Ще го бъде ли X Factor?

на
Най-смисленото риалити стартира с неизбежното фрийк-шоу и заявка за силен втори сезон
ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 13 септември

Фрийкове като баба Валентина вече се чувстват абонирани за националния праймтайм. Аман!
Няколко сезона на Music Idol и “Гласът на България” почти обезвериха публиката, че музикално риалити може да роди истинска поп-звезда у нас. Към този списък можем да прибавим и Star Academy, за чийто победител Маринчо пък съвсем забравихме, и “България търси талант”, където фрийк шоуто и евтиният хумор преобладават над качественото забавление.
Първият сезон на X Factor обаче коренно преобърна тази представа. Рафи, Ангел и Мойсей, Михаела Филева, Стела Петрова, Сани Алекса, Богомил… Тези имена не слизат от ефира две години по-късно и бълват хит след хит.
Може и да е било някаква случайност, но по-скоро е закономерност, заложена в самия генезис на това шоу. Създадено от вездесъщия откривател на таланти Саймън Кауъл през 2004-а, то в най-голяма степен се фокусира върху реалните критерии, определящи една потенциална звезда. Когато към това се прибави и безпристрастност (голямата награда тук са не пари или кола, които телевизията да се изкушава да си прибере сама, а запис в реномирано студио на Запад), зрителският интерес изглежда максимално защитен. Е как да не стискаш палци и да не пращаш есемеси?
И ето го дългоочакваният втори сезон на “Х Фактор”, с който Нова телевизия откри голямата есенна битка с конкуренцията.
Стартът в понеделник вечерта беше мъдро подплатен от два последователни епизода. Успехът им едва ли е изненада за някого. Калъпът, по който се прави това шоу, просто е такъв, че трябва да си истински виртуоз на гафовете, за да се издъниш. Макар че, както би казал някой от “Седем осми”, не сме казали – не сме го постигнали.
Тази година продуцент на “Фактора” не е вътрешната за Нова телевизия фирма “Паприка латино”, а “Глобал филмс” на Магърдич Халваджиян, който натрупа доста опит в подобни формати. Поне засега не се забелязва съществена разлика в стилистиката. По инерция от “България търси талант”, режисьорите на арменеца акцентират прекалено много на реакциите на публиката и това като че ли е единственото, което подсказва за смяната зад продуцентския пулт. Хората са отишли на кастингите да гледат сеир, смеят се и се подиграват, понякога и плачат от умиление, а ние пък гледаме тях. Класика в жанра Халваджиян, така да се каже.
За момента най-важният компонент в това шоу е журито. То, както и през първия сезон, е добре балансирано. Мария Илиева е единствената, която бе в комисията и преди две години. Сега изглежда още по-добре и още по-уверена, въпреки че и това лято не извади хит, какъвто се очаква от нея. Но кой знае защо Мария е решила да поеме ролята на шута зад съдийската маса и разиграва артистични сценки с почти всеки кандидат. Няма лошо, но не й отива особено.
До нея продуцентката Саня Армутлиева пък е прекалено сериозна, нервна и строга – нещо като вариация на Нешка Робева, само че извън света на гимнастиката. Важното е, че е достатъчно вряла и кипяла в този занаят.
Любо Киров – един от най-талантливите и симпатични наши певци, очевидно ще играе ролята на “доброто ченге”, а Заки Соколов от някогашния дует “Авеню” – лошото (разбирай Саймън Кауъл). С две думи – добра компания, въпреки че се усеща липсата на личност с мащабите, успеха и чара на Васко Василев.
В тазгодишното жури отсъства голямо име като Васко Василев, но съдиите въпреки това вдъхват респект.

Водещите? Те също са “дежа вю”, защото и тях ги познаваме от “България търси талант”. Факт е обаче, че Мария Игнатова и Алекс Раева се справят добре и дано поне сега имат малко повече задачи от това да четат някакви уж смешни анонси и да се кикотят зад кулисите. Освен че стоят добре в кадър, и двете имат опит, макар в различна степен, като певици, освен това и ясна дикция, артистичност и самоирония. Нещо като Зуека и Рачков в женски вариант. Каквото и да ги сложиш да водят, ще се справят.
Стигаме до третия най-важен елемент от първата фаза на “Фактора”. Талантите? Не, фрийковете. Таланти, разбира се, има, но на този етап от шоуто все още никой не се вълнува от тях. Колкото и да ни се иска поне в това риалити да е другояче, и тук се търси под лупа поредното “ Кен ли либулибу даут ю”, поредната Валентина Хасан. А членовете на журито се правят на маймуни, реагирайки на поредния безумец, който не е трябвало въобще да припарва до сцената – само и само да уплътнят повече екранно време. По този начин, освен че ни пилят нервите, поощряват появата на още и още такива на всеки следващ кастинг.
Намирането на баланс между фрийкове и талантливи кандидати е тънкост, която не всеки продуцент владее в еднаква степен. В “Биг Брадър” Нико Тупарев обича да стига до крайности и да настървява и влудява по-консервативната публика. Неговият ученик и сегашен конкурент Ники Николов (“Къртицата”) – също, както и опосумите Иван и Андрей. Шоутата на Магърдич Халваджиян успяват като че ли са малко по-умерени, позитивни и ортодоксални, понякога поради това – и по-скучни. Но и тук гледахме телешки възторг пред две луди бабки, и тук загубихме ценни минути да аплодираме двама млади счетоводители, които се правят на шутове, пеейки за “митничаря-звезда”. За момент човек би могъл да си помисли, че сценарист на цялата работа е Иво Сиромахов.
Но спокойно, истинското фрийк-шоу в ефира тепърва предстои. Другата седмица стартира “Биг Брадър” и зевзеците от Х Factor ще ни се сторят като невинни дечица от детската градина.
Важното е, че активният телевизионен сезон започна и ефирът рязко се напълни с нови герои и сюжети. Вече започнахме да се чудим какво сме правили преди в понеделник вечер…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s