Кичка: преоткриване

на
В разгара на The X Factor и VIP Brother, новият формат “Музикална академия” събира накуп най-доброто от тях. Ето, че можело и по български!

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 4 октомври

С Бодурова шоуто и на сцената, и зад кулисите е пълно. Къде беше досега, Кичке?

Парадоксално, но факт: точно в сезона, когато Нова телевизия е разгърнала най-тежката си артилерия – двата най-успешни риалити формата The X Factor и VIP Brother, по ТV7 се появи български продукт, който съчетава най-добрите елементи от тях и получава изненадващи аплодисменти.
Досега тукашните разработки на подобни продукции почти неизменно са били провал. Най-гръмкият от тях беше недоразумението “Пей с мен”, реализирано от хората на Слави Трифонов в ефира на Нова. Експериментите на същия екип продължиха и в рамките на собственото му шоу, където последователно гледахме вариации и на танцувални, и на певчески, и на забавно-комедийни формати. Постепенно самата идея, че български мозък може да интерпретира и конкурира някакви западни телевизионни достижения, се опорочи и обезсмисли от тази упорита сиромаховщина.

Затова и резервите към “Музикална академия” –
новото амбициозно риалити на ТV7 – бяха напълно основателни. Къде са тръгнали опосумите да конкурират световен лидер в жанра като The X Factor, че и в сезон, в който успоредно върви VIP Brother? Мисията на Иван и Андрей изглеждаше обречена, но вече се убедихме в противното, и то изненадващо бързо.
В “академията” има повече музика и настроение от “фактора” и повече интрига и сеир от “брадъра”. Още с първите си няколко предавания тя успя да прикове вниманието на публика от няколко поколения, колкото и абсурдно да звучеше това доскоро.
Освен незабравими музикални изпълнения, продуцирани с вещина от опитни хора като Графа и колегите му, тук има и достатъчно сблъсъци на силни характери и ВИП-конфликти – при това избликнали естествено, а не вследствие на някакъв сложен предварителен замисъл от страна на редакторите.

Дори само преоткриването на Кичка Бодурова – позабравена от широката публика певица с талант и завладяваща личностна харизма – би било предостатъчно постижение на “Музикална академия”, за което много зрители ще са благодарни. Разговорите и сценките с нейно участие бързо се превърнаха в телевизионна класика – по начин, непостижим нито от Деян Неделчев в “Къртицата”, нито от Къци или Фънки във VIP Brother, а да не говорим за Лияна и Ирина Флорин от сегашното риалити на Нова.
Споровете на Кичка с Петя Буюклиева, приключенията на чешитите Стенли, Коцето Калки и Етиен Леви, махленските тарикатлъци на талантливите Дичо и Криско, кахърите на надарените с безспорни качества, но непомирисвали истински голяма сцена Сантра и Лора… Това са все мигновени класики, при това сервирани не самоцелно, а някак си между другото, в разгара на истинска професионална надпревара на лъскава сцена.

Сега, когато стартът на “Музикална академия” се оказа изненадващо за мнозина успешен, е много лесно да я хвалиш. Чак да се чудиш защо досега никой не се бе сетил да направи подобен формат у нас.
България не е типичната западна страна, в която поп-звезди за по няколко сезона обират всички лаври и интереса на публика и медии. Тук носталгията по класическата соц-естрада и по музиката в стил “Сан Ремо” остава силна, колкото и това да не се харесва на куп самозвани редактори по радиостанции и телевизии. 
У нас има твърде много хора, които не могат да си позволят да ходят в клубове като “Брилянтин” или “Блек Лейбъл” и да слушат Криско, Лора или Любо Киров. Много българи са далеч от живота на американците и англичаните и нямат лъскави нови коли, в които да си пускат до дупка “Бела жига” на “Ъпсурт”. Има доста нашенци, които хабер си нямат кой е Саймън Кауъл и никога не биха искали да знаят това, както и не се интересуват от новите песни и бельо на Майли Сайръс. Те предпочитат да си спомнят отминалите години с радиоточката в кухнята и концертите “Мелодия на годината”.
“Музикална академия” се сети да се обърне към тях. Реши да сблъска естрадните звезди от миналото с тези от наши дни и тези от бъдещето. Апропо, рекламната кампания на шоуто, в която неизвестни чешити ентусиазирано пеят шлагери на участници в него от съвсем друго поколение, е култова и сама по себе си е връх в тукашния промо-жанр.
Да, имаше голям риск цялото това нещо да се окаже един бълвоч. Особено ако кастингът беше неподходящ (тук да внимават продуцентите на тазгодишния “ВИП Брадър” – б.а.) и ако всичко бе оставено в ръцете на неопитни редактори и водещи. Можеше да се посиромаши като едното нищо.

След този пореден нов формат обаче смело може да се заключи – ученикът Ники Николов надмина учителя си Тупарев и бившия си колега Радослав Тушев. Иван и Андрей също са израснали много като продуценти, въпреки продължаващото си несериозно поведение, оставащо тяхна запазена марка. Но все едно – динамиката в “Музикална академия”, качеството на визитките и анонсите, начинът, по който се формира интрига за зрителя – всичко това е много над нивото на яловия тазгодишен VIP Brother. Докато в риалити-шоуто на Нова се чудят откъде да изсмучат конфликти между зле подбраните си участници и канят “капацитети” като Черната Златка и Джуджи да ги коментират в студиата си, тук буквално гъмжи от напрежение и на сцената, и зад кулисите. Всяка секунда е запълнена със съдържание, поуки, възторг, носталгия или разочарования. Такъв тип музикална емоция не може да се появи в шоу, съставено изцяло от нови таланти, каквото е The X Factor. В най-добрия случай там големите страсти остават за последните няколко седмици. Докато в “Музикална академия” рулетката се завъртя още от самото начало.
Добри думи заслужава и начинът, по който съдържанието на шоуто се разработва в останалата програмна схема. В това отношение ТV7 е може би най-добре интегрираната телевизия у нас. Същото не може да се каже за набралата силна скорост напоследък Нова, където различните продуцентски къщи не могат да се дишат помежду си и даже и когато са принудени да си правят взаимен ПР и услуги, го правят с кисели физиономии и с половин уста.
В ТV7 бързо усетиха, че са ударили десетката с “Музикална академия” и запълниха целия си уикенд с цитати от епизодите през седмицата или интервюта с квартиранти на “общежитието”. Така даже и онези зрители, които бяха подценили първите предавания за сметка на силните предложения от другите канали, вече знаят – в ефира има нов шеф и той върви всеки делник от 19.30. Ако го пропускате, наистина губите много.

 Петя Буюклиева е звезда, която от 15 години не си е мила косата сама. “Жена на всички времена” обаче получи най-ниски зрителски оценки измежду всички естрадни легенди.

“То най-лесно е да се наплюскаш здраво като казак…”. Чешитите Стенли и Етиен Леви решават да минат на диета, за да не се излагат пред младите колежки.
Стенли е личният ми любимец сред ветераните. Тук в кавър по една от най-хубавите български балади.

8 коментара Добавяне

 1. Анонимен каза:

  Защо с втора поредна статия си се заял със Слави Трифонов?! Какво му е по-доброто на музикална академия? Озвучаването в залата, звука който достига до крайния потребител – зрителя? Какво му е авторското на този формат?! Да си припомним Star Academy… Според мен с таз годишното издание на Vip Brother продуцентите се опитват да избягат от евтините скандали, който Ники Николов наложи и налага, в предаването на TV7. Започвам да се съмнявам в обективността на статиите Ви. Защо веднъж не написахте за провала на Мартин Карбовски…

  Харесвам

 2. Ту ми пишете на ти, ту на вие… Последно познаваме ли се или не? 🙂 На Карбовски какво да му коментирам, разбирам да се е очаквало нещо по-различно, да го коментирам. За звука на „академията“ може и да сте прави. Апропо, и съпроводът на „Акага“ също никак не ми харесва и може би трябваше да го добавя, но забравих. Но не мисля, че може да се оспори каквото и да било от така написаното. Заяждания със Слави… персонални – никога. С така наречения му редакторски екип – винаги, и напълно заслужено. А за тазгодишния VIP Bro нека просто от учтивост помълчим смирено 🙂 Също така правото да се съмнявате в обективността на статиите ми си остава завинаги Ваше. За мен е важно, че не само ги четете, но и отделяте време и да пишете на автора им – никак не е малко това…

  Харесвам

 3. Анонимен каза:

  Аз пък намирам статията за съвсем обективна. Но за жалост, ако на българина не му поднесеш критикарство и оплюване, те смята за необективен или поне за некомпетентен. Да не говорим, че даже сте пропуснали да похвалите за най-големия и плюс – няма никаква чалга ))).
  А Стенли е и моят любимец от звездите )))

  Харесвам

 4. Киро каза:

  Неделчев, стига троли насам и натам. Кажи на читателите кой ти плаща хонорара във вестник „Уикенд“?

  Харесвам

 5. Кой да ми го плаща, освен „Уикенд“ бе, Кирчо? А и кой ми говори за тролене, ти ли? 🙂

  Харесвам

 6. Киро каза:

  Тролиш на стената на Божинов 🙂
  А по темата за хонорара недей да шикалкавиш – дори и Николета знае, че собственика на „Уикенд“ и ТВ7 е един и същ човек.

  Харесвам

 7. Ама ти съвсем насериозно ме следиш, симпатяго 🙂 Че чак и идваш тук да провериш дали съм ти пуснал анонимното коментарче. Е, пускам го, и без това само аз и ти ги четем, не се вълнувай прекалено. Но важното е, че не пропускаш нищо от това, което правя. Така те искам, бичувай се още, тормози нещастното си животче. Искам всеки ден да ми даваш доказателства, че не можеш без мен 🙂

  Харесвам

 8. Анонимен каза:

  Киро, такива дразнещи хипстърчета като тебе ги бият даже и без да барат ничии чистачки. Знам, че предпочиташ нещо друго да ти правят, но и бой и сръбска музика ще са ти достатъчни.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s