Три лъжи за предсрочните избори (Keep calm and фоставка)

на

Канех се да го напиша от няколко дни насам, но днешното изявление на президента, който също поиска нови избори, внесе последния щрих и ми даде окончателен повод да го направя. Вече доста време чета как разни коментатори, пишман-социолози и прочие правят внушения, че от предсрочен вот нямало никакъв смисъл. Повтаряйки това, те си служат с поне 3 перфидни лъжи. Това даже не са и лъжи като хората – това е евтина пропаганда в стил „кварталната опашка за хляб“, на която могат да се вържат само най-неуките лелички и чичковци от махалата. За съжаление обаче, и те не са малко…

И така трите лъжи накратко:
1. Сегашната парламентарна конфигурация ще се повтори отново.
Пълен булшит, и това и Кольо Колев, и Иван Бакалов, и останалите,  дето го повтарят, много добре го знаят. Какъв интерес имат да се правят на ударени – само те си знаят. Ако е финансов, донякъде мога да ги разбера – взели са хората едни пари, вършат си работата, за която им се плаща. Другият вариант е да са или много глупави, или много коварни, което е по-жалко и лошо.
При едни предсрочни избори, първо, БСП ще има много по-нисък резултат от сегашния, поне с 5 процента надолу, а може би и повече. И второ, което е още по-важно – „Атака“ едва ли ще прескочи нужния лимит, за да бъде в Народното събрание. Или даже и да го прескочи, освен нея там ще има поне още 1-2 други партии, които ще попречат Волен да го играе балансьор и стълб на кворума и статуквото.

2. Ще дойде отново Цветан Цветанов на власт.
И това, естествено, не е вярно. Видя се още в проекто-кабинета №2 на ГЕРБ, до чието гласуване така и не се стигна, че той не беше предложен за министър на вътрешните работи, а камо ли за вицепремиер. При едни нови избори ГЕРБ едва  ли ще могат да съставят самостоятелен кабинет и едва ли партиите, с които ще им се наложи да се коалират, биха допуснали неизчистеният имидж на Цветанов да повлече надолу и тях.

3. Като цяло няма да има никаква промяна от ситуацията с предишния кабинет на ГЕРБ. Отново глупост или перфидна лъжа, зад която стои някаква корист. Няма как положението да е същото като преди – за добро или за лошо. А и ако случайно се окаже същото – ако трябва, ще има нови избори, какво пък. Докато народът не се научи да избира както трябва и каквито хора трябва, явно няма друг изход. Ако трябва и президентска република да станем – може пък това да се окаже един по-смислен начин за управление и носене на отговорност. Но едно е сигурно – няма как при едни предсрочни избори положението да е по-нестабилно и съмнително от сегашното.

Така че – всеки, който има поне малко разум, може сам да помисли и да опровергае изброените три лъжи, и да не им се връзва. Един скромен среден пръст от нас за червените пропагандатори.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s