позициониран в ранния съботен следобед – с подбрани видеоматериали и коментари от няколко госта в студиото. За такова се използва лъскавият интериор в къщата на “Биг Брадър”. Сам по себе си този факт също е въдичка за зрителите. Веднага щом зърнат луксозните мебели в силно осветения хол и блещукащите стъкълца на изповедалнята, по-любопитните моментално приковават очи към екрана. В тази къща винаги се случват и говорят интересни неща. Условен рефлекс като при кучето на Павлов.
Предаването на продуцентската къща “Телеман” играе няколко важни роли и е истинско чудо, че негово копие все още не се е появило и в другите канали. Преди всичко то акцентира допълнително върху предавания, които публиката или е пропуснала през седмицата, или не е оценила достатъчно. Така риалити-форматите “Денсинг старс” и “Като две капки вода” получиха “уикендов прозорец” и възможност да достигнат до аудиторията на по-активните и заети през седмицата хора. Събитията и участниците се коментираха от различни гледни точки и понякога – изненадващо критично. Сам по себе си този факт е революционен за българската тв индустрия.

Венета е известна с това, че не обича да цепи басма никому, затова и мненията за хитовите предавания от ефира на Нова не звучат нито рекламно, нито подмазвачески. Понякога не скрива сарказма си към някакво продуцентско решение или пък просто влага тънка ирония към колегите си. Въобще, с две думи – държи се повече като външен, отколкото като вътрешноведомствен коментатор.
Същевременно, чрез “Господари на ефира”, което само по себе си е дайджест, “Къщата на Нова” си отваря врата към коментар и ироничен анализ и на предавания от конкурентни телевизии. Достатъчно е да се пусне откъс от това шоу, който цитира някаква издънка по Би Ти Ви, ТВ7 или БНТ. Нататък коментарите директно се насочват към главните герои  в него, а не към шоуто, което ги осмива.

Писал съм и друг път – “Господарите” е ключово предаване в целия телевизионен ефир. На практика у нас няма друга институция, която да държи под иронично око не само политическия живот, но и четвъртата власт и най-вече телевизиите. Това превръща шоуто в мощен инструмент за влияние, който многократно надхвърля конкретните рейтингови ползи от него. Затова не е и учудващо, че в “Къщата на Нова” се цитират и коментират най-вече “Господари на ефира”.
Любопитно е да се наблюдават и трансформациите на самата водеща, която за дебютното издание на новото си шоу се беше дегизирала като чалга-певеца Милко Калайджиев. За разлика от “Горещо”, където понякога се държи като махленска клюкарка и подпитва типично по женски гостите си, в “Къщата” Райкова е по-сериозна и овладяна, с коренно различна мимика и интонация. Само в отделни моменти се изкушава да “превключи” на другия режим, когато някоя от гостенките в студиото не може да бъде интервюирана по сериозен начин.

Като споменах “Горещо” – последното му издание за този сезон беше миналата седмица и с основен гост Нана Гладуиш. В него за пореден път си пролича умението на Венета да предразполага и разпитва събеседниците си така, че да разголят напълно душата си. За това се изисква талант, какъвто малко водещи у нас притежават. Райкова с повдигнатите от учудване вежди и ококорени очи, винаги леко състрадателна, винаги много самоиронична, винаги уж скромна и подценяваща се – това е запазена марка, без която Нова телевизия наистина би осиротяла.
В допълнение към всичко, тя е сред малкото водещи в националните телевизии, които никога “не си оставят магарето в калта”. Фейсбук-страницата й е постоянно обновявана с анонси и връзки към предаванията на Райкова. Неуморимата й интернет-активност е съпоставима само с тази на звезди като Азис, Андреа, Николета Лозанова, Криско и Митко Павлов. Последният сигурно ще очаква извинение, че го сложихме в този кюп, но е факт. Повечето телевизионни лица у нас смятат, че не са длъжни да полагат извънредни усилия в популяризиране на работата си и оставят всичко на своите ПР-сътрудници. Реалният контакт с публиката обаче е безценно средство за самопреценка и в това отношение Венета Райкова е “стара пушка”.

Добрите тв водещи никога не пускат ръката си от китката на аудиторията си и непрекъснато търсят пулса й. Затова и не бива да се изненадвате, че тя винаги е в унисон с народните умиления и страсти. Само така се става телевизионна институция. Въпросът е защо толкова малко от останалите водещи осъзнават това.

За дебюта на новото си предаване самоотвержената блондинка се беше дегизирала като Милко Калайджиев. “Носът ми е толкова фин, че едвам ми закрепиха протезата на Милковия”, скромно коментира в типичния си стил Венета.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s