“Мис България” като къртица

на
Превръщането на националния конкурс за красота в риалити шоу носи рейтинг и пълни клюкарските издания, но смъква равнището

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 26 юли

Слава Богу, има и красиви кандидатки.
Ако драгият зрител не знае, че е започнал новият конкурс за Мис България и попадне случайно на женски бой в надуваем басейн, пълен с течен шоколад, нормално е да си помисли, че е стартирал втори сезон на “Къртицата”. Или че “Биг Брадър” се е прехвърлил в ефира на ТВ7. Ще погледа, ще се посмее, ще се подиграе на тази или онази участничка и ще чака следващата мисия. Кой би предположил, че омацаните, настървени от спортна злоба и лишени от всякакво лустро момичета всъщност са кандидатки в най-престижната надпревара за красота у нас.

На ТВ7 явно й хареса да излъчва риалити-програми и да има висок рейтинг. Решението да реализира тазгодишния конкурс за Мис България в този формат изглежда ефективно и удачно. В разгара на лятната суша, върлуваща из телевизионния ефир, едно високобюджетно шоу с дейли-епизоди и живи предавания с дебати в студиото е като истински оазис на забавлението. През последната година под покрива на този канал се приютиха достатъчно опитни редактори и режисьори, способни да изнесат подобно предизвикателство на плещите си. А и какъв по-сигурен начин да определиш най-достойната за короната от това да я подложиш на серия изпитания начело с това да съжителства с конкурентките си на десетина квадратни метра площ?

Повечето реакции седмица след старта на проекта “Мис България 2013” са противоречиви. Сеирджиите и клюкарите, естествено, са във възторг.
Воайорите и еротоманите – също. Булевардните издания ликуват, защото имат материал за писане за седмици напред.
Солидна част от българската публика обаче е достатъчно консервативна (или лицемерна), за да пропусне шанса да оплюе поредния телевизионен продукт. Как може да превръщат и “Мис България” в сеир, това ли е поредното пошло зрелище, което сме принудени да търпим, това не са миски, това са златотърсачки… И прочие и прочие анатеми.

Нека го кажа и аз – не са лишени от основание.
Не беше нужно да се стига чак дотук. Конкурсът за Мис България е нещо, което (би трябвало да) поставя младата жена на пиедестал. Да се опитва да търси достойните за короната само чрез позитивна методология, а не на принципа на сеира и отстрелването чрез номинации и зрителски вот.

Самите му организатори би трябвало да се стремят да докажат, че са направили възможно най-добрата селекция от кандидатки. А не да карат публиката да се пита “е как можаха да подберат точно тези?”, показвайки ги без грим, в конфузни и понякога брутални ситуации.

Кой печели от това демитологизиране и принизяване? Гледайки някои мисии и сцени от шоуто, човек би си помислил, че крайната му цел е осмиване и дискредитиране на конкурсите за красота. Анти-глобалистически заговор срещу капиталистите от “Мис Свят”!

Впрочем, подобни мисли навява и привличането на Жени Калканджиева за един от менторите на кандидатките. Бившата организаторка на същия конкурс преди няколко години сама и напълно съзнателно се лиши от правото си да поучава миски, връчвайки короната на станалата печално известна като Мис Крокодил Антония Петрова. Като за капак на всичко, постоянно присъствие в студиото са и самата “Тоца”, както я наричат някои медии, и нейният бивш пиар и гуру Евгени Минчев в най-новите си къси панталони. В унисон с бившето си протеже даже си беше закачил нещо като мини-крокодилче на ревера.

Като гост в едно от студиата не пропусна да блесне и Иван Ласкин с вечната си поза как не гледа предаването, в което гостува, не го разбира, не го одобрява и се учудва, че то въобще е интересно някому. Обикновено тези тиради се посрещат с любопитство и уважение, но само първия път – нататък предизвикват единствено досада.

Но като изключим тези мазохистични опити да се компрометира идеята за конкурса, шоуто си го бива. Водещите се справят ако не отлично, то поне на прилично ниво и изглеждат добре. По адрес на иначе симпатичния Кирил Ефремов една моя позната коментира: “Сега разбирам, че Николета Лозанова всъщност не се справи никак зле като водеща на “Къртицата”… До него Камелия е една идея по-креслива, отколкото би трябвало, но иначе е в отлична форма.

Кастингът е в най-добрите традиции на школата “Тупарев”, намерила свое продължение в негови ученици като Ники Николов (“Къртицата”) и Витомир Саръиванов и Алек Несторов (“Мис България 2013”). Подбрани са кандидатки от различни прослойки, етнически групи и ръстов диапазон. Имаме две мулатки с чудесен български (може би най-добре говорещите и възпитани момичета измежду всички), натурална циганка с чертите на легендарния Пеньо от “Биг Брадър”, портативни близначки и две бивши тела от мъжките списания. Селекцията е направена така, че да предизвиква коментари и дискусии още от първите дни на конкурсния маратон.

Апропо, въпросната Пенка е истинско откритие – от ранга на благоевградските тризначки, адаша си Пеньо, Стойка Пипирудата и прочие риалити-чешити. Във всяко друго шоу извън конкурс за красота тя би била звезда и би предизвикала фурор. В случая й отредиха основната роля на дразнител и тя се справи отлично с нея.

Продължаващото учудване на мнозина защо е одобрена тази или онази кандидатка показва, че зрителите масово отказват да приемат конкурса като поредното рейтингово зрелище и предпочитат да гледат на него по-насериозно. Към края на надпреварата учудени вече няма да има и всички ще сме забравили, че тя е започнала като конкуренция за истинска красота и добродетели. Междувременно поне ще сме си извлекли поредната порция поуки от нечия излагация, ще сме се замислили върху доста теми, които може би подминаваме в ежедневието си, ще сме чули някоя-друга умна приказка в студиото и куп глупости.

Такива са новите канони на телевизионния бизнес. Ако постигаш рейтинг с цената на “гузни удоволствия” за публиката, те критикуват. Ако пък правиш нещо сериозно и стойностно, но никой не го гледа, тогава просто изчезваш от ефира и, уви, не липсваш никому.

Жени Калканджиева е строг и безкомпромисен ментор на кандидатките. Да очакваме ли като краен резултат една нова Мис Крокодил?

Един коментар Добавяне

  1. Mitko Popov каза:

    Още две такива издания и престижът на всяка нова „Мис България“ ще е около кота нула, ако не и под нея…

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s