Любо Нейков – мъченик в господарската война

на
Нито един от създателите на “Голата истина” не заслужава тази агония, от която всички са губещи

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 27 септември

Любо Нейков в кадър от промо-сесия на “Голата истина”. За съжаление, в ефира няма как фотошопът да се притече на помощ.

“Голата истина” е дългоочакваният отговор на “Господари на ефира” – предаването, за което се разрази истинска пуническа война между bTV и Нова телевизия. След продължителна подготовка и неколкократни отлагания, новото хумористично-информационно шоу тръгна в ефира, разтегляйки късния праймтайм с още половин час.
Първите отзиви са почти изцяло на разочарование и основният потърпевш от цялата работа е Любо Нейков – един обичан и талантлив актьор, който напоследък и като продуцент се справя повече от успешно. Трябваше ли да бъде жертван в тази “война на инат” за едно емблематично предаване, което дълбае в една посока вече 11-а година и е набрало солидна инерция?

Минусите на “Голата истина” са толкова много, че нека все пак започнем с плюсовете. Да, Нейков е лице с огромен актьорски талант, чувство за хумор и специфична ирония, която винаги успява да разсмее широката публика. Дори самото му присъствие в рамката на телевизора е достатъчен повод за внимание и интерес. Партньорката му на екрана – Ели Гигова, е нещо като красив негов контрапункт – сериозна, слаба и изискана, с изненадваща за визията си ерудиция и бързина на реакциите. В сценария не липсват остроумни попадения – най-малкото със сигурност са повече от тези в “Шоуто на Слави”, например.

Но добрите думи свършват дотук. Фиаското на продуцентския екип и на поръчителите му от bTV е толкова голямо, че чак буди съчувствие.
Публиката не е свикнала да получава подобни сурогати точно от тази телевизия и точно от този екип. Това ли са хората, които стоят зад “Комиците” и зад някои от най-успешните български сериали?

Първото, което разочарова още в началните секунди, е студиото. Скалъпено сякаш набързо, постно, подходящо повече за някоя кабеларка, а не за рейтинговия лидер в ефира. Толкова ли няма дизайнери, които да предложат нещо оригинално? На този фон дори злополучното студио на Слави изглежда като зала 1 на НДК.

Любо Нейков? Чудесен комик, който може да изиграе гениално всеки скеч, всяка сцена от филм и всяка реклама на шпек-салам. В ролята на диктор обаче стои нелепо. Няма лошо в идеята водещият да иронизира самия себе си (Слави Трифонов например се справя доста добре с това), но на Любо не му отива да е водещ. Той е идеалният гостуващ актьор, идеалният човек за интервю, може би и идеалният шеф зад кадър. За лице на предаване, което се е заканило да осмива всичко и всички, просто не става. Ще се намери ли някой шеф в bTV, който да го осъзнае достатъчно бързо? Нейков наистина не заслужава да бъде жертван в подобен експеримент. Който и друг да бе сложен на негово място, щеше да получи най-малкото известен кредит от публиката и снизхождение. Сега мъките на Любо будят само един зрителски въпрос – защо, защо? По същия начин навремето в ТВ2 измъчваха като водещ хиподилеца Светльо Витков.

Ерудицията и стилът на Ели Гигова също не вършат работа в такъв тип предаване. Тя е жена с възпитание и маниери и подобно чувство за хумор изобщо не й отива. Самоиронията също не е нейната стихия. В “Уикенд” сме писали добри думи за нея покрай актьорската й изява в сериала “Фамилията”. Там Гигова стоеше много по-добре на мястото си, отколкото тук.
Стигаме до най-важното – сценария на “Голата истина”. За пореден път се доказва колко важен е този компонент от телевизионния бизнес. Особено когато става дума за ежедневно, а не седмично шоу, нужната от опитни и достатъчно находчиви редактори е крещяща. Ако една телевизия и един продуцентски екип не разполагат с “дълга скамейка” от такива, по-добре да не се захващат с такива проекти.

Ели Гигова е водеща с безспорни качества, но не се вписва в хумористично предаване, конкуриращо “Господари на ефира”.

Програмирането на шоуто от 23.30 ч също е в минус за bTV, но друг вариант няма, тъй като от 23.30 е “Шоуто на Слави”. След 23.30 голяма част от потенциалната фенска маса на Нейков и Гигова вече е в леглото. А останалите, които току-що са изгледали конкуренцията “Господари на ефира” по Нова или пък “Шоуто на Слави” по Би Ти Ви, няма как да останат доволни от постното меню, което им се сервира тепърва.
Ако имаше как “Голата истина” да се конкурира директно с “Господарите”, сигурно щеше да има по-добър рейтинг или най-малкото щеше да отмъкне част от публиката, която по някаква причина не харесва Зуека, Рачков и майтапите на “халваджиянския” екип. Ако в момента Нейков и Гигова имат някаква аудитория, тя ги гледа повече със съчувствие и от любопитство докъде може да стигне агонията им, отколкото със симпатия.

Провалът на “Голата истина” не е в интерес и на конкурентите й – така, както един слаб ЦСКА никога не води до добро в “Левски”. Липсата на сериозно предизвикателство ще отслаби и мотивацията не само в шоуто на Нова, но и в “Комисията Павлов” по ТВ7, където също дълбаят в тази ниша и се справят доста добре в повечето случаи.
11-ият сезон на “Господарите” стартира силно именно заради очакването на сериозен отпор от новия проект на bTV. Там обаче все повече залитат в политическа сатира (апропо – същата слабост е налице и в “Голата истина”), която по-скоро отблъсква, отколкото привлича изтощената от подобни сюжети публика. Като прибавим към пъзела и ненужно политизирания “ВИП Брадър” се получава един компот от досадни физиономии, лафове и лозунги, от който Нова телевизия няма да извлече никаква полза.

Рачков и Зуека има защо да се радват – конкуренцията им по Би Ти Ви се оказа по-слаба, отколкото са очаквали.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s